Menu
Bosz wil doorpakken tegen 'wisselvallig' AZ

Bosz wil doorpakken tegen 'wisselvallig' AZ

Ajax treft woensdagavond in de Amsterdam ArenA AZ, een ploeg die op voorhand lastig in te schalen valt. ,,In de competitie is het wisselvallig bij ze geweest”, stelt Peter Bosz. ,,De ene keer heel goed, en een andere keer weer matig. Die wisselvalligheid kenmerkt AZ wel dit seizoen.”

De Ajacieden hopen in het provincietreffen het goede gevoel van de gewonnen Klassieker (2-1) door te trekken. Een wedstrijd waarin Ajax collectief indruk maakte. ,,Het gevaar is dat als je er specifiek een speler of linie uitpikt, je dan het team tekort doet. De hele ploeg heeft goed gefunctioneerd. Anders hadden we nooit zo overtuigend kunnen winnen.”

Rollen met Feyenoord omgedraaid
Eerder dit seizoen, tijdens de Klassieker in Rotterdam, was Feyenoord nog de ploeg die bepaalde. Dat zondag de rollen volledig omgedraaid waren, zegt volgens Bosz veel over de progressie. ,,Iedereen heeft kunnen zien dat we gedurende het seizoen zijn gegroeid. In de manier van spelen, de vastigheden in ons spel, en het druk zetten. In eigenlijk alle aspecten zoals we bij Ajax willen spelen.”

Bosz beoordeelde het duel als één van de beste onder zijn leiding. ,,Kopenhagen-thuis vond ik een goede wedstrijd. En hetzelfde geldt voor PSV-thuis, waarin we onterecht gelijkspeelden.”

Opvallend is dat bovenstaande opsomming vooral thuiswedstrijden tegen aansprekende tegenstanders behelst. Dat betekent volgens Bosz niet dat Ajax het alleen in kaskrakers voor eigen publiek kan laten zien. ,,Nee, na de winterstop hebben we een uitstekende reeks neergezet met lastige uitwedstrijden die we allemaal hebben gewonnen. We laten het in de topwedstrijden zien, maar gelukkig ook in andere wedstrijden.”

Dolberg en Younes weer terug?
Tegen Feyenoord kon Bosz geen beroep doen op Amin Younes en Kasper Dolberg. Als het tweetal opgelapt is, zal de coach niet schromen ze weer bij de groep te nemen. ,,Als ze kunnen spelen, moeten ze spelen. Maar ze moeten wel honderd procent zijn. Anders stel ik ze niet op. We hebben een goede, brede selectie. Als iemand niet helemaal fit is, staan anderen te trappelen om die plek over te nemen. Daar zouden we iets mee kunnen doen.”

Hoewel Bosz de wisselvalligheid van AZ aanstipte, heeft hij ook respect voor collega John van den Brom en zijn elftal. ,,AZ is een ploeg die altijd wel in de subtop speelt en het liefst tegen de top aan wil schurken. Dat doen ze ieder jaar wel.” De Alkmaarders staat momenteel zesde in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees