Menu
Bosz: 'Terechte zege, maar te weinig gescoord'

Bosz: 'Terechte zege, maar te weinig gescoord'

De wedstrijdanalyses van Peter Bosz en Zeljko Petrovic over Ajax – ADO sloten inhoudelijk naadloos op elkaar aan. Ajax heerste in de ArenA en hield de schade met een 3-0-overwinning nog beperkt voor ADO Den Haag. ,,Dit was een terechte overwinning, die we ook helemaal zelf hebben afgedwongen’’, keek Bosz met een goed gevoel terug.

Toch viel er nog wel iets aan te merken op de simpele thuiszege. Grootste punt van kritiek: ondanks vele kansen, maakten de Ajacieden te weinig goals. Met een gebrek aan gretigheid had dat niks te maken, merkte Bosz tijdens de rust. ,,De jongens gaven in de kleedkamer ook aan écht voor een derde treffer te willen gaan. Uiteindelijk heeft ADO maar een paar kansjes gehad.’’

Voetbalfilosofie
Het vermaken van het publiek is een belangrijk aspect in de voetbalfilosofie van de Ajax-trainer. Wat dat betreft was Ajax – ADO meer dan geslaagd. Buiten de treffers van Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Kasper Dolberg om, lieten vooral Nick Viergever en Dolberg de Ajax-fans opveren. Inzetten van laatstgenoemde (waaronder een glaszuivere omhaal) eindigden op paal en lat. Viergever mikte zijn kopbal op de dwarslat.

Bosz: 'Buiten de goals om hebben we gelukkig ook de nul gehouden.'
Bosz: 'Buiten de goals om hebben we gelukkig ook de nul gehouden.'

,,De mensen hebben vanmiddag een leuke wedstrijd gezien’’, stelde Bosz terecht vast in de perszaal van de ArenA. ,,Maar we hadden veel meer moeten scoren. Ik ben trouwens wel blij dat Dolberg heeft gescoord, dat was een tijdje geleden. Ik heb daarover trouwens niks aan hem gemerkt. Buiten de goals om hebben we gelukkig ook de nul gehouden.’’ Ajax hield voor de vijfde Eredivisie-ontmoeting op rij de nul tegen ADO Den Haag. In die reeks ontmoetingen met de Zuid-Hollanders scoorde Ajax zelf elf keer.

Kluivert
Justin Kluivert was een aanjager van het Amsterdamse spel. De tiener begon in de ArenA voor het eerst in de basis. ,,Ik heb bij hem durf en lef gezien, plus natuurlijk zijn goede individuele actie’’, complimenteerde Bosz desgevraagd de nieuwste groeibriljant in zijn selectie. ,,Justin begon goed aan de aan de wedstrijd. Hij heeft laten zien wat ik eerder ook op de training van hem heb gezien.’’ Mede door het branievolle spel van Kluivert junior sloot Ajax ook zijn derde duel na de winterstop winnend af. Dat lukte de club voor het eerst sinds 2007. In dat jaar won Ajax zijn eerste vier duels sinds het winterreces.

Collega-trainer Petrovic vatte de eenzijdige, maar aantrekkelijke 43e editie van Ajax – ADO misschien nog het treffendst samen: ,,We speelden vandaag tegen een geweldige ploeg die een maatje te groot voor ons was. Ik kan hier niks van maken. Wij moeten blij zijn dat het 3-0 is gebleven. Ajax had er 6-0 of 7-0 van kunnen maken.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst