Menu
Bosz: 'Verschrikkelijk wat er gebeurd is in Manchester'

Bosz: 'Verschrikkelijk wat er gebeurd is in Manchester'

Peter Bosz nam tijdens de persconferentie daags voor Ajax - Manchester United direct het woord. De coach wilde graag namens de selectie en staf van Ajax zijn medeleven betuigen voor de slachtoffers van de aanslag die maandagavond in Manchester plaatsvond. ,,Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Onze oprechte deelneming voor de slachtoffers en hun families.”

Gebeurtenissen werpen schaduw
,,De wedstrijd waar we met z'n allen zo naar toegeleefd hadden, had één groot voetbalfeest moeten worden”, vervolgde Bosz. ,,Helaas werpen de gebeurtenissen in Manchester een schaduw over de wedstrijd en halen die flink wat glans van de finale af. Natuurlijk blijft het een wedstrijd die Ajax en Manchester United gaan spelen om te winnen, maar het wordt niet het voetbalfeest waar iedereen op gehoopt had.”

Dreiging komt dichtbij
Bosz zei dat de dreiging nu wel erg dichtbij komt. ,,Het is gebeurd in de stad van een team dat we treffen in de finale. Bovendien: als het in Manchester kan gebeuren, kan het overal gebeuren. Natuurlijk praten we er met z'n allen over. Ariana Grande gaf twee weken geleden een concert in Amsterdam. Daar zijn spelersvrouwen met kinderen naartoe geweest. Ja, op deze manier komt het voor ons ook wel heel dichtbij.”

'Direct naar de dokter doorsturen'
Bij het persmoment was enorm veel (internationale) pers aanwezig. Die wilden van Bosz graag weten of de 'jonkies' van Ajax gespannen zijn. ,,Ik zou ze direct naar de dokter doorsturen als ze geen zenuwen hebben", reageerde coach gevat. ,,Het zou heel raar zijn als de spelers niet nerveus zijn. Het wordt voor iedereen de eerste keer dat ze dit meemaken. Maar we moeten zorgen dat de zenuwen niet omslaan in verlamming. We proberen de spelers houvast te geven door te doen wat we altijd doen."

Voorbereiden op verschillende scenario's
En dus zal Bosz geen concessies doen, ook al is Manchester United bepaald geen kinderachtige opponent. ,,We zijn in de finale gekomen door een bepaalde manier van spelen. Daar proberen we zo weinig mogelijk van af te wijken. Het is de bedoeling dat we ons eigen spel gaan spelen. Schijnbaar zijn we dan heel sterk en kunnen we ver komen. Natuurlijk besef ik ook dat we met een sterke tegenstander te maken hebben. Als trainer probeer je met de ploeg altijd op verschillende scenario's voorbereid te zijn. Het zal vooral afhangen van hoe sterk we zelf zijn.”

Zlatan deel van Ajax-geschiedenis
Natuurlijk kwam ook Zlatan Ibrahimovic ter sprake, de vedette van Manchester United die door een blessure niet in actie komt in zijn geboorteland. Bosz sprak uit dat te betreuren. ,,Zlatan maakt deel uit van de geschiedenis van Ajax. De man heeft een ongelooflijke carrière gehad, is zo vaak kampioen geworden in verschillende competities en presteert ondanks zijn leeftijd nog altijd bij een grote club. Het is bovendien een echte persoonlijkheid. Hij zou deze finale hebben moeten spelen. We zullen hem missen morgen.”

Zlatan can miss a final... 🏥
But a final can't miss Zlatan! 🔥

Get well soon, @Ibra_official​! #UELfinal #ajaman pic.twitter.com/bSftoeahpF

— AFC Ajax (@AFCAjax) 22 mei 2017

Kasper Dolberg is Kasper Dolberg
Door Zlatan's absentie zijn veel ogen gericht op Kasper Dolberg, Ajax' nieuwste groeibriljant in de punt van de aanval. Desgevraagd wees Bosz een vergelijking tussen de twee van de hand. ,,Eigenlijk haat ik dat, spelers vergelijken. Ik geloof niet dat er een nieuwe Zlatan of Dennis Bergkamp komt. Kasper Dolberg is Kasper Dolberg. Hij heeft zijn eigen spel, zijn eigen kwaliteiten en zijn eigen persoonlijkheid.”

Toch stak Bosz zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken. ,,In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werd mij gevraagd eens naar Kasper te kijken. Hij speelde toen nog bij de Onder 19. Vervolgens heeft hij een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Hij is pas 19 jaar, maar heeft veel kwaliteit en een enorme potentie.”

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de finale
Bekijk ook: Road to Stockholm

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst