Menu
Bruins Slot, een vereerde derde man

Bruins Slot, een vereerde derde man

Tonny Bruins Slot is terug in de picture. De oer-Ajacied is de laatste twee jaar niet weggeweest, maar zijn werkzaamheden speelden zich buiten het oog van de camera?s en publiciteit af. Afgelopen maandag begon hij als derde man in de technische staf van Ronald Koeman in zijn nieuwe functie op het veld.

,,Deze week is een aanloopweek naar het trainingskamp in Portugal toe?, zegt Tonny Bruins Slot tussen twee trainingen door. ,,Ik doe vooral indrukken op en leer de spelers kennen. Samen met Ronald Koeman en Ruud Krol moeten we proberen de selectie in beeld te krijgen.?

Hoe is de terugkeer op het veld? ,,Je werkt op een zeer hoog niveau. Je kan dit werk niet uit de losse pols doen. Maar het scheelt dat ik zowel Ronald Koeman als Ruud Krol goed ken. De familie Koeman ken ik goed en ik heb Ronald bij Barcelona van dichtbij meegemaakt. Ruud Krol had ik op stage bij Ajax 2, maar ken hem ook van de scouting van het Nederlands Elftal en van het team van Frank Rijkaard. Omdat ik hen en hun visies goed ken, pak ik de draad snel op.?

Hoe beschrijft Tonny Bruins Slot zijn taak? ,,Ik ben een logisch onderdeel van de technische staf die uit een hoofdtrainer en zijn assistenten bestaat. Na het medische en conditionele gedeelte in een herstelperiode van een speler komt de coördinatie en het balgevoel. Als de speler dat weer kan, wordt hij in de groep opgenomen, maar het kan dan goed zijn dat hij ook nog een individuele benadering krijgt. Daar is de derde man voor en dat ben ik.?

,,Naast het werk op het veld, maak ik ook de wedstrijdanalyses van de tegenstander. Bij mijn wijze van analyseren is de analyse van de wedstrijd uiteraard de basis, maar nog belangrijker is de verwerking van de analyse in de tactische trainingen door de hoofdcoach. Mijn voordeel is dat ik zelf ook nog op het veld aanwezig ben. In een aanvullende, aanreikende en ondersteunende functie.?

Hoe hij voor die functie werd gevraagd wil de Ajacied wel uitleggen. ,,In een samenzijn met technisch directeur Leo Beenhakker en de hoofdcoach stelden zij mij voor om derde man te worden. In een functie zoals Ronald Koeman die uit zijn tijd bij Barcelona kent. Leo Beenhakker stemde erin toe, mits ik mijn taken rond GBA en Haarlem kon blijven uitvoeren. Bij GBA heb ik de reorganisatie in het technisch beleid uitgevoerd. De zaak staat technisch gezien op de rails. Het is nu taak om het bij te houden en bij te sturen, evalueren en continueren.?

,,De prioriteit ligt duidelijk bij mijn nieuwe job in het eerste team van Ronald Koeman. Ik zal in Antwerpen meer moeten delegeren. Het voordeel van Haarlem is dat het dichtbij is, waardoor ik wel eens een middagtraining bij Ajax kan missen en in Haarlem ga praten en vergaderen met de voorzitter Aad Goedhart, hoofd opleidingen Jaap Doornbosch en de trainers Heini Otto en Rob Witschge om het technische beleid door te nemen. Het verschil tussen GBA en Haarlem is dat we bij GBA zelf leiding geven en bij Haarlem adviserend bezig zijn.?

Aanvullend bezig is Bruins Slot zelf op het veld, waar hij de voetballer van toen (Koeman bij Barcelona) nu als trainer bezig ziet. ,,Op het moment dat iemand voetballer is, weet je nooit of hij trainer zou kunnen zijn. Nu Ronald Koeman dat is, herken ik veel. Hij benadert alles vanuit de voetbalpraktische kant. Vooral zijn charisma en persoonlijkheid komt, bij mij zeker, goed over in zijn functie als hoofdcoach.?

Bruins Slot is wel content met deze rol. ,,Ik vind het heel eervol. Daarvoor doe je het dus ook. De positie die ik bekleed, is behoorlijk vertrouwelijk. Je moet goed weten wat je wel en niet kan zeggen. Je moet loyaal zijn. Het is eigenlijk precies hoe ik dat in de periode bij Cruijff heb gedaan en ook bij Frank Rijkaard tijdens het EK. Cruijff was geniaal. Ik bracht hem veel dingen aan, maar dan kwam hij altijd met extra dingen. Dat is een fantastische praktijkervaring geweest. Daardoor groei je zelf ook. Maar bij een topclub komt het altijd neer op resultaat en prestatie. Je moet onder druk kunnen werken en vooral altijd achter je visie blijven staan. Maar met mijn ervaring denk ik wel dat het gaat lukken.?