Menu
'Brutale jongens met lef in hun donder'

'Brutale jongens met lef in hun donder'

De woorden ‘sensatie’, ‘stunt’ en ‘megastunt’ sieren de verslagen van Ajax - Manchester City in de ochtendkranten. Daags na de schitterende 3-1-zege op de Engelse kampioen zijn de kranten logischerwijs vol lof over Ajax. ,,Wat zal opleidingsinstituut Ajax nog dagen nagenieten van de knappe overwinning tegen het bij elkaar gekochte gezelschap voetbalmiljonairs van Manchester City.”

‘Ajax flikt het’ kopt het AD boven het wedstrijdverslag. ,,Het kan dus tóch, van een Europese grootmacht winnen. Ajax verschafte zichzelf weer perspectief op het Europese podium met een sensationele 3-1 zege op Manchester City. De Amsterdammers schoven naar de derde plaats in poule D.”

Verderop in het verslag maakt de verslaggever de balans op halverwege de groepsfase. ,,De eerste helft van het Champions League-avontuur zit er op en het optimisme dat aan het begin van dit seizoen door de Arena waarde over het doorgroeien van het eerste team in Europa, is niet ongegrond gebleken (..) Al bij de Champions League-ouverture in Dortmund bleek dat de Amsterdammers een welgestelde topclub aan het wankelen kon brengen, al leverde dat (op het nippertje) geen punten op. Dat dat overtuigende optreden geen incident was, bleek gisteravond, bij de komst van de Engelse kampioen. (..) Volkomen verdiend trok Ajax de zege naar zich toe.”

,,Wat zal opleidingsinstituut Ajax nog dagen nagenieten van de knappe overwinning tegen het bij elkaar gekochte gezelschap voetbalmiljonairs van Manchester City. De zege (3-1) is daarnaast natuurlijk ook een vorstelijke triomf voor Cruijff en gelijkgestemden, de hoeders van het pure voetbal. (..) Na nederlagen tegen Borussia Dortmund en Real Madrid werd het derde groepsduel uit deze topzware Champions Leaguegroep een heerlijk succesverhaal. Bomen van kerels begaven het na te zijn omgewiekt door brutale jongens met lef in hun donder”, aldus het verslag in de Volkskrant.

‘Ajax telt weer mee’ staat in chocoladeletters boven het verslag in De Telegraaf. ,,Door de megastunt, maar vooral de manier waarop City werd verslagen, zal de naam Ajax in Europa weer met respect worden uitgesproken.” Verderop wordt de tactische zet in de opstelling besproken. ,,Zonder de Ajax-huisstijl geweld aan te doen, toverde De boer voor het cruciale duel een konijn uit de hoge hoed. Op het A4’tje met de opstellingen van beide teams stond Siem de Jong in de spits en werd het middenveld bemand door Lasse Schöne, Christian Poulsen en Christian Eriksen. De praktijk was evenwel dat niet De Jong, maar Eriksen als diepste aanvaller fungeerde. (..) In de wetenschap dat door de lucht tegen de boomlange City-centrumverdedigers Vincent Kompany en Joleon Lescott toch bijna geen winst viel te behalen, werd – onder het mom van ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’ – een beweeglijkere, minder plaatsgebonden speler (Eriksen) neergezet. (..) Bijkomend voordeel van de ‘Messi-rol’ van Eriksen was dat het Amsterdamse middenveld met De Jong meer body kreeg.”

Ook het Haarlems Dagblad zoomt in op de grote financiële verschillen tussen beide clubs. ,,Alsof een Trabant een rally had gewonnen van de Mercedes. Dat gevoel overheerste in de Arena. Het Arabische grootkapitaal uit Manchester verloor van een financiële dwerg uit Nederland. (..) Manchester City oogde als een stroeve ploeg. De transferkosten van de selectie zijn weliswaar indrukwekkend (alleen de vier voorhoedespelers al kostten 142 miljoen euro), maar het spel was dat allerminst. (..) Een opvallende speler bij City in dat perspectief was Yaya Touré. De Ivoriaanse middenvelder had zo’n beperkte actieradius dat zijn rugnummer leek te corresponderen met zijn rugnummer: 42.”

Tekst en foto: Ajax.nl