Menu

Bouw supportershome steeds uitgesteld

Goed idee wordt grote frustratie

Vanaf de oplevering van de Arena in het voorjaar van 1996 bestaan er plannen voor een supportershome rond de Arena. Inmiddels studeren er al studenten af aan de door koningin Beatrix geopende Arena-Academie naast het stadion, kunnen Ajacieden tussen de trainingen door een bioscoopje pikken in het onlangs geopende Pathé-theater en werpt een gigantische pas gebouwde toren zijn schaduw over het voetbalstadion. Maar voor een thuishaven voor Ajax-supporters is nog geen druppel beton gestort. Het enige dat rijkelijk vloeide waren bloed, zweet en tranen.

Verschillende supportersgroepen zijn nu al bijna vijf jaar met de directie van Ajax bezig het home van de grond te krijgen. De uitgangspunten zijn voor iedereen duidelijk. Zo moeten alle Ajax-fans zich thuis kunnen voelen in het home, van het gepensioneerde erelid van de club tot de jongste F-side telg.

Een toegankelijke en makkelijk bereikbare plek is gewenst. Dus niet de hele dag de Sex Pistols op maximaal volume, maar ook geen klassieke kamermuziek, om maar wat te noemen. Geen illegaal gestookte jenever, maar ook niet alleen maar vers geperste jus d' Orange. Elke dag dient het home geopend te zijn voor de Ajax-liefhebbers. Ook op de dagen dat Ajax thuis speelt.

De trouwe bezoekers van de trainingen naast de Arena hebben in het trappenhuis van het stadion een eigen 'koek-en zopie'-tafel neergezet. Maar dat is gedaan uit pure armoede. Deze mensen, vaak gepensioneerde maar gepassioneerde Ajax-volgers, verdienen een beter lot. Een supportershome kan daarin voorzien. Het betekent overigens dat er supportersvriendelijke prijzen gevraagd moeten worden in het home. Gewoon, betaalbare kroketten, patat, koffie en een eerlijk biertje, te betalen in guldens en later in Euro's.

Daardoor is het voor de hand liggend dat supporters zelf veel invloed uitoefenen op het beheer en de exploitatie. Anders is de kans groot dat een commerciële uitbater met een eigen doelstelling (namelijk geld verdienen) precies het verkeerde gaat doen.

De plek

De goede ideeën, de juiste doelstellingen en het enthousiasme zijn bij de Ajax-aanhang en de club aanwezig, maar de plek voor het home blijkt al jaren de achilleshiel van de plannen. Het is om grijze haren van te krijgen. Portocabines (tijdelijk gehuurde ruimtes), het Transferium (de parkeergarage onder het stadion), een plek naast het trainingsveld, bebouwing boven een sloot aan de achterzijde van het stadion; bij alle plekken en opties (in totaal twaalf!) rijzen steeds grote nadelen, zodat de eerste paal nog steeds niet is geslagen.

Een voorbeeld. In de overdekte parkeergarage onder het stadion, aan de Zuid-zijde, was ruimte voor een home. De plek was gunstig door de ligging op de begane grond (rolstoelen!), er kwamen veel supporters langs, de plek had een redelijk open karakter (lichtinval en veiligheid) en de bouwkosten waren daar niet al te hoog.

Vol goede moed togen de initiatiefnemers met vertegenwoordigers van het stadsdeel Zuidoost en Parkeerbeheer (eigenaar van de garage) naar de plek. Met gebogen hoofden verlieten zij nog geen kwartier later de plek. Er werden wederom te veel nadelen gevonden: de aanrij-route bleek niet gunstig, de begane grond is blijkbaar een probleem en per opgeofferde parkeerplaats moet 40.000 gulden worden betaald…

Hindernissen De regelgeving rond de Arena is een ondoordringbaar web gebleken. Alle initiatieven om een supportershome te bouwen, strandden op gemeentelijke hindernissen. De bedoelingen van de gemeente lijken goed, maar de ideeën van de fans smoren telkens in de ambtelijke molen. Het gevolg van alle teleurstellingen is dat er wordt gedacht aan een alternatief home.

Als we het samen niet in vijf jaar voor elkaar krijgen, proberen we het zelf wel, is de gedachte bij de supporters én Ajax. Op publieksvriendelijke wijze kwamen honderden fans voor Ajax - FC Utrecht bijeen in een partycentrum dat voor de Arena staat. Er werden biertjes gedronken, de sfeer was goed. Ook deze locatie is ideaal als home, maar ook deze locatie maakt veel discussies los. In praktijk viel dat echter mee, want er viel geen onvertogen woord en de mensen hadden het prima naar hun zin. De politie hoefde niet op te treden.

Als alle betrokkenen daadwerkelijk willen dat het supportershome verrijst, komt het er. Met alle partijen is het niet zo moeilijk de muurtjes tussen droom en daad te neer te halen. Voorwaarde is wel dat de vrees voor criminele activiteiten, die vooral bij de gemeente leeft, wordt losgelaten.

Ajax, de supporters, de Supportersvereniging én de gemeente moeten voor ogen houden dat de band tussen supporters en Ajax wordt verstevigd met een eigen thuishaven voor alle fans. De plek hoeft niet het grootste probleem te zijn, zo bleek in de praktijk voorafgaand aan Ajax - FC Utrecht.

De komende thuiswedstrijd tegen Sparta op 18 maart is de 101ste verjaardag van de club. Ajax vindt het een prachtig moment de fans een mooi cadeau te geven. Als alle partijen voorvarend aan de slag gaan, is een passende locatie nog best een haalbare kaart.