Menu
Bosz heeft goede hoop op Younes

Bosz heeft goede hoop op Younes

Peter Bosz beschikt in de aanloop naar Ajax - Roda JC over een nagenoeg complete selectie. Naast de geschorste Joël Veltman is enkel Amin Younes nog een vraagteken, maar de coach heeft goede hoop zaterdag over de Duitser te kunnen beschikken. ,,Als het vrijdag tijdens de training weer goed gaat, neem ik hem op in de wedstrijdselectie”, vertelde Bosz donderdag op de persconferentie, twee dagen voor Ajax' eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Younes viel ruim twee weken weken geleden in de heenwedstrijd tegen PAOK geblesseerd uit, en is dus inmiddels stevig op de weg terug. ,,Hij heeft vandaag alles meegedaan, op een nat veld. Als zijn lichaam dit goed doorstaat, durf ik hem wel fit te verklaren”, aldus Bosz.

'Enkel Roda telt'
Ajax speelt komende dinsdag het belangrijke eerste deel van het tweeluik tegen Rostov om plaatsing voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Bosz staat echter niet toe dat de Ajacieden met hun hoofd al bij die wedstrijd zitten. ,,Ik heb met nog geen woord over Rostov gesproken. Eigenlijk wil ik het er niet over hebben. Alleen Roda telt op dit moment. We hebben vanochtend tactische bespreking gehad en daarna tactisch getraind. We komen in een ritme van twee duels per week, maar leven echt van wedstrijd tot wedstrijd.”

Bosz over eventuele komst Traoré: 'Het is nog niet helemaal rond, maar ik wil hem graag hebben. Ik vind het een #Ajax-spits' #ajarod

— AFC Ajax (@AFCAjax) 11 augustus 2016

Bosz werd tijdens het wekelijkse perspraatje geconfronteerd met een statistiek dat Ajax tijdens de eerste speelronde diep op de vijandelijke helft de meeste passes verstuurde. De coach toonde zich niet verrast. ,,Opzich is het logisch vanwege de manier van spelen, waarin we hoog druk zetten. En omdat Sparta extreem ver terug ging, kom je al snel in dat gebied te spelen.” Een vergelijking met het spel van Vitesse onder Bosz drong zich daardoor op.

Een logische vervolgvraag was of de Ajacieden zich Bosz' speelstijl en spelprincipes al volledig eigen hebben gemaakt.,,De intentie is duidelijk en we maken stappen, maar we hebben het nog niet naar volle tevredenheid in wedstrijden kunnen uitvoeren. Dit Ajax is nog niet zo ver qua spelopvatting als Vitesse destijds. De spelers wisten toen precies wat ze moesten doen.”

'Echte Ajax-spits'
Twee dagen voor de wedstrijd ging het weinig over komende tegenstander Roda, maar vooral over een speler die Bosz in zijn Vitesse-tijd al trainde. Bertrand Traoré lijkt op huurbasis van Chelsea over te komen. ,,Het is nog niet helemaal rond, maar ik wil hem graag hebben. Ik vind Bertrand een echte Ajax-spits. Dat vond ik in mijn tijd bij Vitesse al.”

Bosz over inzetbaarheid Younes: 'Als het morgen tijdens de training ook goed gaat, neem ik hem op in de wedstrijdselectie' #ajarod

— AFC Ajax (@AFCAjax) 11 augustus 2016

,,Bertrand is vrij compleet”, vervolgt Bosz. ,,Ik ben bijna twintig jaar trainer en maar heel weinig spelers hebben mij kunnen verrassen in de dingen die ze doen. Op zijn eerste training bij Vitesse, het was in Abu Dhabi tijdens de winterstop, deed hij dat wel. De trainingen werden gefilmd en na afloop heb ik de beelden teruggekeken. Hij verraste me echt, vooral in de oplossingen die hij zag.”

Dolberg en Cassierra
Mocht Traoré daadwerkelijk in Amsterdam neerstrijken, dan moet hij de concurrentie aangaan met Mateo Cassierra en Kasper Dolberg, spelers waar Bosz naar eigen zeggen 'ongelooflijk tevreden over is'. ,,Kasper sloot bij ons aan vanuit de A-jeugd en ging mee op trainingskamp naar Oostenrijk. In het begin had hij het nog even moeilijk, maar vervolgens heeft hij grote stappen gemaakt. En Mateo heeft vanaf het moment dat hij arriveerde een heel volwassen indruk gemaakt. Hij is balvast, maakt logische keuzes en scoort doelpunten. Dat laatste is voor een spits natuurlijk belangrijk. En als hij op de training tegen fysiek sterke jongens staat en schoppen krijgt, staat hij op en wordt hij niet afgeschrikt. Dat vind ik knap.”

Tekst en foto's: Ajax.nl