Menu
Busje met familie Ajax-spelers toert Europa door: 'Het is ook een uitje'

Busje met familie Ajax-spelers toert Europa door: 'Het is ook een uitje'

,,Het is ook gewoon een stukje gezelligheid dat we proberen te pakken. We maken er een uitje van”, vertelt André van de Beek. De vader van Ajacied Donny reist zijn zoon overal achterna, ook in duels buiten Nederland. Als het even kan en de afstand het toelaat, wordt er gereden. Met een speciaal busje. Familie en vrienden van teamgenoten zijn van harte welkom om mee te rijden en maken er graag gebruik van. ,,We zijn allemaal een beetje hetzelfde en kunnen de spanning ook bij elkaar kwijt."

,,We doen het eigenlijk al jaren”, vertelt André. ,,Via de vader van Donny's vriendin regel ik vaak een busje. Daarmee rijden we dan naar wedstrijden buiten Nederland. Met vliegen ben je heel erg aan tijden gebonden. Met de auto kun je weg wanneer je wilt. Ideaal aangezien wij een eigen zaak hebben. Bovendien is het handig als je bij zo'n wedstrijd een auto ter beschikking hebt. Dan kun je gaan en staan waar je zelf wilt.”

Van de Beek senior schat in dat hij rond de twintig buitenlandse tripjes met het busje achter de rug heeft. ,,Dat is met Ajax geweest, maar ook met de vertegenwoordigende nationale elftallen", vertelt hij. In het busje kunnen negen personen. ,,Mijn ouders, dus de opa en oma van Donny, gaan altijd mee. En verder vullen we het altijd een beetje aan. We vragen of er mensen mee willen rijden, of ze vragen het zelf. Het is maar net hoe het uitkomt. We gaan in ieder geval nooit echt met een vaste groep."

Pa Klaassen ook echte Ajacied
,,In de jeugd zijn we met verschillende families op pad geweest, waaronder met de familie Van Bladeren”, vervolgt André. ,,Maar later zijn ook de vader en moeder van Davy Klaassen meegegaan. Dat was ook super gezellig.” En dan lachend: ,,De vader van Davy is net als ik een keiharde Ajax-supporter. Daarom kunnen we het, denk ik, zo goed vinden.”

De laatste uitwedstrijd, op bezoek bij Olmpique Lyon, reed er familie van Justin Kluivert mee en was ook de vader van Abdelhak Nouri van de partij. Net als hun zoons kunnen ook Nouri en Van de Beek senior het goed vinden. ,,We kennen elkaar natuurlijk al lang. Ik vind Mo een mooie kerel, altijd rustig, maar een heel leuke man. Ik had op de app tegen Appie gezegd dat zijn vader van harte welkom was om mee te rijden. 's Avonds belde Mo meteen op. Hij vond het hartstikke leuk om mee te gaan. Dat zijn mooie dingen.”

Dubbele spanning
Tijdens de trips staan gezelligheid en ontspanning hoog in het vaandel. ,,Het is gewoon leuk. Zo'n rit verloopt veel sneller dan bijvoorbeeld met vier man. Iedereen heeft wel wat te vertellen. Als het mogelijk is, vertrekken we soms een dagje eerder. We proberen er ook wel een beetje van te genieten, ondanks alle spanning. Die is wel heftig moet ik zeggen. Zeker voor mij, omdat ik ook nog eens Ajax-supporter ben. Dat tikt natuurlijk dubbel aan.”

,,Het is gewoon leuk om met ouders onder elkaar te zijn. Er heerst toch een bepaald sfeertje. We zijn allemaal een beetje hetzelfde en kunnen de spanning ook bij elkaar kwijt. Daarnaast probeer je van elkaar te leren. Hoe pakt Appie zoiets aan, of hoe doet Donny dat? Davy Klaassen loopt alweer wat langer mee. Van zijn ouders hoor je dan weer nuttige dingen. Dat is gewoon zo. Misschien moeten wij het straks ook wel weer op de nieuwe generatie overbrengen.”

In de verkeerde woning overnacht
In al die jaren maakte het Ajax-gezelschap mooie, maar ook opvallende dingen mee. Bijvoorbeeld die ene keer dat er onbewust op een verkeerd park was overnacht. ,,Het had die dag onwijs tegengezeten in het verkeer en we kwamen laat in Frankrijk aan. Ze hadden tegen ons gezegd: 'de envelop zit in een kluisje en daarmee kun je naar het huisje toe'. Eenmaal aangekomen werkte de code niet. Het was pikkedonker en ik dacht: we moeten toch naar binnen proberen te komen. Ik heb grote handen en kon precies bij de envelop. Maar er lagen er twee. Ik haalde er één uit en daarop stond het getal acht. Maar we waren met tien. De ouders van Stan van Bladeren zouden later komen."

,,Wij hebben vervolgens in het huisje overnacht”, vervolgt de Nijkerkervener. ,,Maar de volgende ochtend zei mijn vrouw: 'ik vertrouw het niet helemaal. We hebben een slaapkamer te weinig'. Ik vervolgens naar de receptie, waar ze niet echt blij waren. 'Nou, moet je goed luisteren', zeiden ze. 'Het is helemaal niet jullie huisje. Jullie zitten zelfs op het verkeerde park'. Ha, hadden we dus een park verder moeten zijn. We hebben eigenlijk een soort van ingebroken. Dat was wel lachen om mee te maken."

,,Als het je club is, eigenlijk onze club, en je haalt als jong jongetje de finale. Dat is toch geweldig?"

Het zijn herinneringen voor het leven, net als het Europese avontuur van Ajax. Van de Beek senior en junior beseffen dat ze met de neus in de boter vallen. ,,Ik zit al te wiebelen vanaf de kwartfinale. Het is een droom. Ook voor Donny. Als het je club is, eigenlijk onze club, en je haalt als jong jongetje de finale. Dat is toch geweldig?

Voor wie zich afvraagt hoe de reis naar Stockholm gaat: Die is per vliegtuig. Bij wijze van uitzondering laten we maar zeggen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam