Menu
Boukhari schiet alle teleurstelling van zich af

Boukhari schiet alle teleurstelling van zich af

De Ajacieden keren na hun interlandverplichtingen langzaam maar zeker weer terug in de ArenA. Trainer Danny Blind kon maandagmorgen weer een beroep doen op Nourdin Boukhari en Hans Vonk. Boukhari schoot de kater van een mislukte WK-kwalificatiereeks met Marokko van zich af. Vonk wist al langer dat 'zijn' Zuid-Afrika ontbreekt op de mondiale titelstrijd. ,,Gelukkig hebben we ons wel geplaatst voor de Afrika Cup", relativeerde de doelman het misgelopen WK-ticket.

Omdat veel spelers woensdag nogmaals in actie komen met hun nationale elftal, blijft het groepje tot donderdag overzichtelijk. John Heitinga, Yannis Anastasiou, Olaf Lindenbergh, Julien Escudé, Mauro Rosales en Juanfran werkten vanmorgen naar hartelust af op de goals van Maarten Stekelenburg en Bogdan Lobont. Halverwege de training voegde Vonk zich bij zijn collega’s op het veld. De doelman van Zuid-Afrika was een uur eerder geland op Schiphol. Na een nachtje vliegen liep Vonk hoofdzakelijk wat uit nabij de ArenA. Op wat gejongleer na, kwam er voor de doelman nauwelijks een bal aan te pas.

Voor het eerder genoemde groepje spelers was dat wel anders. De oefenstof bestond grofweg uit drie elementen: inpassen, één-tweetjes aangaan en afwerken. Oftewel: inspelen en combineren, om de bal vervolgens richting het doel te kogelen. Kort en explosief bleken de toverwoorden.

Het waren oefeningen waarbij vooral ook de trainers hun voetbalharten lieten spreken. ,,Killen, killen!’’, coachte assistent-trainer en voormalig topverdediger Ruud Krol de opstomende Heitinga. Het was even alsof Krol zélf weer als verdediger aan de bal was. De snoeiharde inzet van Heitinga werd trouwens knap overgetikt door Lobont. Keeperstrainer Fred Grim, jennerig: ,,De keepers zijn warm, hoor. Kom maar op met die ballen.’’
Een Ajacied maakte in het bijzonder een messcherpe indruk. Alsof alle gram werd gelegd in elk schot op doel. Nourdin Boukhari leek in een klap alle frustraties van zich af te willen schieten.

Afgelopen zaterdag werd Boukhari's Marokko uitgeschakeld voor het WK. Uitgerekend het Tunesië van clubgenoot Hatem Trabelsi hield de Marokkanen op een 2-2 gelijkspel. De gasten namen twee keer een voorsprong, om die net zo vaak weer in te leveren. De remise in Tunis leverde Tunesië een felbegeerd WK-ticket op. Boukhari stond uiteindelijk zeventig minuten in het veld tijdens de beslissende kwalificatiewedstrijd.
,,Na de wedstrijd heb ik Hatem nog even gesproken en hem natuurlijk ook gefeliciteerd’’, blikte Boukhari na de training terug.

Terwijl de Tunesiërs hun feestjes vierden, dropen de Marokkanen teleurgesteld af. Sip: ,,Het enige dat we naderhand konden doen, was met een zuur gezicht naar huis gaan.’’ Net als Vonk, toonde ook Boukhari zich een goed relativeerder. ,,Helaas valt er niks meer terug te draaien. Maar een WK wil ik hoe dan ook nog een keer meemaken. Nu kan ik me volledig concentreren op de club. Op een basisplaats in het elftal om precies te zijn. Internationaal blijft het voorlopig een tijdje rustig. Uiteraard had ik me veel liever op Ajax én de nationale ploeg gericht.’’