Menu
Cape Town trots op internationals

Cape Town trots op internationals

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de twaalfde aflevering van dit seizoen besteden we aandacht aan de internationals van Zuid-Afrika met een Cape Town-achtergrond.

Voor Granwald Scott is het de eerste keer dat hij is opgeroepen voor Bafana Bafana. Voor George Maluleka is het niet nieuw. De website van Ajax Cape Town maakte het nieuws als een soort geboorte-aankondiging bekend: 'Ajax Cape Town is trots om te kunnen aankondigen dat Granwald Scott en George Maluleka zijn opgeroepen voor het nationale team voor hun wedstrijden tegen Ivoorkust en Zimbabwe.'

Scott, dit seizoen onder Maarten Stekelenburg aanvoerder van Ajax Cape Town, was zelf ook buitengewoon trots en verrast zo liet hij op de website van zijn club weten: ,,Ik kan het niet geloven”, sprak hij. ,,Het is zo’n eer. Deze selectie kwam als een grote verrassing. Ik ben net pas hersteld van een blessure en had nooit gedacht dat ik in de plannen van de bondscoaches voorkwam.”

Scott, over twee weken wordt hij 24 jaar, is een speler uit de jeugdopleiding van Ajax Cape Town die zeven jaar geleden aan het eerste team werd toegevoegd. Voor hem waren er afgelopen vrijdag (nog) geen speeltijd weggelegd in het duel tegen Ivoorkust (1-1), voor zijn ploeggenoot George Maluleka wel. Al bleef die beperkt tot een handvol seconden toen hij Steven Pienaar, ook al uit de kweekvijver van het Zuid-Afrikaanse Ajax, verving. De 22-jarige middenvelder Maluleka is weliswaar speler van Ajax Cape Town, maar kwam pas vorig seizoen over van SuperSport United .

De bekendste Zuid-Afrikaanse international met een Ajax-achtergrond is Steven Pienaar. De bekendste Zuid-Afrikaanse international met een Ajax-achtergrond is Steven Pienaar.

Behalve de twee huidige Ajax-internationals spelen er in het Bafana Bafana van deze week meer in Kaapstad gevormde voetballers. Zo ook doelman Moeneeb Josephs (inmiddels 31 jaar). Hij heeft zijn wortels ook bij Ajax Cape Town liggen. In een ver verleden was hij zelfs nog eens op proef in Amsterdam, maar die overgang ging toen niet door. Inmiddels speelt Josephs bij Orlando Pirates.
Maar de bekendste international die zijn roots bij Ajax Cape Town heeft, is natuurlijk Steven Pienaar. Hij speelde twee jaar in de jeugdopleiding in Kaapstad voordat hij de overstap naar Amsterdam al kon maken. Pienaar (29 jaar inmiddels al), is sinds januari 2011 weer ploeggenoot van Rafael van der Vaart bij Tottenham Hotspur. En dan is er nog Daylon Claasen, tegenwoordig is hij een vaste kracht in Bafana Bafana en ook hij genoot zijn opleiding bij Ajax Cape Town. Claasen speelde ook in Amsterdam, maar kwam door de hevige concurrentiestrijd niet verder dan Jong Ajax. Inmiddels speelt hij bij Lierse SK.

Als we dat afzetten tegen de spelers van het Nederlands Elftal met een Ajax-achtergrond die in deze weken zijn opgeroepen dan zien we dat daar elf spelers, van wie er drie momenteel in Amsterdam voetballen, met een Ajax-verleden waren geselecteerd. Een meer dan aardige score voor beide Ajax-clubs!


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town en Ajax.nl/Louis van de Vuurst