Menu
Bosz: 'We gaan ons niet op ADO instellen'

Bosz: 'We gaan ons niet op ADO instellen'

Ajax gaat zondag op bezoek bij ADO Den Haag en dat wordt vaak als een heet middagje bestempeld. Peter Bosz kent het sentiment, maar weigert daar in mee te gaan. ,,Ik ben een trainer die voor 95 procent naar zijn eigen ploeg kijkt. Natuurlijk bereiden we ons voor op ADO, maar we gaan ons er niet op instellen. We hebben een eigen manier van spelen die we altijd, ongeacht thuis of uit, willen laten zien.”

Ajax wacht de komende weken een zeer druk programma. ,,Zeven wedstrijden in drie weken”, rekende Bosz voor. En dus volgde de vraag of hij het nodig acht om te rouleren. ,,De kans is groot dat we alle jongens dit blok al nodig zullen hebben.” Daarbij dient Bosz de balans voor de korte en de lange termijn te bewaken. ,,Natuurlijk probeer ik ook vooruit te kijken, vooral voor de planning van de trainingen voor de komende drie weken. Maar qua wedstrijd telt alleen de eerstvolgende.”

Publiek vermaken
Hoewel er een aantal krakers op vreemde bodem wacht – bijvoorbeeld volgende week Celta de Vigo en Feyenoord – weigerde Bosz van een ultieme test te spreken. ,,Die term komt zo vaak voorbij. Ieder duel is een test. Ik zou het eerder interessante wedstrijden willen noemen. We kijken, nogmaals, van wedstrijd tot wedstrijd en proberen ze allemaal te winnen, zoals we de afgelopen tijd ook hebben gedaan.”

Bosz: 'Op Rostov-uit na hebben we dit seizoen nog geen uitduel verloren. Hopelijk houden we die reeks lang vol' #adoaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 oktober 2016

Plafond
Tot zijn tevredenheid constateerde Bosz dat Ajax aan de betere hand is. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het plafond nog lang niet is bereikt. ,,In het begin was ik niet tevreden, ook niet na gewonnen wedstrijden. Dat heb ik ook uitgesproken. Maar als je naar de afgelopen acht duels kijkt, zie je dat we langzaam beter zijn gaan voetballen. We slagen er delen van wedstrijden in het publiek te vermaken en krijgen meer controle vanuit de balbezitgedachte. Daarnaast hebben we vier keer op rij de nul gehouden. Het is nog niet zoals we het totaalplaatje zien, maar we maken zeker stappen.”

Peter Bosz zag de internationals met frisse energie weer op de club verschijnen.
Peter Bosz zag de internationals met frisse energie weer op de club verschijnen.

In dat proces spelen ook de wisselspelers een belangrijke rol. Diverse basisklanten van vorig seizoen moeten nu genoegen nemen met een rol op het tweede plan. Bosz is desondanks zeer tevreden over zijn reserves. ,,Natuurlijk zijn ze niet blij, maar dit zijn de harde wetten van topvoetbal. De enige reactie die ze kunnen geven is op het trainingsveld en in de minuten die ze zullen maken. Ik vind dat ze zich prima opstellen, dat roep ik gelukkig al een paar werken. Op de inzet heb ik helemaal niets aan te merken. Het niveau van de trainingen en van de andere jongens gaat daardoor ook omhoog.”

'Uitstekende Sánchez'
Bosz werd ook gevraagd wat hij van de ontwikkeling van Davinson Sánchez vindt. De coach sprak zich lovend uit. ,,Die jongen heeft de Copa Libertadores gewonnen en daarbij alles gespeeld. Dat moet je een behoorlijk niveau hebben. Natuurlijk is de Nederlandse voetbalcultuur anders. Wij vragen, bijvoorbeeld in balbezit, dingen die hij nog moet verbeteren. Aan de andere kant brengt hij als wij de bal niet hebben een aantal dingen die wij hier niet vaak zien. Natuurlijk kan het altijd beter, maar hij is pas twintig jaar, en ik vind dat hij het uitstekend doet.”

Bosz over Sánchez: 'Ik vind dat hij het uitstekend doet'
Bosz over Sánchez: 'Ik vind dat hij het uitstekend doet'

Krul
Iemand die zich binnen afzienbare tijd wellicht ook kan gaan bewijzen, is doelman Tim Krul. De huurling van Newcastle United is op de weg terug na een zware knieblessure. ,,Tim doet nu volledig met de keepers mee. Dat is nog wel geïsoleerd. De volgende stap is dat hij met de groep gaat meetrainen. Als dat goed gaat, is hij ook klaar om wedstrijden te gaan keepen.” Krul behoort daarom nog niet tot de wedstrijdselectie. ,,Nee, je kunt niet als zo je er zo lang uit ben geweest in één keer naar het eerste gaan.”

ADO
De tegenstander van zondag, ADO, verkeerde voor de interlands in slechte vorm. Toch weigert Bosz zich rijk te rekenen. ,,ADO is geweldig begonnen met drie overwinningen. Dat is heel knap met een nieuwe trainer en veel nieuwe spelers. Daarna is het iets minder gegaan. Wellicht hebben ze tijdens de interlandbreak de koppen bij elkaar gestoken. Dat weten we niet. We kunnen er allemaal theorieën op loslaten, maar ik probeer me op mijn eigen jongens te focussen. Ik weet niet wat ADO van plan is, maar alleen wat wij van plan zijn. We gaan proberen de wedstrijd te domineren.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst