Menu
Bryan Roy positief verrast door fris spel op WK

Bryan Roy positief verrast door fris spel op WK

Hoewel zijn interlandcarrière maar een kleine zes jaar bestreek, maakte Ajax' jeugdtrainer Bryan Roy als jonge speler wél twee WK’s mee. In 1990 was hij erbij zonder te spelen, maar tijdens het volgende WK in Amerika voegde hij vijf interlands toe aan wat een uiteindelijk totaal van 32 zou worden. Nu tijdens dit WK in Duitsland komen de herinneringen weer boven. ,,De mooiste daarvan, is toch wel dat ik op een WK heb gescoord.”

Dat doelpunt was geen onbelangrijke ook. De toen 24-jarige Bryan Roy scoorde op het WK 1994 in Orlando tegen Marokko de 2-1 waardoor Oranje doorging naar de knock-outronde. ,,Spelen op een WK, het hoogste podium voor een voetballer, is heel speciaal. Dat je dan ook nog scoort, blijft je altijd bij. Er zijn er namelijk maar weinig mensen die dat kunnen zeggen. Wat ik ook nooit zal vergeten is dat toen we het stadion binnen kwamen, alles oranje was. Nog meer dan nu. Heel bijzonder.”

Van het huidige WK mist Roy weinig tot niets. Op het moment van spreken is hij onderweg naar de studio van de NOS om de wedstrijden Zuid-Korea - Togo en Frankrijk - Zwitserland te verslaan. ,,Bij Zuid Korea is Dick Advocaat natuurlijk bondscoach en ik heb zelf nog onder hem gespeeld. Dan is het leuk om te zien hoe hij zijn visie doorgeeft. Advocaat is een hele goede, warme trainer. Ik heb altijd veel plezier met hem gehad. Hij heeft mij weer bij het Nederlands elftal gehaald toen ik het bij Foggia goed deed. Ik denk met veel plezier en dankbaarheid terug aan de periode met Advocaat.”

Een WK eerder, 1990, was Roy ook al van de partij. Overigens kwam de twintigjarige buitenspeler in Italië toen helemaal niet in actie. ,,Het was natuurlijk wel hartstikke spannend. Voor het eerst mocht ik met de grote jongens, onder wie Koeman en Gullit, mee naar een WK. Zij waren Europees kampioen geworden en om met hun in de WK-selectie te zitten was voor mij zeer enerverend. Ik heb goed gekeken hoe zij zich gedroegen. Het kan best zijn dat men mij in die periode te nonchalant vond. Maar ik was nog zo jong en ik moest mij ook maar een houding aanmeten. Het ging er toch allemaal heel anders aan toe dan bijvoorbeeld bij Ajax.”

Het Nederlands elftal van nu bevalt Roy wel. ,,Van buiten ziet het er uit als een hechte groep. Je ziet dat er met veel plezier wordt gewerkt en dat iedereen respect voor elkaar heeft. Een kenmerk daarvan is dat ook iedereen op de bank juichend opspringt als er wordt gescoord. Ik zie Nederland toch zeker wel de kwartfinale halen. Tegen Ivoorkust verwacht ik dat ze het makkelijker krijgen dan tegen Servië & Montenegro. Ivoorkust is niet zo defensief ingesteld. Dat verrast mij overigens op het toernooi positief. Dat die landen die niet tot de favorieten behoren, zoals de Afrikaanse landen en ook Costa Rica, niet negatief voetballen maar heel fris en aanvallend. Dat is leuk om te zien.”

Ook leuk om te zien vond Roy de ontknoping bij Australië - Japan. ,,Dat was een enerverend duel. Australië is tot het gaatje gegaan en won uiteindelijk nog. Het geheim van Guus Hiddink heeft te maken met de schat aan ervaring die hij meedraagt. Zijn kracht is dat hij van een groep een hecht team kan creëren. Zelf heb ik ook nog met hem gewerkt en je merkt dat het bij presteren niet alleen draait om techniek en tactiek, maar ook om het goed omgaan met mensen. Dat is wat Guus heel goed beheerst. Ze gaan voor hem door het vuur.”

Guus Hiddink houdt met Marco van Basten, de al gememoreerde Dick Advocaat en Leo Beenhakker de Nederlandse inbreng hoog. Roy: ,,Als we met zo’n klein landje vier bondscoaches leveren, zegt dat een hoop. We staan hoog aangeschreven in de wereld.”

Voor Roy zelf staat Brazilië het hoogste aangeschreven. ,,Dat land is de grootste favoriet. In de aanloop naar het WK hebben ze wel wat steken laten vallen omdat het nog geen goed team was, maar tegen Nieuw-Zeeland - niet een geweldige ploeg maar toch - zag Brazilië er erg goed uit.”

Zelf voetbalde Roy behalve in Nederland ook in Italië, Engeland en Duitsland. Landen die allemaal zijn vertegenwoordigd op dit WK. ,,Ik heb absoluut nog wat met die landen. Zeker met Italië, dat is steeds meer een tweede vaderland aan het worden. Ik kom er nog vaak en ik spreek de taal. Het spel van de Italianen tegen Ghana kon beter vond ik. Of de malaise van het omkoopschandaal in de Italiaanse competitie meespeelt bij de ploeg kan ik moeilijk beoordelen. Ik denk eigenlijk niet dat ze er mee bezig zijn. Ze zijn professioneel genoeg en bovendien draait het tijdens het WK om het land niet om de clubs. Overigens denk ik niet dat Italië ver komt, daarvoor komen ze individuele kwaliteit te kort. Met Engeland heb ik ook nog steeds wel wat omdat ik daar heb gespeeld en naar Duitsland kijk ik uiteraard ook. Er is altijd commotie rond die ploeg, maar ze pakken wel altijd de prijzen. Van de Europese ploegen vind ik Spanje erg goed en ik schat Tsjechië hoog in.”