Menu
Bosz hoopt opnieuw op dominant Ajax

Bosz hoopt opnieuw op dominant Ajax

Peter Bosz rekent op een lastig avondje tegen Standard Luik, donderdagavond de tweede tegenstander in de groepsfase van de Europa League. ,,Ze hadden een lastig begin van het seizoen, maar na de trainerswissel gaat het goed. Standard Luik heeft een spelletje gevonden dat goed bij ze past.”

Bosz sprak de verwachting uit dat de Belgen niet ultradefensief voor de dag zullen komen. ,,In Europa spelen veel ploegen met vijf verdedigers. Standard doet dat anders en houdt vier man achterop. Verdedigend spelen ze 4-4-2 en aanvallend een soort 4-2-4. Ze hebben twee vleugelaanvallers, maar ook een speler die steeds dichtbij de spits komt.”

Bosz over Standard Luik: ,,In Europa spelen veel ploegen met vijf verdedigers. Standard doet dat anders. Zij houden 4 man achterop." #ajasta

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 september 2016

De trainer hoopt in navolging van de laatste wedstrijden opnieuw op een dominant Ajax. ,,Ik heb eerder al aangegeven Ajax het liefst te zien met controle vanuit balbezit. Als wij de bal hebben, kan de tegenstander niet scoren. De bal in de ploeg houden en snel rondspelen, dat is ook verdedigen. Jong Ajax was bijvoorbeeld maandag prachtig om te zien. De tegenstander was op het einde zo vermoeid dat ze niet meer konden dan alleen ballen wegtrappen.”

Humor
Bij de persconferentie schoof traditiegetrouw voor Europese duels ook een speler aan, ditmaal Davy Klaassen. De aanvoerder gaf aan naar de wedstrijd uit te kijken. ,,Europese wedstrijden hebben altijd iets speciaals. We hebben er veel zin in.” De middenvelder werd gevraagd naar zijn mening over de schorsing van Hakim Ziyech. ,,Schandalig, ik ga meteen aanvragen of hij toch mee mag doen”, antwoordde Klaassen grijnzend, om daarmee de lachers op zijn hand te krijgen.

De grijns van Davy Klaassen.
De grijns van Davy Klaassen.

Ook werd Klaassen gevraagd zijn ideale middenveld op te noemen, maar hij weigerde op namen in te gaan. ,,We hebben zoveel goede middenvelders, zelfs jongens die op de bank of niet eens bij de wedstrijdselectie zitten. Zij zouden bij elke andere Eredivisie-club aan de bak kunnen.”

Bosz over Dolberg: ,,We moeten heel voorzichtig met hem omspringen. We gaan hem niet kapot laten spelen en afwachten tot het mis gaat." #UEL

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 september 2016

Ook in andere linies zijn er luxeproblemen, bijvoorbeeld in de aanval. Met het binnenhalen van Mateo Cassierra en Bertrand Traoré en de doorbraak van Kasper Dolberg heeft de voorhoede naast fris elan ook een kwaliteitsinjectie gekregen. Bosz sprak uit erg zuinig op Dolberg te willen zijn. ,,Kasper heeft me overtuigd. Al vanaf het begin dat hij mee ging trainen. Maar ik heb al eerder gezegd: die jongen komt uit de A-junioren, waar hij door blessures vorig seizoen niet veel heeft gespeeld. Elke training is voor hem als het ware een wedstrijd. Hij speelt tegen volwassen jongens en het gaat allemaal sneller. We zijn voorzichtig met hem. We gaan Kasper niet kapot laten spelen en afwachten tot het mis gaat.”

Bosz treft met Orlando Carlos een speler met wie hij bij Maccabi tel Aviv werkte.
Bosz treft met Orlando Carlos een speler met wie hij bij Maccabi tel Aviv werkte.

Weerzien
Overigens komt zowel Klaassen als Bosz donderdagavond een (oude) bekende tegen. Voor Klaassen is er het weerzien met oud-ploeggenoot Eyong Enoh, die tussen 2008 en 2014 bij Ajax onder contract stond. .,Heel leuk om hem weer te treffen. Ik ben hem ook nog wel eens tegengekomen op de Toekomst, omdat zijn zoontje bij Ajax speelde.”

Bosz treft met Orlando Carlos een speler met wie hij bij Maccabi tel Aviv werkte. Beiden vonden afgelopen zomer een nieuwe club. ,,Een heel grote sterke spits”, vertelde Bosz over zijn voormalige pupil. ,,En een goed mens. Ik heb een halfjaar met hem gewerkt. Ik begreep dat hij vlak voor het sluiten van de transferdeadline naar Standard ging. Gelukkig speelt hij niet altijd”, sloot de Ajax-coach met een knipoog af.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst