Menu
Boukhari redt Ajax in de slotfase

Boukhari redt Ajax in de slotfase

Met een snel en een laat doelpunt heeft Nourdin Boukhari Ajax aan een overwinning op NAC geholpen. Na twee matige thuiswedstrijden tegen ADO en FC Twente snakten de Amsterdammers naar een zege. Ondanks de tegenslagen wegens blessures, ziekte en een schorsing won Ajax in een zeer spannende wedstrijd met 1-2 van NAC.

Zijn laatste wedstrijd dateerde van begin december tegen RKC. Hij raakte zijn plaats kwijt aan Nicolae Mitea en zelfs Ryan Babel mocht aan de linkerkant acteren als vervanger van de Roemeen. Maar Mitea draaide niet meer zo lekker en was er tegen NAC zelfs niet eens bij. Babel raakte vorige week geblesseerd tegen FC Twente en werd met het oog op Auxerre, waarin hij in de spits moet spelen omdat Charisteas Europees niet speelgerechtigd is, enigszins gespaard. Dus was er weer ruimte voor een optreden van Nourdin Boukhari en tegen zijn oude club zou hij toch wat extra kunnen brengen.

Dat bleek snel. Vorig seizoen scoorde hij in het Mycom stadion in Breda namens NAC al in de zevende minuut tegen Ajax. Nu had hij niet eens zoveel tijd nodig. In de derde minuut had Boukhari het geluk aan zijn zijde toen hij met een boog de bal over Davy Schollen heen lobde.

Ajax stond net als vorige week snel op voorsprong. Toen verloor Ajax alsnog en ook nu hadden de Amsterdammers moeite de goede start passend te vervolgen.
Zonder Galásek en Sneijder (blessure), Van der Vaart (schorsing) en Heitinga (ziek) moesten Rasmus Lindgren (hij debuteerde), Steven Pienaar en Anthony Obodai het middenveld bevolken. ,,Het middenveld stond prima", vond Koeman na afloop. ,,Ik ben tevreden over het debuut van Lindgren. Hij stond positioneel heel goed. Vandaag heb ik met de punt naar voren gespeeld omdat Pienaar dat prima kan invullen. Hij is ook in de omschakeling naar de verdediging toe goed en we hadden een extra mannetje richting Charisteas. We hadden het geluk van de snelle voorsprong en controleerden redelijk. Toch vind ik dat we de ruimte die aan de rechterkant maar zeker ook aan de linkerkant viel, niet goed benutten."

Iets voor rust veranderde het beeld al en raakte Ajax de grip op NAC kwijt. De thuisploeg kwam er gevaarlijk uit en na rust maakte Yuri Cornelisse na een vrije trap met een prachtig schot de verwachte gelijkmaker. Maarten Stekelenburg, na rust vervanger van de aan het bovenbeen geblesseerde Hans Vonk, was kansloos.

,,We hadden het moeilijk na de 1-1", had Koeman geconstateerd. ,,Beide ploegen gingen vol op de aanval spelen. Het is vaak zo dat er dan maar een ploeg een doelpunt maakt. Gelukkig waren wij dat."

Twee minuten voor tijd lobde Steven Pienaar de bal prachtig over de NAC-verdediging en vond Boukhari. De oud-speler van NAC schoof de winnende treffer binnen door de benen van Schollen. Daarbij bleef het en Ajax liep twee punten in op AZ en PSV die zaterdagavond in een onderling duel 0-0 speelden.

,,Het is mooi hier te winnen", vond de matchwinnaar na afloop. ,,Het maakt eigenlijk niet uit wie de tegenstander was, ik was sowieso gemotiveerd. Ik ben altijd blijven vechten en het prikkelt wel als iemand slecht speelt en je weet dat je kans eraan komt. Bij de eerste goal gaf ik de bal bewust bij de tweede paal, maar hij ging erin."

Behalve Boukhari was ook Rasmus Lindgren tevreden na afloop. De jonge Zweed maakte zijn debuut. ,,Het is lekker als je uit je debuutwedstrijd drie punten haalt", stelde de middenvelder vast. ,,Zaterdag hoorde dat ik zou spelen en nu heb ik eindelijk dat debuut achter mijn naam. Zenuwachtig ben ik nooit echt, maar ik voelde wel een beetje die spanning. Ik vond dat het in de eerste helft wel lekker ging, maar aan het begin van de tweede helft leed ik een paar keer balverlies en ging het iets minder. Ik had ook het gevoel dat het 1-1 zou blijven, maar aan de andere kant weet je ook dat je als je Ajax bent, altijd nog een kans krijgt."

Bekijk het fotoverslag NAC - Ajax >>