Menu
Bosz: ‘Zege was verdiend geweest’

Bosz: ‘Zege was verdiend geweest’

Zoals wel vaker het geval is na een voetbalduel, bekeken de twee hoofdtrainers ook Ajax – PSV vanuit hun eigen perspectief. Peter Bosz én zijn collega-trainer Phillip Cocu vonden ieder dat hun club aanspraak had mogen maken op winst van de 61ste editie van Ajax – PSV. Wat de absolute waarheid ook was: de competitietopper leverde een pijnlijk gelijkspel op: 1-1. Ajax moet in het nieuwe kalenderjaar 5 punten goedmaken op koploper Feyenoord.

,,Als een partij had moeten winnen waren wij dat geweest’’, stak Bosz van wal, nadat eerder Cocu woorden van gelijke strekking had uitgesproken in de perszaal van de ArenA. ,,Ajax kreeg de grootste kansen. Wij waren de bovenliggende partij. Een zege voor Ajax was verdiend geweest. Heel zuur dat we niet hebben gewonnen.’’ Het was een geval van ‘wat en als’. De harde realiteit was dat Ajax en PSV even eerder 90 boeiende minuten topvoetbal hadden afgesloten zonder winnaar. Davy Klaassen bezorgde de thuisclub weliswaar vroeg na rust een voorsprong. In de slotfase hielp oud-Ajacied Siem de Jong de Brabanders aan een punt: 1-1. 

‘Boeiende topper’
,,Het was een boeiende topper, een leuke wedstrijd. Met heel veel strijd,’’ vervolgde Bosz zijn terugblik. Glimlachend: ,,Daarover ben ik het wel eens met Phillip.’’ Waarna de Ajacied de belangrijkste wedstrijdmomenten nog eens chronologisch de revue liet passeren. Ajax probeerde PSV vanaf de aftrap direct onder druk te zetten. Twee vroege wissels maakten de klus om de Eindhovenaren te verslaan er niet bepaald makkelijker op. Anwar El Ghazi en Kasper Dolberg haakten binnen 25 minuten al geblesseerd af. De eerste werd grof onderuit gebeukt door Andrés Guardado, terwijl Dolberg van dezelfde PSV’er een knietje kreeg. De Deen leek aanvankelijk met een pijnstiller door te kunnen voetballen. De charge bleek toch te hinderlijk.

,,Maar de jongens die invielen pakten het uitstekend op’’, oordeelde Bosz over Mateo Cassierra en Vaclav Cerny. ,,Ik moet zeggen dat de hele ploeg het uitstekend heeft gedaan. Je voelde dat het bij ons goed stond.’’ Ajax was lang de bovenliggende partij en nam na een fantastische uithaal van Klaassen na 48 minuten de leiding. ,,Davy maakte een goede goal. Vervolgens kregen we kansen om ook een tweede te maken. Dat lukte ons niet, waarmee we PSV in leven hebben gehouden.’’

Matthijs de Ligt
Met het inbrengen van Siem de Jong wonnen de Eindhovenaren aan kopkracht. Het was voor Bosz een voorname reden om Matthijs de Ligt speeltijd te geven als invaller. De ex-Ajacied bepaalde de eindstand in de laatste tien minuten op 1-1. Winterkampioen Feyenoord is op de laatste speeldag van 2016 weer twee punten uitgelopen op de Amsterdammers. Ajax moet nu vijf punten goedmaken op de Rotterdammers. Bosz is er noch de persoon en noch trainer naar om te wanhopen. Optimistisch vooruitblikkend: ,,Vergeleken met PSV staan wij iets dichter bij Feyenoord als PSV.’’ Onder succestrainer Frank de Boer – hij nam in de rust groots afscheid in de ArenA – lukte het Ajax een groter gat in punten te repareren. Ajax stond na die geslaagde inhaalrace alsnog met de kampioensschaal in handen. Bosz: ,,De club heeft hier dus ervaring mee. Al heb ik natuurlijk wel een nieuw elftal.’’

Net als zijn collega Cocu is ook voor Bosz glashelder wat van zijn selectie wordt verwacht, bij de hervatting in 2017. Ajax hervat het Eredivisie-avontuur op zondag 15 januari 2017 met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. In speelronde 18 wacht de Ajacieden medio januari een nieuwe kans om in te lopen op koploper Feyenoord.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst