Menu
Bosz wil volle buit tegen 'onbekende' Grieken

Bosz wil volle buit tegen 'onbekende' Grieken

Ajax is al zeker van Europese overwintering, maar het vijfde groepsduel vertegenwoordigt voor trainer Peter Bosz in meerdere opzichten nog veel waarde. De Ajax-coach wil naast het verdedigen van de koppositie tegen Panathinaikos ook de speelstijl verder boetseren.

,,Voor mij staat voorop dat we willen winnen en nummer één in de poule willen worden”, vertelde Bosz tijdens de persconferentie. ,,Vervolgens heb je ook te maken met de ontwikkeling van de speelstijl. Om die te verbeteren moet je veel in dezelfde samenstelling spelen. Tegelijkertijd heb ik al vaker gezegd dat we meer dan elf spelers hebben. De jongens moeten ook regelmatig hun minuten pakken. Een aantal wil ik ook gewoon op dit niveau actief zien.” 

Bosz kondigde aan een aantal wijzigingen door te gaan voeren, maar niet zijn hele elftal om te gaan gooien zoals in de KNVB-Beker wel al tweemaal gebeurde. De opstelling wilde de trainer nog niet prijsgeven omdat de spelers nog geïnformeerd moesten worden. ,,Ik vind dat de jongens dat van mij moeten horen.” 

Ziyech en Riedewald
Wel gaf hij gedurende de persconferentie een aantal namen prijs die niet van de partij zijn. Zo ontbreekt Hakim Ziyech vanwege griep. ,,Hakim is al twee dagen ziek. Hij is vanochtend wel op de club geweest, maar werd door de dokter meteen huiswaarts gestuurd. Hij is te ziek om donderdag bij de selectie te kunnen zitten.” Daarnaast ontbreekt Riedewald vanwege fysiek ongemak. ,,Jairo heeft last van zijn knie gekregen en is tijdens de laatste training uitgestapt. Ik laat hem morgen niet spelen.” 

Tot slot moet ook Riechedly Bazoer het Europa League-duel aan zich voorbij laten gaan. Dat is om disciplinaire redenen, vertelde Bosz. ,,Riech raakte zaterdag geblesseerd en was zondag ziek. Maandag meldde hij zich weer op de club en wilde hij meteen met de groep gaan meetrainen. Dat leek me niet zo'n goed idee. Ik vind dat je dan eerst door de medische staf bekeken moet worden, maar dat wilde hij niet. We hebben een gesprek gehad en hij heeft zijn excuses aangeboden. Vrijdag sluit hij weer bij de groep aan, maar morgen zit hij niet bij de selectie.” 

Fantastische instelling
De kans is dus aanwezig dat een aantal reservespelers de kans krijgt om zich in de kijker te spelen. Bosz verwacht dat die tot op het bot gemotiveerd zullen zijn. ,,Bij de jongens die tegen Kozakken Boys speelden heb ik geen greintje teleurstelling kunnen ontdekken. Ze hebben fantastisch gespeeld. Als je tegen Kozakken Boys zo'n geweldige wedstrijdinstelling kunt opbrengen, moet dat tegen Panathinaikos – een veel meer aansprekende tegenstander – geen probleem zijn.” 

Bij de persconferentie schoof ook Lasse Schöne aan. De Deen werd gevraagd of het feit dat de Griekse competitie al een paar weken stilligt nog een rol gaat spelen. Hij antwoordde ontkennend. ,,Nee, ons spel zal daardoor niet veranderen. Panathinaikos is een grote club, die zullen vast wel oefenwedstrijden hebben gespeeld. We gaan gewoon ons eigen spel spelen en kijken wat zij daar tegenover kunnen zetten.” 

Bosz zag het iets anders en benoemde de vrije kalender van Panathinaikos wél als een nadeel. ,,Juist het feit dat ze drie weken geen officiële wedstrijden hebben gespeeld, maakt het lastig in te schatten wat we moeten verwachten. Maar we bereiden ons gewoon voor op wat we weten van ze. Ze hebben een oefenwedstrijd gespeeld, maar daar zijn geen beelden van. We weten wel met wie ze hebben gespeeld. Verder weten we dat ze de ene keer met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers spelen. Soms hanteren ze ook gewoon 4-3-3.” 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst