Menu
Bosz: 'Zou stom zijn om Legia te onderschatten'

Bosz: 'Zou stom zijn om Legia te onderschatten'

Peter Bosz rekent erop dat Ajax donderdagavond winnend uit de strijd komt tegen Legia Warschau, maar hij verwacht een zware dobber in de Amsterdam ArenA. ,,Het stomste wat wij zouden kunnen doen is Legia onderschatten. Het is niet voor niets de kampioen van Polen, een ploeg met veel fysieke kracht bovendien", zei de Ajax-trainer woensdag op de persconferentie. ,,Wij zullen echt goed moeten spelen om de wedstrijd te winnen.”

De heenwedstrijd in Polen eindigde vorige week in 0-0. Mocht er in Amsterdam opnieuw niet worden gescoord, dan zal het op penalty's uitdraaien. Bosz werd gevraagd of Ajax extra heeft geoefend op het nemen van strafschoppen. Een pikante vraag vanwege de voorgeschiedenis. De Ajacieden faalden dit seizoen al regelmatig vanaf elf meter, waaronder Davy Klaassen zondag in Arnhem.

,,Ik moet hier wel om lachen”, reageerde Bosz. ,,Zulke vragen komen altijd bij een ploeg die dan veel penalty's heeft gemist. Kun je het trainen, of niet? Dat soort zaken. Wij moeten gewoon zorgen dat we het voor die tijd afgemaakt hebben.”

Davy Klaassen neemt het op voor Kasper Dolberg: ,,Ik vind de kritiek soms overdreven."
Davy Klaassen neemt het op voor Kasper Dolberg: ,,Ik vind de kritiek soms overdreven."

Bij de persconferentie schoof ook Klaassen aan, de in topvorm verkerende aanvoerder. De middenvelder toonde zich daags na zijn 24e verjaardag goedgemutst. ,,Normaal vier ik het nooit, maar dit keer wel. Het was echt gezellig. Maandag ben ik met een groep vrienden en vriendinnen uit eten geweest. Gisteren hebben we een dagprogramma gevolgd met lasergamen en karten en 's avonds kwam de familie.”

Klaassen werd door het journaille om een verklaring voor zijn groeiende vorm gevraagd. ,,Ik vind het lastig om één specifiek punt aan te geven", reageerde hij. ,,Het gaat nu lekker. Ik voel me sterk, ben belangrijk en scoor veel. Ja, daar ben ik wel tevreden over.”

Steun voor Dolberg
De aanvoerder greep het perspraatje aan om zijn steun en waardering voor Kasper Dolberg uit te spreken. ,,Ik merk dat er de laatste tijd wat kritiek op hem komt. Dat is misschien gericht op het doelpunten maken. Maar hij geeft ook assists, houdt ballen vast en weet precies wanneer hij een aanspeelpunt moet zijn. In het begin van het seizoen was iedereen vol lof. Je merkt dat mensen nu wat anders tegen Kasper aan zijn gaan kijken, maar voor ons doet-ie het nog steeds hartstikke goed. Ik vind de kritiek soms een beetje overdreven.”

Een andere jonge aanvaller die de gemoederen bezighoudt is David Neres. De Braziliaanse aanwinst werd vrijdag gepresenteerd. De grote vraag is wanneer Neres voor het eerst zijn opwachting zal gaan maken. Bosz liet al weten voorzichtig met de vleugelspits om te willen springen. ,,Hij is amper een week hier. Je moet je voorstellen dat het echt enorme veranderingen voor zo'n jongen zijn. Vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, dat is nogal wat. De temperatuur, de manier van spelen, allemaal nieuwe gezichten.”

Peter Bosz en Davy Klaassen gebroederlijk naast elkaar.
Peter Bosz en Davy Klaassen gebroederlijk naast elkaar.

Bosz hield zich op de vlakte of Neres tegen Legia bij de wedstrijdselectie zit. ,,Dat doen we alleen als het zin heeft, als hij er al aan toe is. David erbij nemen levert ook weer verwachtingen op. Dat is niet altijd even reëel voor zo'n jongen. We gaan strak eerst trainen, en daarna met de trainers zitten. Dan zullen we een beslissing nemen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst