Menu
Bosz: 'Laat Utrecht zich maar aanpassen'

Bosz: 'Laat Utrecht zich maar aanpassen'

Peter Bosz kreeg vrijdag aan het einde van de persconferentie voorafgaand aan de uitwedstrijd bij FC Utrecht de lachers op zijn hand. De coach werd gevraagd of hij nog wat opbeurende woorden had voor Ajax-fans die vanwege de voorgeschiedenis wat sceptisch zijn over de uitkomst in de Galgenwaard. ,,Ik heb er nog nooit verloren”, antwoordde Bosz tot hilariteit van de aanwezige journalisten.

Het dolletje was de afsluiting van een overtuigend betoog waarin Bosz aankondigde van eigen kracht uit te zullen gaan. Dat Ajax het traditiegetrouw lastig heeft in Utrecht, daar kon Bosz naar eigen zeggen niet zoveel mee. Hij wil(de) vooral het vizier op zijn eigen ploeg richten.

,,Ik kan niet voorkomen dat Utrecht er weer op zal vliegen. Ik moet de ploeg voorbereiden dat het gebeurt en wat ons te wachten staat. Maar we hebben dit seizoen wel meer wedstrijden gehad, vooral internationaal, waarin ons hete potjes werd voorspeld. Neem bijvoorbeeld de duels bij PAOK en Panathinaikos met het fanatieke thuispubliek. In die wedstrijden hebben we ons steeds uitstekend kunnen wapenen. We gaan proberen dat nu weer te doen.”

'1-0 achter'
Indachtig Bosz' filosofie zal Ajax in de Galgenwaard van eigen kracht uitgaan. Gastheer FC Utrecht komt doorgaans in een 4-4-2-systeem voor de dag. ,,Wij gaan ons niet aanpassen, laat Utrecht dat maar doen. Veel ploegen passen zich aan omdat Utrecht het anders invult. Als je dat doet, sta je eigenlijk al met 1-0
achter.” Bosz sloot het spelen met drie verdedigers alvast pertinent uit.

Bosz over Younes: 'Hij heeft vandaag weer voor het eerst volledig meegetraind. We moeten even afwachten hoe de reactie is' #utraja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 januari 2017

Bosz kan zondag in ieder geval geen beroep doen op Abdelhak Nouri, Pelle Clement en Vaclav Cerny. Amin Younes is mogelijk wel weer van de partij. ,,Younes heeft vandaag meegetraind en alles meegedaan. Het was zijn eerste volledige training. We moeten afwachten hoe de reactie morgen is”, hield Bosz een slag om de arm.

Tijdens het wekelijkse persmoment werd Bosz ook gevraagd of hij verwacht over Anwar El Ghazi te kunnen beschikken. ,,Deze vraag werd mij vorige week ook gesteld. De kans bestaat dat hij weggaat. Hij is nadrukkelijk in gesprek met een andere club. Ik praat daar met hem over en hij houdt mij op de hoogte. Maar zolang ik de beschikking over Anwar heb en hij speler van Ajax is, zal ik 'm gebruiken. Dat deed ik vorige week tegen PEC ook, en ik vond dat hij een goede wedstrijd speelde.”

Kwaliteit voorop
Bij een vertrek van El Ghazi is er mogelijk behoefte aan een nieuwe buitenspeler. Achter de schermen is Ajax druk bezig. Dat de clubleiding zich niet laat opjagen en met Zwitserse precisie te werk gaat, stemt Bosz tevreden. ,,Kwaliteit moet altijd voor kwantiteit gaan. Ik vind het een goede zaak dat de club zorgvuldig kijkt. Het is geen kwestie van op een knop drukken en die nieuwe speler is er. Er zitten zoveel mitsen en maren aan.”

Jammer @davyklaassen, vandaag ben jij de sjaak! 😜👌 #utraja

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

,,Daarbij vind ik het heel goed dat bij Ajax altijd eerst naar de eigen opleiding wordt gekeken. Vorig seizoen heeft bijvoorbeeld Vaclav het uitstekend gedaan. Hij is nu geblesseerd, maar als die ontwikkeling zich had doorgezet, was dat uitstekend geweest. Anders moet je ook naar alternatieven gaan kijken.” Een extra optie voor Bosz is inmiddels ook de kersverse debutant Justin Kluivert. ,,Ik vond dat hij vorige week uitstekend speelde. Al moeten we ook rustig blijven. Hij is nog geen zekerheidje voor de lange termijn.”

Van Basten
Bosz gaf tijdens de persconferentie ook nog een primeurtje weg. Hij is door Marco van Basten gevraagd om tijdens de training te experimenteren met het nemen van shoot-outs en daarover later de ervaringen te delen. Oud-Ajacied Van Basten is bij de FIFA in dienst als 'Chief Officer for Technical Development. In die functie houdt hij zich bezig met vernieuwingen in het voetbal. ,,Marco heeft mij gebeld met de vraag of wij daar op trainingen naar willen kijken. Als het uitkomt, zullen we dat zeker gaan doen.”

Dat de Wereldvoetbalbond kijkt naar vernieuwingen, juicht Bosz toe. ,,Ik vind het sowieso goed dat we er met z'n allen over nadenken. Voetbal is een conservatieve sport. De spelregels zijn er al heel lang en
worden heel weinig veranderd. Ik vind dat we in onze mooie sport niet zomaar alles moeten veranderen, maar we moeten wel met de tijd meegaan. Ik ben laatst een keer bij hockey geweest. Ik was verrast en verbaasd om te zien hoe snel die sport is geworden. De intensiteit van het spel en de energie zijn enorm.”

FC Utrecht - Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst