Menu
Bulykin wil prijzenkast bij Ajax vullen

Bulykin wil prijzenkast bij Ajax vullen

Een paar uur voor het sluiten van de transfermarkt zette Dmitry Bulykin (31) woensdag zijn handtekening onder een eenjarig contract bij Ajax. De Rus, die vorig seizoen op huurbasis voor ADO Den Haag speelde, komt transfervrij over van RSC Anderlecht. Hij wordt in Amsterdam de stand-in van Kolbeinn Sigthórsson.

De komst van Bulykin heeft direct een nieuwe quizvraag opgeleverd. Want wat hebben Siem de Jong en Ajax’ nieuwste aanwinst met elkaar gemeen? Bulykin geeft zelf het antwoord: ,,Mijn ouders zijn allebei volleybalinternational. Net als Siem de Jong kom ik dus uit een echt volleybalnest. Vooral mijn vader heeft als volleyballer van CSKA Moskou vaak voor het nationale team gespeeld. Toch ben de beroemdste Bulykin van Rusland”, zegt de 15-voudig international met een lach. ,,Voetbal is ontzettend populair in Rusland, net als in Nederland.”

Dankzij zijn 21 competitiegoals voor ADO Den Haag lijkt de Eredivisie de ideale competitie voor de Russische spits. Bij zijn vorige clubs haalde hij bij lange na niet zoveel doelpunten. ,,Of de Eredivisie inderdaad de ideale competitie voor mij is, zal aan het einde van dit seizoen blijken. Als ik ook bij Ajax succesvol ben, kun je wel stellen dat de Nederlandse competitie mij ligt”, aldus de aanvaller met rugnummer 19 na het ondertekenen van zijn contract. ,,Maar het ligt natuurlijk aan je teamgenoten. Het gaat om een wisselwerking. Als je elkaar goed aanvoelt kunnen er mooie dingen in het veld gebeuren. Het is dan aan mij om de doelpunten te maken.”

Bulykin heeft dit seizoen rugnummer 19 bij Ajax. Bulykin heeft dit seizoen rugnummer 19 bij Ajax.

Er wacht Bulykin nog een mooie uitdaging bij Ajax. ,,Mijn prijzenkast staat vol met ‘prijzen’ als runner-up. Met Lokomotiv Moskou heb ik in 1999 en 2000 twee keer de beker gewonnen, maar een nationaal kampioenschap in het buitenland heb ik nog niet op mijn erelijst staan. Met Anderlecht en Bayer Leverkusen ben ik ook geen kampioen geworden. Het zou daarom fantastisch zijn als ik volgend jaar met Ajax de landstitel kan vieren.”

Trainer Frank de Boer is tevreden met de komst van de Russische aanvaller. ,,Ik heb de laatste weken al een paar keer gezegd dat we in eerste instantie bezig waren met het halen van een keeper, maar dat ik er bij voorkeur ook nog een spits bij wilde hebben. Ik ben blij dat we nu beide posities hebben kunnen invullen.”

De Boer vervolgt: ,,Bulykin heeft een fantastisch jaar achter de rug bij ADO. Toen bleek dat wij hem transfervrij konden overnemen van Anderlecht raakte alles in een stroomversnelling. Hij past in onze filosofie, al is hij natuurlijk wel een ander type dan onze nummer 9 Kolbeinn Sigthórsson. Ook dat was belangrijk in onze zoektocht naar een extra spits. Bulykin weet wat zijn rol bij Ajax wordt. Maar gezien het feit dat we in drie competities meespelen staan ons dit seizoen heel veel wedstrijden te wachten. Ik weet zeker dat Bulykin belangrijk gaat worden voor Ajax. We hebben hem, net als alle andere spelers in de selectie, keihard nodig.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Temidden van de directieleden Henri van der Aat en Jeroen Slop tekent Bulykin zijn contract. Temidden van de directieleden Henri van der Aat en Jeroen Slop tekent Bulykin zijn contract.
Bulykin is vanaf nu officieel Ajacied. Bulykin is vanaf nu officieel Ajacied.