Menu
Bosz: ‘PEC staat te laag’

Bosz: ‘PEC staat te laag’

Ajax hervat de Eredivisie dit weekend met de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. In aanloop naar het duel met de huidige nummer 16 van de Eredivisie ging het over de zieke Andre Onana, de ontwikkeling van Justin Kluivert, transfergeruchten en uiteindelijk ook nog even over de tegenstander van zondag.

Na een klein kwartier veerde Peter Bosz ineens van zijn stoel op. Met een grote glimlach en een klap op de tafel antwoordde hij luidkeels ‘ja!’ op de vraag of hij het nog even over PEC Zwolle wilde hebben. In de voorgaande veertien minuten was het immers over van alles en nog wat gegaan, behalve over het duel in Overijssel waar Ajax de strijd om het kampioenschap hervat. ,,Ik vind dat PEC te laag staat. De afgelopen periode heb ik verschillende wedstrijden teruggekeken en dan kom je tot de conclusie dat ze ook wel pech hebben gehad. Rode kaarten, ongelukkige strafschoppen… Het heeft ze niet meegezeten.”

Bosz vervolgt: ,,Als je eerlijk bent: PEC heeft in de afgelopen jaren ook wel eens na een aantal wedstrijden bij de bovenste ploegen gestaan. Dat was misschien juist weer wat te hoog voor wat ze kunnen. En als je dan vervolgens ook nog eens de beker en de Johan Cruijff Schaal wint, dan stijgen de verwachtingen. Dan denkt de buitenwereld al snel dat spelers beter zijn dan wat ze daadwerkelijk kunnen.”

Onana ziek
PEC mist zondag tegen Ajax drie geschorste spelers. Ook sterkhouder Wout Brama is er niet meer bij, hij vertrok twee weken geleden naar FC Utrecht. Bij Ajax vormt keeper Andre Onana een vraagteken. De Kameroener ontbrak vrijdag op de training wegens ziekte. ,,De dokter is bij Andre op bezoek geweest en hij was te ziek om naar de club te komen. Of hij zondag kan spelen? Ik weet niet hoe hij er morgen voor staat. Als hij kan trainen, dan kan hij spelen. Kasper Dolberg was dinsdag ook ziek, maar een dag later was hij weer op de club. Het kan snel gaan.”

Krul
Mocht Onana de wedstrijd niet halen, dan wacht mogelijk het debuut van Tim Krul in de wedstrijdselectie. Of de huurling van Newcastle United in dat geval ook onder de lat staat, liet Bosz in het midden. ,,Maar we hebben het natuurlijk wel over een keeper die in het Nederlands elftal heeft gespeeld. Hij heeft genoeg kwaliteiten. We moeten echter niet vergeten dat hij heel lang aan de kant heeft gestaan met een zware blessure. Gelukkig is hij inmiddels helemaal fit. Op een gegeven moment zal hij speelminuten moeten gaan maken. Daarvoor is hij afhankelijk van de situatie bij Ajax”, aldus Bosz over de 28-jarige sluitpost die dit seizoen al wel enkele duels voor Jong Ajax keepte.

Na de winterbreak tankte Ajax afgelopen weekend vertrouwen met een 5-1 oefenzege op RB Leipzig, de huidige nummer 2 van de Bundesliga. ,,Toch zegt dat resultaat niet zo heel veel. De punten en doelpunten uit dat duel kunnen we immers niet meenemen in de Eredivisie. Het zegt hooguit iets over het gevoel. Dat is goed, want we hebben heel goed gespeeld tegen een goede tegenstander. Ik was dik tevreden.” Op de vraag of Ajax kampioen kan worden, antwoordde Bosz: ,,Natuurlijk. We staan vijf punten achter op Feyenoord, dus die achterstand moeten we zien in te lopen.”

Debuut Kluivert?
Justin Kluivert zit zondag voor de tweede keer bij de selectie. De 17-jarige aanvaller zat onlangs al eens op de bank bij het uitduel met FC Twente. Hij wacht nog op zijn debuut. Bosz: ,,Of hij definitief bij de groep blijft? Op dit moment in ieder geval wel. Het heeft met de personele bezetting te maken. Buiten Amin Younes en Anwar El Ghazi hebben we momenteel geen fitte vleugelspelers tot onze beschikking." Pelle Clement en Vaclav Cerny zijn geblesseerd en Bertrand Traoré is afwezig in verband met de Afrika Cup. Op de vraag of El Ghazi wel of niet bij Ajax blijft, kwam het volgende antwoord: ,,Ik ga me niet bezighouden met allerlei speculaties. Ik baseer me op de feiten. Ik kan alle spelers die er nu zijn gebruiken. Daar richt ik me op. Marc Overmars gaat over de spelers die blijven en gaan. Als we deze groep bij elkaar kunnen houden ben ik in ieder geval tevreden.”

Bosz op de vraag of Justin Kluivert zondag bij de selectie zit: 'Ja', aldus de trainer. #pecaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 januari 2017


Hakim Ziyech is er in Zwolle in ieder geval bij. De smaakmaker is door de Marokkaanse bondscoach niet opgeroepen voor de Afrika Cup en zodoende beschikbaar voor Ajax. ,,Ik heb er met Hakim over gesproken en hij pakt het goed op. Hij traint hard.” In tegenstelling tot Ziyech is Feyenoorder Karim El Ahmadi wel actief op het toernooi in Gabon. Of dat de komende weken het verschil tussen Ajax en Feyenoord gaat maken? ,,Ik heb geen glazen bol, maar het zou mooi zijn”, zo besloot Bosz.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl