Menu
Bosz: 'Kan niet zeggen wie favoriet is'

Bosz: 'Kan niet zeggen wie favoriet is'

Ajax begint dinsdagavond aan het belangrijke tweeluik met Rostov. Inzet van de dubbele confrontatie met de Russische nummer 2 van vorig seizoen is een ticket voor het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League. Daags voor de heenwedstrijd in de play-offs blikten trainer Peter Bosz en Nemanja Gudelj vooruit op het treffen in de Amsterdam ArenA.

Het teleurstellende 2-2-gelijkspel tegen Roda JC van afgelopen zaterdag galmde maandag door in de vragen van de journalisten. Hoe gaat Bosz ervoor zorgen dat Ajax minder tegentreffers incasseert? ,,We hebben de afgelopen weken al continu nagedacht over hoe we dat het beste kunnen doen. Zoiets krijg je ook nooit in een paar weken al helemaal goed. We moeten vooral kijken naar hoeveel kansen we daadwerkelijk weggeven. Vanuit dat perspectief blijkt het rendement van de tegenstanders vaak erg hoog. Behalve in de uitwedstrijd tegen PAOK is het dus niet zo dat het bij ons achterin de hele wedstrijd kansen regent.”

Countervoetbal
Bosz vervolgt: ,,We stoppen enorm veel energie in het snel terugveroveren van de bal. We zetten hoog druk. Bij een dergelijke speelwijze weet je dat je achterin veel ruimte weggeeft. En dan weet je dus dat de tegenstander vaak voor de keeper verschijnt als je kansen weggeeft. Of dat tegen een ploeg als Rostov extra gevaarlijk is? Zeker weten. Als er een ploeg is die countervoetbal tot kunst heeft verheven, dan is het Rostov wel. Ze zijn sterk in de omschakeling en dat doen ze met erg veel kwaliteit.”   

Bosz: 'Selectie staat. Nu gaat het beginnen.'
Bosz: 'Selectie staat. Nu gaat het beginnen.'
De belangstelling voor de persco voor Ajax - Rostov is groot.
De belangstelling voor de persco voor Ajax - Rostov is groot.
Peter Bosz krijgt de lachers op z'n hand.
Peter Bosz krijgt de lachers op z'n hand.
Ook Nemanja Gudelj oogt ontspannen.
Ook Nemanja Gudelj oogt ontspannen.
De Russische tolk moest flink aan de bak met de lange antwoorden van de trainer.
De Russische tolk moest flink aan de bak met de lange antwoorden van de trainer.

Op de vraag of Bosz de speelwijze van Ajax aan die kwaliteit van de Russen gaat aanpassen, antwoordde de Ajax-coach: ,,We spelen om te winnen, ook in Europese duels. We zullen daarom niet verdedigender gaan spelen, maar de uitvoering zal wel beter moeten. We zullen dus beter moeten verdedigen. Zeker tegen een club als Rostov. Daar moeten we als team stappen in zetten.”

Zege gewenst, maar niet noodzakelijk
Hoewel een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Rostov uiteraard gewenst is, is het volgens Bosz niet noodzakelijk om dinsdagavond met een driepunter van het veld te stappen. ,,De thuiswedstrijd tegen PAOK (1-1) heeft ons geleerd dat we thuis niet hoeven te winnen om uiteindelijk alsnog door te gaan. Maar het zou wel heel fijn zijn natuurlijk. Zeker ook als we achterin de nul kunnen houden.”

Bosz: 'Rostov heeft omschakelen tot kunst verheven'. #ajaros #UCL

— AFC Ajax (@AFCAjax) 15 augustus 2016


Of Ajax wel of niet als favoriet aan de aftrap verschijnt, maakt in de ogen van Bosz niet veel uit. ,,Ik vind het altijd heel moeilijk om daar vooraf iets over te zeggen. Ik heb Rostov zelf nog niet live in actie. Uiteraard hebben we ze wel goed bekeken. Onze analist Tonny Bruins Slot heeft ze afgelopen weekend tegen Zenit (3-2 nederlaag, red.) aan het werk gezien. En we hebben de beide duels met RSC Anderlecht uit de derde CL-voorronde goed geanalyseerd. Het is echter moeilijk om nu iets zinnings over de krachtsverschillen te zeggen. We zullen zien wie uiteindelijk over twee duels de sterkte is.”

De @amsterdamarena komt in @uefachampionsleague-sferen voor de wedstrijd van morgen! ⚽️👏🏼 #UCL #ajaros

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op


Traoré
Na de komst van Bertrand Traoré heeft Ajax sinds afgelopen weekend een luxeprobleem. Met de 20-jarige huurling van Chelsea, de 19-jarige Mateo Cassierra en Kasper Dolberg (18) heeft Bosz immers iets te kiezen in de punt van de aanval. Of Traoré na zijn invalbeurt tegen Roda JC al klaar is om dinsdagavond direct in de basis te starten, liet de trainer van Ajax in het midden. ,,Het zou natuurlijk wel snel zijn, al is het wel een voordeel dat ik al met hem heb samengewerkt bij Vitesse. Bertrand is dus al bekend met onze manier van spelen. Daar hoeft hij geen nieuwe stappen in te maken. Maar dan blijft het alsnog de vraag of dit al het moment is om hem vanaf het begin te laten starten. Kasper en Mateo hebben de afgelopen duels allebei gescoord en doen het prima. We hebben nu de luxe dat we drie heel goede spitsen in onze selectie hebben.”

Tickets Ajax - Rostov
Ajax - Rostov begint dinsdag 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog tickets verkrijgbaar via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tickets Ajax - Rostov