Menu
Bosz: 'Het staat gewoon weer bij Heracles'

Bosz: 'Het staat gewoon weer bij Heracles'

Ajax gaat zondag op bezoek bij Heracles Almelo, een club die met vijf punten uit de eerste vijf duels een moeizame seizoensstart kent. Toch vindt Peter Bosz zijn voormalige werkgever een redelijk indruk maken. ,,Je moet niet vergeten dat ze voor het eerst in de geschiedenis Europees voetbal hebben gehaald. Daar is veel aandacht naartoe gegaan”, vertelt de coach van Ajax. ,,Maar ik heb ze zien spelen en moet zeggen dat het gewoon wel weer staat.”

,,Alleen die laatste wedstrijd tegen Excelsior was heel onherkenbaar”, vertelt Bosz over het met 3-1 verloren duel op Woudestein. ,,Maar als Heracles-zijnde heb je er zo'n wedstrijd wel eens tussen zitten. Maar verder vind ik het elftal van Heracles er heel vast uitzien.”

Bosz en zijn selectie zetten vrijdag kort na het middaguur weer voet op Nederlandse bodem. Het gemoed was vanwege de 1-2-zege op Panathinaikos goed, al bleef Bosz kritisch. ,,Als ik heel eerlijk ben, vond ik het niet heel goed wat we hebben laten zien. Het was wel een knappe overwinning, in een heksenketel, en over de hele wedstrijd gezien wel terecht. Maar als we echt goed hadden gevoetbald, hadden we een grotere uitslag neergezet.”

Zinderend avondje in Athene! 🇬🇷 #UEL #panaja pic.twitter.com/wd2bTgCSMu

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 september 2016

Fitte selectie
Ogenschijnlijk kwamen de Ajacieden ongeschonden uit de strijd, al kon Bosz dat kort voor de uitlooptraining nog niet met zekerheid zeggen. ,,Zover ik het kan beoordelen, ziet het er goed uit”, stelde Bosz.

Dat Ajax over een fitte selectie beschikt, heeft ook een keerzijde. Bosz moet daarom regelmatig mensen teleurstellen. Op Griekse bodem moesten Riechedly Bazoer en Mateo Cassierra bijvoorbeeld op de tribune plaatsnemen. ,,Dat doe je niet graag als trainer, zeker niet als spelers het verdienen. Kijk alleen maar naar Cassierra die bij Jong Ajax vier keer scoorde. Zulkes keuzes maak je in het belang van Ajax. Je probeert te voorspellen hoe een wedstrijd kan gaan lopen en welke wissels je eventueel moet gaan plaatsen.”

Er is bovendien een aantal spelers van Jong Ajax dat aan de poorten rammelt. ,,Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, als ze het goed doen, komen ze er vanzelf wel bij”, aldus Bosz. En dan nuancerend. ,,Alleen hebben we een selectie van 25 man. Dan gebeurt het minder snel dan bij een groep van achttien spelers. Dan kun je spelers eerder belonen.”

'Mooie tijden'
Bosz treft zondag zijn oude werkgever, een club die naar eigen zeggen veel voor hem heeft betekend. ,,Ik heb daar een tweede kans in het betaalde voetbal gekregen. Mooie tijden gekend, sportief gezien, en ook veel vrienden overgehouden.”

Een van hen is John Stegeman, de trainer van Heracles. ,,Hij was mijn spits bij AGOVV toen ik daar trainer was, en hij is later mijn assistent geworden bij Heracles. Wij kennen elkaar al lang en gaan uitstekend met elkaar om. Iedere week hebben we wel contact en we zien elkaar regelmatig.”

,,Toen hij mijn assistent was, wist ik al dat hij hoofdtrainer zou gaan worden”, vertelt Bosz. ,,Hij was een uitstekende assistent, maar heeft ook prima eigenschappen voor een hoofdtrainer. Het verbaasde me niet dat hij van Heracles de kans kreeg. Ik vind dat hij het echt uitstekend doet. John heeft het overgenomen in een heel moeilijke situatie. Volgens mij hadden ze nul punten uit zeven wedstrijden. Dat jaar bleef hij erin en het seizoen erop haalde hij voor het in de clubgeschiedenis Europees voetbal. Heel knap."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst