Menu
Bosz hoopvol en enthousiast over naderend Ajax-debuut

Bosz hoopvol en enthousiast over naderend Ajax-debuut

Peter Bosz staat te trappelen voor zijn debuut als coach van Ajax. ,,Het gaat eindelijk beginnen, echt heerlijk”, vertelde hij daags voor de thuiswedstrijd tegen PAOK op de persconferentie. ,,Het trainen met de spelers is leuk, maar het gaat uiteindelijk om de wedstrijden. Dat we thuis beginnen is heel fijn. Ik kijk er echt naar uit.”

Bosz kan tegen de Grieken over een aantal dragende krachten niet beschikken. Nemanja Gudelj is geschorst, Riechedly Bazoer nog niet hersteld van zijn bovenbeenblessure, terwijl Arek Milik pas kort in training is na zijn deelname aan het EK. Omdat Milik pas twee oefensessies van de partij was, ontbreekt hij daardoor nog tegen PAOK.

,,Iedere voetballer heeft na zo'n groot toernooi rust nodig", verklaarde Bosz. ,,Ik heb zelf ooit een keer een eindronde meegemaakt, en heb toen na twee weken rust de training weer opgepakt. Vervolgens heb ik tot de winterstop gesukkeld met lichte klachten en blessures. Arek had na zo'n lang seizoen drie weken vakantie nodig. Hier plukken we later in het seizoen alleen maar de vruchten van.”

Ronde verder
Een journaliste sprak in haar vraagstelling van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar Bosz weigerde het treffen tegen PAOK als zodanig te betitelen. ,,Ik hoop niet dat dit de belangrijkste wedstrijd is, maar dat die nog gaat volgen later in het seizoen. Het doel is natuurlijk om een ronde verder te komen.”

Van de kracht van tegenstander PAOK is Ajax' technische staf goed op de hoogte, denkt Bosz. ,,We hebben ze bekeken tegen Twente, maar ook recentelijk tegen Limassol. Daarbij kijk je naar de manier van spelen, maar ook naar individuele voetballers. Ik denk niet dat ze verrassingen voor ons hebben. We hebben de ploeg voorbereid en over PAOK gesproken, maar ook weer niet teveel. We moeten het zelf doen."

Davy Klaassen vergezelde zijn trainer bij de persconferentie.
Davy Klaassen vergezelde zijn trainer bij de persconferentie.

Bij de persconferentie schoof ook Davy Klaassen aan. De aanvoerder was duidelijk over de intenties. ,,Uiteindelijk willen we doorgaan en aantrekkelijk voetbal spelen. Daar gaan we morgen alles aan doen.” Volgens Klaassen is Ajax klaar om de strijd aan te gaan, ondanks de trainerswissel en de wat moeizame resultaten in de voorbereiding. ,,Natuurlijk is het even wennen, maar uiteindelijk willen alle trainers bij Ajax hetzelfde soort voetbal spelen. Deze trainer doet een groot gedeelte hetzelfde, maar heeft ook wat andere, kleine regeltjes. Het grootste veranderpunt is het druk zetten. Vorige week ging dat tegen Olympique Marseille de eerste helft heel goed. Daar kunnen we vertrouwen uit putten. De komende tijd moeten we dat verder uitbouwen.”

Voorzichtigheid
Bosz staat te boek als een aanvallend ingestelde trainer. Roekeloos wil hij het niet noemen. ,,We bouwen in de manier van spelen altijd voorzichtigheid in. Dat doen we door bij balverlies niet terug te lopen, maar meteen druk te zetten. Ik vind dat je dingen moet doen waar je goed in bent en op traint, en niet waar de stand in de wedstrijd op dat moment naar vraagt.”

Bosz erkende dat het op sommige gebieden nog puzzelen geblazen is. ,,Het is nog wat zoeken naar de balans. Over het algemeen zorgt het middenveld daar voor. Daarin worden we nu enigszins beperkt omdat we door de schorsing van Neno (Gudelj) en de blessure van Bazoer niet kunnen beschikken over twee spelers die daar zouden kunnen spelen. We gaan kijken hoe we dat gaan inrichten met de spelers die we tot onze beschikking hebben.”

Geen angst
In ieder geval is het vertrouwen in een goede afloop groot . ,,Ik heb geen angst”, zei Bosz, die ook werd gevraagd wanneer hij dinsdagavond tevreden is. Nooit, antwoordde de trainer, om die woorden even later toch weer wat af te zwakken. ,,De perfecte wedstrijd ga je nooit spelen. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Voor morgen ben ik tevreden als we winnen, het liefst met een zo mooi mogelijke uitslag. Maar het gaat hoe dan ook beslist worden in Griekenland.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst