Menu
Bosz stellig over transferperikelen en ADO-thuis

Bosz stellig over transferperikelen en ADO-thuis

Peter Bosz draaide donderdag tijdens de persconferentie voorafgaand aan Ajax – ADO Den Haag niet om de hete brij heen. De Ajacieden dienen volgens hun trainer de eerste thuiswedstrijd van 2017 te verzilveren met een driepunter. ,,Ik vind dat wij van ADO moeten winnen”, was Bosz stellig.

Nog ruim vijf dagen en dat weet Bosz met welke selectie hij het seizoen vol gaat maken. Zo richting het einde van de transferperiode draait de geruchtenmolen op volle toeren. Ook rond Ajax. Maar Bosz straalde tijdens zijn wekelijkse perspraatje rust uit en gaf daarmee ook non-verhaal aan dat hij zich niet snel gek laat maken. ,,Gelukkig loop ik al een aantal jaar mee en heb ik al wat ervaring op dit vlak”, reageerde Bosz. ,,Als de markt open gaat, weet je dat er iets kan gebeuren: zowel inkomend als uitgaand.”

Concrete interesse
Het dichtst bij een treffer lijkt Anwar El Ghazi. Voor de vleugelspeler is de interesse van Lille 'heel concreet' geworden. Om die reden ontbrak hij 's ochtends bij de groepstraining en werkte hij binnen wat oefeningen af. ,,Hij heeft bij mij aangegeven er in zijn hoofd erg druk mee bezig te zijn”, verklaarde Bosz, die het meespelen van El Ghazi tegen ADO Den Haag onder de huidige omstandigheden uitsloot.

Bosz heeft zelf een verleden in de Franse competitie en werd gevraagd of hij de overstap naar de Ligue 1 voor El Ghazi een verstandige keuze vindt. ,,Ik moet zeggen dat ik te lang uit Frankrijk weg ben om echt inhoudelijk over de competitie te kunnen oordelen. Ik heb Anwar wel gesproken over mijn eigen ervaringen. Ik vond het een heel goede, maar zware competitie waar heel hard werd gespeeld. Dat is wel al behoorlijk lang geleden. Lille heeft zich ontwikkeld tot een goede club. Anwar moet afwegen wat hij het beste voor zijn ontwikkeling vindt en hoe hij zijn toekomst ziet. Hij moet zelf de beslissing maken.”

'Kwaliteit boven kwantiteit'
Mocht El Ghazi vertrekken, dan heeft Ajax een schaduwlijstje paraat. Maar Bosz herhaalde zijn standpunt van de afgelopen weken dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. ,,Als er iemand komt moet de club overtuigd zijn dat het de juiste persoon is. Anders gaan we niemand halen.”

Bovendien heeft Ajax mogelijk snel weer twee extra ijzers in het vuur. ,,Bertrand (Traoré) speelt zaterdag met Burkina Faso de kwartfinale van de Afrika Cup, maar het zou kunnen dat hij snel weer terug is. En dan hebben we Vaclav (Cerny) nog. Die heeft vandaag voor het eerst weer met de groep meegetraind. We hebben hem uit laten stappen toen we die scherpe partijtjes gingen spelen. Ik verwacht dat hij binnen twee weken weer volledig belastbaar is.”

Gezien de transferperikelen rond El Ghazi lijken de kansen van Justin Kluivert op een basisplaats te stijgen. Bosz wilde er inhoudelijk niet op ingaan, maar liet wel weten vertrouwen in de vleugelspeler te hebben. ,,Iedere speler die bij de selectie zit kan spelen. Als ik een speler niet goed genoeg zou vinden dan neem ik 'm niet mee. Ik ga liever met vijftien man weg dan een speler die in mijn ogen niet goed genoeg is valse hoop te geven. Justin is twee keer ingevallen en traint mee. Dat betekent dat ik 'm goed genoeg vind.'

'Bewijzen'
Een definitieve overstap naar de A-selectie is voorlopig echter nog niet aan orde. ,,Daar hebben we bij Matthijs (de Ligt) ook lang naar gekeken en in het begin bij Kasper (Dolberg) ook. Dat geldt voor Justin ook. Het hangt vooral af van de speler zelf. Het gaat erom dat wij 'm goed genoeg vinden. Justin is volop bezig dat te bewijzen.”

Bosz aan het woord: 'Wij horen thuis van ADO te winnen.'
Bosz aan het woord: 'Wij horen thuis van ADO te winnen.'

Ook de ontwikkeling van Dolberg kwam ter sprake. Na zijn stormachtige doorbraak heeft de aanvaller het nu even moeilijk. Sinds 21 november wist hij niet meer te scoren. ,,Ik heb dat voorspeld”, stelde Bosz. ,,Iedere jonge speler krijgt in zijn ontwikkeling altijd te maken met een terugval. Van een probleem wil ik niet spreken. Hij heeft eventjes niet gescoord, maar dat overkomt alle spitsen. We moeten gaan kijken wanneer Kasper weer gaat scoren. Het zou zomaar kunnen dat hij er zondag weer twee of drie maakt.”

Een journalist merkte op dat Dolberg afgelopen zondag in Utrecht nauwelijks in het spel betrokken was. Iets dat Bosz niet ontgaan was. ,,Je moet dan eerst kijken of dat aan hem ligt, of aan zijn ploeggenoten. Daar zijn we iedere keer mee bezig. Ik heb al vaker gezegd dat ik altijd de volledige wedstrijd terugkijk en dan let ik ook op dit soort zaken. Er is voor Kasper ook veel veranderd. In het begin kende niemand hem en nu gaan spelers zich op hem instellen. Al betekent dat laatste weer dat andere spelers vrijheid moeten krijgen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl