Menu
Bosz vol vertrouwen: 'Ik ben nergens bang voor'

Bosz vol vertrouwen: 'Ik ben nergens bang voor'

Voor Ajax wacht zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In het begin van de competitie liepen de Ajacieden voor eigen publiek averij op tegen Willem ll en Roda JC, maar Peter Bosz vreest zo'n scenario niet (meer). ,,Ik heb het al vaker gezegd, maar ik ben nergens bang voor en zeker niet daarvoor.”

,,Ik vind dat er de laatste tijd een hele rits wedstrijden zijn geweest waarin we gedaan hebben wat we moesten doen”, vervolgt Bosz. ,,Langzaam wordt het beter en stabieler. Maar we mogen niet verslappen, want het zal niet makkelijk worden tegen Excelsior.”

In ieder geval is Bosz niet bezig met de stand op de ranglijst. Omdat Feyenoord bezoek krijgt van Heerenveen, en PSV een uitwedstrijd speelt bij Vitesse, zou Ajax goede zaken kunnen doen. ,,Ik heb geleerd daar niet naar te kijken, want dan word je vaak teleurgesteld. Het enige dat ik in de hand heb is onze eigen wedstrijd. Daar focussen we ons volledig op. Pas daarna kunnen we kijken hoe de andere wedstrijden verlopen. Maar eigenlijk vind ik het nog niet zo belangrijk in deze fase van de competitie.”

Bulkt van het talent
De dag na de wedstrijd tegen Kozakken Boys ging het op de persconferentie ook nog uitgebreid over het prima optreden van Ajax (1-6) en de vele jonge talenten die nadrukkelijk op de deur kloppen. ,,Woensdag speelden we met zes jongens in de basis van nog geen twintig jaar. En dan hadden we Carel Eiting nog op de bank en reken ik Pelle Clement niet eens mee. Die is onlangs twintig geworden.”

Scorende debutant Pelle Clement blikt terug op een onvergetelijke avond: https://t.co/KnYKGvWVLP ⚽️⚽️ #kozaja pic.twitter.com/ShBp2zlB2V

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 26, 2016

Bosz waakt ervoor om spelers in een te vroeg stadium voor de leeuwen te gooien. ,,Ik heb zelf in het buitenland gespeeld. Jongens die op hun 21e of 22e debuteren worden daar nog als jonge spelers gezien. En in Nederland moet je er op je 18e of 19e staan, anders ben je niet goed genoeg. Maar wat goed is, komt vanzelf aan bod. Ik snap het ook wel hoor. Als het mijn zoon zou zijn, zou ik ook willen dat hij speelt. En het hoort bij Ajax. Maar wij kijken naar het juiste moment. Te vroeg is ook weer niet goed. Er zijn veel voorbeelden van jongens die te vroeg zijn gebracht en daardoor niet de carrière hebben gehad die ze hadden kunnen hebben.”

Nouri
Onder meer Abdelhak Nouri kwam ter sprake. De jonge middenvelder blonk in Werkendam bij zijn eerste basisplaats uit. Bosz was ook lovend, maar plaatste eveneens een kanttekening. ,,Celta de Vigo of Kozakken Boys, dat is nogal een verschil. Het neemt niet weg dat Abdelhak doet wat hij moet doen, namelijk zich laten gelden in de minuten die hij krijgt. Ik heb al vaker gezegd dat we meer dan elf goede spelers hebben. Dan moet je ze ook durven opstellen, vind ik. Alle jongens die gisteren speelden, verdienen het ook.”

'Nederlands elftal-spelers'
Bosz werd ook gevraagd of de situatie met zijn overvolle selectie op termijn problematisch kan worden en of het een punt van gesprek moet zijn om in de winterstop een aantal spelers van de hand te doen. ,,Natuurlijk moeten we dan kijken hoe het staat met héél de selectie. Maar dat doen we eigenlijk iedere maand al, dan zitten we ook met scouting bijvoorbeeld. We hebben, nogmaals, heel veel goede spelers. Jongens als Riedewald, Tete en Bazoer zijn gewoon Nederlands elftal-spelers. Het kan gebeuren dat je eventjes op de bank komt, maar die jongens willen ook gewoon spelen. Dat snap ik.”

📷📝 | Donderdagtraining: beetje nagenieten van de bekerzege, maar vooral de focus op zaterdag! ➡️ https://t.co/PfGpJDiWyM #ajaexc pic.twitter.com/2rZ0wOJKn8

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 27, 2016

Ook kwam ter sprake of Bosz Riedewald als een optie voor de linksachter-positie ziet. De coach antwoordde ontkennend: ,,Op dit moment niet. Mitchell Dijks en Daley Sinkgraven zijn de mannen voor de positie.” Bosz zei dat Riedewald voor hem in aanmerking komt als centrale verdediger en verdedigende middenvelder.

In ieder geval loopt het de laatste maanden op rolletjes en lijkt Bosz op zijn plaats in Amsterdam. Zelf ervaart hij dat ook zo. ,,Dit is wat ik altijd heb gewild, met betere spelers samenwerken. Als ik zie hoe onze positiespelletjes verlopen, dat is genieten. Het is ook geweldig om jonge jongens te zien doorkomen en hun ontwikkeling te volgen. Ik wist niet wat ik moest verwachten bij Ajax, dus ik liet alles op me afkomen. Maar waar ik vooraf op gehoopt had, maak ik op het moment allemaal mee.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst