Menu
Boukhari zet alles van zich af

Boukhari zet alles van zich af

Na een week die niet bepaald de gelukkigste in zijn carrière bleek, was Nourdin Boukhari blij en opgelucht om een frisse start te maken en weer op het trainingsveld te staan. Daar waar het draait om voetbal en niet om bijzaken. ,,Als mensen al beginnen te fluiten wanneer je naam wordt omgeroepen voor de wedstrijd, weet je dat het niets van voetbal te maken heeft'', blikte de Marokkaanse Rotterdammer woensdagmiddag terug na Ajax' tweede training van de dag.

Terwijl de selectie van trainer Danny Blind begin vorige week een miniatuurtrainingskamp afwerkte in de Zandvoortse duinen, vertoefde Nourdin Boukhari in warmer oorden. Hij was in het vliegtuig gestapt in de veronderstelling met Marokko deel te gaan nemen aan het toernooi om de Afrika Cup. Maar de nieuwe bondscoach Mohammed Fakhir had meer voetballers opgeroepen dan hij daadwerkelijk mee kon nemen naar Egypte, het land waar de eindronde vanaf vrijdag wordt gespeeld. Een vriendschappelijk duel met de Democratische Republiek Congo werd als laatste test gebruikt. Na afloop hakte Fakhir de knoop door: vijf spelers mochten terug naar huis, waaronder Boukhari.

De linkspoot keerde terug naar Nederland en was zodoende alsnog inzetbaar tijdens het thuisduel met NEC. Het zou voor Boukhari een middag worden om snel te vergeten. Vanaf het moment dat de stadionspeaker de opstelling wereldkundig maakte en Boukhari’s naam door het stadion schalde, werd hij door een deel van het publiek met fluitconcerten begroet. Gedurende de wedstrijd werd het er niet beter op: de manier waarop Boukhari werd bejegend niet, en daarmee samenhangend ook zijn spel niet. Een elleboogblessure en de daaropvolgende wissel verlosten Boukhari uit zijn lijden.

Drie dagen later bekijkt de 25-jarige het nuchter, voor zover dat mogelijk is. ,,Ik had er niets aan kunnen doen, want er werd al gefloten voor de wedstrijd goed en wel was begonnen. Dan heeft het dus helemaal niets met voetbal te maken wat die mensen doen. Ik hoop gewoon dat het niet meer gebeurt. Niet tegen mij, maar ook niet tegen andere spelers. Niemand wil zoiets meemaken.’’ Ook trainer Danny Blind en de medespelers van Boukhari dachten er zo over, lieten ze in diverse media weten.
Alsof hij nog niet genoeg kreeg te verwerken, maakte Ajax Boukhari na zijn terugkeer uit Afrika ook nog duidelijk dat de club hem geen verlenging van zijn aflopende contract zal aanbieden. Die mededeling van technisch directeur Martin van Geel kwam niet als een schok voor de Rotterdammer. Sterker nog: hij deelde die mening. ,,We hebben er samen over gesproken en zijn allebei tot de conclusie gekomen dat het na vier jaar beter voor mij was om iets anders te zoeken. De komende tijd zal blijken wat er op mijn pad komt.’’

De middagtraining bood Boukhari woensdag de mogelijkheid om alles van zich af te zetten. Werd er in de ochtenduren uitsluitend aan de conditie gesleuteld, in de tweede sessie stond de bal centraal. Na een uitgebreide serie oefeningen waarbij het inspelen en kaatsen van de bal werd besloten met een schot op doel, eindigde de training met een reeks onderlinge wedstrijdjes. De ploeg van Boukhari kwam niet geheel toevallig als winnaar uit de strijd kwam. In het laatste miniduel kwam een van de goals op zijn naam; een fraai tikje in de dichtstbijzijnde kruising.
En ook in de afsluitende penaltyreeks tegen het team in de oranje hesjes deed Boukhari van zich spreken, door als eerste raak te schieten. Voor hem faalden Yannis Anastasiou en Wesley Sneijder van elf meter. De stemming van Ajax’ nummer 28 liet zich daarna raden. ,,Heerlijk getraind vandaag’’, aldus Boukhari, alvorens met een krat drinkflessen het bruggetje naar de ArenA over te steken.

De van een enkelblessure herstellende Thomas Vermaelen verscheen 's middags niet op het trainingsveld. In plaats daarvan had fysiotherapeut Frank van Deursen kortstondig Bogdan Lobont onder zijn hoede. De Roemeense keeper kampt met liesklachten en zocht al snel weer de kleedkamer op.