Menu
Bosz: 'Leuk dat Sparta terug is'

Bosz: 'Leuk dat Sparta terug is'

Ajax opent zondag de competitie met een uitwedstrijd tegen Sparta. De Rotterdammers zijn na zes jaar terug op het hoogste niveau, iets dat Peter Bosz toejuicht. ,,Sparta is echt een traditionele club in Nederland, die altijd goede spelers heeft voortgebracht”, vertelt de coach van Ajax. ,,Het Kasteel heeft ook altijd wel iets. Ik vind het leuk dat ze terug zijn.”

Voor Bosz wordt het zijn competitiedebuut als trainer van Ajax. Hij onderschrijft het belang daarvan, maar wil het tegelijkertijd ook niet overdrijven. ,,Zo'n eerste wedstrijd is belangrijk, natuurlijk ook voor het gevoel. Dat spreekt voor zich. Maar uiteindelijk telt het seizoen 34 wedstrijden en is iedere pot belangrijk. We gaan er alles aan doen om zondag te winnen.”

Weg omhoog
Bosz heeft zijn eerste succesje in Amsterdamse dienst reeds op zak. Ajax bereikte ten koste van PAOK de play-offs van de UEFA Champions League. Het resultaat stemde tot tevredenheid, de uitvoering op Griekse bodem deed dat niet. ,,Tijdens de terugvlucht heb ik de wedstrijd teruggekeken. Er zijn me veel dingen opgevallen”, vertelt Bosz. ,,We moeten uiteraard beter gaan spelen. Het is in ieder geval zo dat we voetballend alleen nog maar de weg omhoog kunnen inslaan.”

Volgens Bosz lag Ajax' stroperige spel niet aan het gewijzigde spelsysteem. ,,Hoe je ook speelt, met drie of vier verdedigers, het tempo moet hoger zijn. Je moet elkaar nauwkeuriger inspelen en kan niet zomaar onnodig balverlies lijden. Al die zaken hebben voor mij niets met tactiek te maken.”

Bosz heeft al in zijn hoofd zitten hoe Sparta te bestrijden, al wilde hij zijn plannen nog niet ontvouwen. ,,Dat deel ik altijd eerst met mijn spelers.” In ieder geval zal Ajax van eigen kracht uitgaan. ,,Ik kijk altijd voor 95 procent naar mijn eigen spelers, naar Ajax, en in heel kleine details naar de tegenstander. Bijvoorbeeld waar en hoe we druk gaan zetten.”

Volle bak
De Ajacieden kwamen ongeschonden uit de strijd in Thessaloniki. Enkel Amin Younes is nog een twijfelgeval, maar de Duitser was ook niet meegereisd naar Griekenland. Alle andere spelers kunnen aan de aftrap in het Kasteel verschijnen, bevestigde Bosz desgevraagd. ,,De jongens moeten volle bak. Dat moesten ze afgelopen woensdagavond en aanstaande zondag weer. Na vier weken voorbereiding is de conditie nog niet maximaal, maar iedereen is wel in staat om twee wedstrijden te spelen.”

Nieuw dit seizoen is dat coaches liefst 22 spelers in de wedstrijdselectie mogen opnemen. Wat vindt Bosz eigenlijk van deze nieuwe regelgeving? ,,Een groot voordeel is dat je jonge jongens die het verdienen er wat vaker in de wedstrijdselectie kan opnemen. Dat was in het verleden wat moeilijker. Dan ging je als trainer vaker 'op zeker' met spelers waarvan je weet wat ze kunnen brengen.”

Speeltijd
,,Maar ik ga geen jongens op de bank zetten als ik zeker weet dat ik ze niet ga inzetten”, vervolgt Bosz. ,,Ik heb wel eens wedstrijden gespeeld met slechts drie wissels, omdat ik wist dat die anderen niet aan bod zouden komen. Hier bij Ajax zijn er meer goede spelers, dus ik zal er wellicht wat meer op de bank zetten. Maar nogmaals: ik neem jongens alleen mee als ze kans op speeltijd hebben.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst