Menu
Bosz over Klassieker: 'Belangrijk, niet cruciaal'

Bosz over Klassieker: 'Belangrijk, niet cruciaal'

Ajax gaat zondag op bezoek bij Feyenoord. Trainer Peter Bosz beschouwt de Klassieker niet als een duel van doorslaggevende betekenis. ,,Het is een belangrijke wedstrijd, maar geen cruciale. We gaan op bezoek bij de koploper en staan vijf punten achter. We willen dat er zeker geen acht laten worden”, stelde Bosz. ,,Maar cruciaal vind ik het pas als je aan het einde van de competitie wel of geen kampioen kunt worden. Zover is het nog niet.”

Bosz had daags na Celta de Vigo – Ajax een druk programma. Ten tijde van de persconferentie had hij zich nog niet kunnen laten bijpraten over het scoutingsrapport van Feyenoord door Tonny Bruins Slot. Toch wist Bosz een aardig beeld te schetsen van de club waar hij als speler en als technisch directeur actief was.

,,Ik vind dat ze het knap doen. Laten we eerlijk zijn: als je negen keer achter elkaar wint in de competitie is dat een geweldig resultaat. Vaak ging het gepaard met goed voetbal, soms ook wel met wat geluk. Maar dat heeft iedereen nodig.”

Geen warm onthaal
Bosz rekent overigens niet op een warm onthaal in de hem bekende Kuip. ,,Het elftal zal altijd op dezelfde manier worden ontvangen”, vertelt Bosz. ,,Ik ben onderdeel van het elftal en dus zal dat ook voor mij gelden. Ik ben natuurlijk wel vaker in de Kuip geweest als trainer van de tegenpartij, met Heracles en Vitesse, maar als coach van Ajax zal dat een extra lading geven. Laat de fans zich maar op mij richten, dan doen ze dat niet op de ploeg.”

,,Ik weet niet wat de intenties van Feyenoord zijn en of zij durven te spelen, maar over het algemeen beginnen wedstrijden van Ajax steeds leuker te worden."

Voor de tweede competitiewedstrijd op rij zijn er geen Ajax-supporters welkom. Bosz liet (nogmaals) weten dat te betreuren. ,,Laten we eerlijk zijn. Voetbal spelen we voor de supporters. Natuurlijk ook om te winnen, maar vooral voor de fans. De sfeer in een stadion met thuis – en uitsupporters is het mooiste dat er is. Toen ik zelf nog speler was, motiveerde dat mij altijd enorm.”

Ook in De Kuip zal Ajax van eigen kracht uitgaan, kondigde Bosz aan. ,,Jullie weten dat ik me altijd voor 95 procent op mijn eigen ploeg richt. Onze kracht ligt in het voetballende gedeelte. Dat gaat de goede kant op. We gaan steeds beter voetballen. Voor zondag zal de crux zijn of we echt aan voetballen toekomen.

Primera Division
Bosz kwam desgevraagd ook nog even terug op de wedstrijd tegen Celta: ,,Een op papier sterke tegenstander die vorig jaar in een sterke competitie als de Primera Division zesde werd, hebben we voetballend uitstekend weerstand kunnen bieden. Mensen kunnen zeggen: 'maar Celta speelde met vier of vijf anderen'. Dat zijn gewoon nog steeds heel sterke spelers.”

🎥 | De samenvatting van #celaja (2-2) staat online ▶️ https://t.co/f5mEKng27M #UEL pic.twitter.com/Zz7Hpa3sB0

— AFC Ajax (@AFCAjax) 21 oktober 2016

Ook verklaarde Bosz dat de wissel van Hakim Ziyech vooral uit voorzorg was. ,,Het veld was waanzinnig zwaar. Alle spelers voelen dat, met name aan hun rug. We hebben de afstanden opgevraagd die Hakim aan de rechterkant liep bij FC Twente. Bij ons speelt hij nu een reeks wedstrijden op het middenveld. Het is interessant om te zien dat hij nu per wedstrijd meer dan drie kilometer meer loopt. Neem van mij aan dat dat enorme afstanden zijn. Hakim is dus één van de jongens die we als het kan in bescherming willen nemen.”

Liverpool - Manchester United
Bosz zei tot besluit op een aantrekkelijke Klassieker te rekenen, maar zijn handen durft hij daarvoor niet in het vuur te steken. ,,De laatste pot waar iedereen echt voor ging zitten was Liverpool – Manchester United en dat was een draak van een wedstrijd. Daarom ben ik wat voorzichtiger, maar ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt. Ik weet niet wat de intenties van Feyenoord zijn en of zij durven te spelen, maar over het algemeen beginnen wedstrijden van Ajax steeds leuker te worden. Dat komt ook door onze manier van spelen, waarbij we ook wat ruimte weggeven.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst