Menu
Bosz: 'Ziyech geeft ballen die jij en ik niet zien'

Bosz: 'Ziyech geeft ballen die jij en ik niet zien'

Op de persconferentie in aanloop naar Ajax – Vitesse ging het voornamelijk over Hakim Ziyech. Peter Bosz hield in het midden of Ziyech gaat debuteren en op welke plek hij de aanvallende middenvelder wil gebruiken. Wel sprak de Ajax-coach zijn bewondering uit. ,,Ik zie hem vooral als een goede speler die binnen onze manier van spelen op drie of vier posities uitstekend uit de voeten kan.”

,,Het is duidelijk dat Hakim een speler is die iets toevoegt aan Ajax, dat we zo'n type middenvelder nog niet hadden”, vervolgt Bosz. ,,Met name in het wegsteken van spelers, het geven van ballen die jij en ik niet zien, is hij erg goed. Los van feit nog dat hij óók af en toe scoort. Dat is natuurlijk voor iedere trainer prettig.”

Tijd nodig
Bosz sprak wel de verwachting uit dat Ziyech zal moeten wennen en wellicht wat tijd nodig gaat hebben om zijn weg te vinden. ,,Het is enorm belangrijk dat spelers elkaars kwaliteiten leren kennen. Of iemand de bal in de voeten wil hebben, of juist weggestoken moet worden. De een vindt het prettiger om aangespeeld te worden met zijn rug naar de goal toe, met een verdediger in zijn nek, en de ander juist weer met zijn gezicht naar de goal toe. Het heeft altijd even tijd nodig. Je kunt tegen spelers gespeeld hebben, maar je leert ze pas echt kennen als je met ze samenwerkt. Aan de andere kant is het ook zo dat goede voetballers meteen klikken. Dat zie je al bij de D-tjes. De beste spelertjes spelen elkaar instinctief de bal toe.”

Ziyech zal tijd nodig om de voorkeuren van de spelers te leren kennen.
Ziyech zal tijd nodig om de voorkeuren van de spelers te leren kennen.

Niet misgunnen
De kans is groot dat Ajax Ziyech na de jaarwisseling tijdelijk kwijt is. Marokko doet dan mee aan de Afrika Cup, net als Burkina Faso (Traoré) en Kameroen (Onana). ,,Burkina Faso en Kameroen hebben zich net geplaatst, maar Marokko was al gekwalificeerd”, weet Bosz. ,,We wisten dus van tevoren dat we spelers in januari kwijt kunnen raken. Daar heb je mee te dealen. Of je moet hopen dat spelers zich niet kwalificeren met hun land, maar zo steek ik niet in elkaar.”

Bosz is tegen Vitesse toe aan zijn vijfde competitiewedstrijd als coach van Ajax. Hij erkent dat hij nog zoekende is. ,,Als trainer ben ik altijd op zoek naar vastigheid. Dan kun je zeggen: wat doe je daar lang over? Klopt, dat vind ik zelf ook. Voor mij is het ook de eerste keer dat het zolang duurt.”

In ieder geval kan Bosz voorlopig, zonder angst te hebben voor vertrekkende spelers, bouwen aan zijn elftal. ,,Het is voor mij een geruststelling dat ik tot de winterstop met deze groep kan werken. Het is nu zaak om samen met de andere trainers alles zo goed mogelijk weg te zetten. En ook in de manier van spelen, we hebben al met één en twee controleurs gespeeld, een keuze te maken.” Aan de opties ligt het niet. Die zijn er in overvloed. ,,We hebben op het middenveld heel veel keuze, maar voorop ook. En achterin vallen er ook keuzes te maken. Het is mijn taak als trainer om dat zo goed mogelijk te doen.”

Speciaal weerzien
Het treffen met Vitesse is voor Bosz speciaal. Hij was tot eind december trainer van de Arnhemmers en belandde uiteindelijk via Maccabi Tel Aviv bij Ajax. ,,Er spelen tien jongens die onder mij ook speelden. Ik weet dus redelijk hoe die jongens spelen. Misschien is dat een voordeel. Maar aan de andere kant weet ik niet hoe de trainer het gaat wegzetten.”

De opmerking van een journalist dat het ook tegen Bosz kan werken dat de spelers van Vitesse zijn manier van werken van haver tot gort kennen, schoof hij resoluut terzijde. ,,Dat weet toch iedereen geloof ik al vijf of zes jaar, hoe ik speel”, vroeg de Ajax-coach zich hardop af. ,,Het gaat erom dat de uitvoering zo goed mogelijk is, dat de spelers weten hoe ze druk gaan zetten en hoe ze willen gaan voetballen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst