Menu
Captain Becker trots op Jong Ajax

Captain Becker trots op Jong Ajax

Voor Ajax was 2014 een heuglijk jaar. Voor het eerst in de historie acteren vier elftallen op het hoogste niveau. Om de balans op te maken blikken we met vier betrokkenen terug. In aflevering 2: Sheraldo Becker, aanvoerder van Jong Ajax. ,,In de Jupiler League heb je strijders nodig.”

Opgewekt komt Becker de kantine van sportcomplex de Toekomst binnenlopen. Hij heeft zojuist de zeswekelijkse ‘performance test’ afgenomen. De uitkomst daarvan stemt hem tot tevredenheid. Becker wordt eigenlijk alleen maar sterker, zo wijzen de resultaten uit.

Niet alleen zijn inspanningen op het trainingsveld en in het krachthonk betalen zich uit. De belangrijkste oorzaak van zijn fysieke vooruitgang is het spelen in de Jupiler League. Becker is er naar eigen zeggen 'een man' van geworden. ,,De Jupiler League is van een hoog niveau, misschien nog wel zwaarder dan de Eredivisie. Je krijgt hier namelijk geen ruimte om te voetballen. Het is negentig minuten lang bikkelen en je hebt strijders nodig.”

Volgens Becker zou het voor iedere jeugdspeler van Ajax goed zijn om eerst een jaar op het tweede niveau van Nederland te spelen. ,,In de A1 kon je tegenstanders nog zomaar opzij zetten. In de Jupiler League wordt mannenvoetbal gespeeld.”

Jong Ajax is voor het tweede jaar actief in de Jupiler League. Het eerste seizoen werd op een
veertiende plaats afgesloten. Beduidend beter gaat het deze voetbaljaargang. Ajax gaat keurig als zevende de winterstop in. Een knappe prestatie, aangezien de selectie in de zomer een ware transformatie onderging.

Sheraldo Becker: ,,Als ik zie hoe de jonge gasten in Jong Ajax presteren en grote jongens aan het worden zijn, is dat een compliment waard." Sheraldo Becker: ,,Als ik zie hoe de jonge gasten in Jong Ajax presteren en grote jongens aan het worden zijn, is dat een compliment waard."

,,In het begin waren we nog niet echt een team, dat is logisch als je veel spelers bent kwijtgeraakt”, vertelt Becker. ,,Je kon wel zien dat iedereen kwaliteit had, maar we waren nog niet op elkaar ingespeeld. Dat ging gedurende de eerste seizoenshelft steeds beter. Ik ben blij met onze ontwikkeling. Als ik zie hoe de jonge gasten presteren en grote jongens aan het worden zijn, is dat een compliment waard. Tegelijkertijd vind ik dat we nog hoger hadden moeten staan, eigenlijk in de top vijf. In veel wedstrijden hebben we het onnodig weggegeven.”

Becker praat als een routinier, maar is zelf ook pas negentien jaar. Omdat hij nu twee jaar bij de beloften speelt, wordt hij als een ervaren speler beschouwd. Om die reden draagt Becker dit seizoen ook de aanvoerdersband. Het komt niet vaak voor dat buitenspelers als captain worden gekozen, maar Becker probeert het zo goed mogelijk in te vullen.

,,De trainer vond dat ik de band moest krijgen en ik heb hem gezegd dat ik mijn verantwoordelijkheid zou nemen”, zegt Becker. ,,Het is voor mij niet nieuw en daarom ook niet echt speciaal meer. Ik ben in de E3 en in de C- en B-tjes al eerder aanvoerder geweest. Het brengt wel wat extra druk met zich mee. Ik ben niet zo’n prater in het veld, maar indien de situatie er om vraagt, zal je me zeker horen.”

Becker mag als een echte Ajacied worden beschouwd. Hij speelt al sinds 2004 voor Ajax en zag sindsdien de opleiding in positieve zin verbeteren. ,,Er is veel veranderd in de loop der jaren. Technisch, tactisch, maar ook op het gebied van kracht- en looptraining. Alles is professioneler geworden.”

Zijn individuele ontwikkeling verliep met ups en downs, vertelt Becker. Hij had een uitstekend seizoen als tweedejaars B en deed toen al regelmatig met de A1 mee. Het seizoen erop, eenmaal als A-junior, werd hij door blessureleed teruggeworpen. Maanden moest Becker toekijken met knie- en liesklachten.

Becker rook inmiddels al aan het grote werk. Hij mocht in de voorbereiding op het nieuwe seizoen van Frank de Boer met het eerste mee op trainingskamp naar Indonesië. ,,Dat beviel goed. De trainer was tevreden. Ik wilde belangrijk en betrouwbaar zijn. Voetballen kun je wel.” Dat Ajax vertrouwen heeft in Becker bleek uit de contractverlenging die hij in de zomer kreeg. De aanvaller ligt nu tot medio 2017 vast.

De Indonesië-trip smaakt naar meer. Becker staat te trappelen van ongeduld om de volgende stap, die naar het eerste, te maken. ,,Mijn doel is om Ajax 1 te halen. Bij mijn contractverlenging hebben we afgesproken dat ik niet te lang meer in Jong Ajax moet spelen, hooguit een jaar. Ik ben zeker van mijn zaak en weet wat ik kan. Ik spreek vaak met Jaap Stam (samen met Andries Ulderink, trainer bij Jong Ajax, red.) en hij zegt dat ik goed bezig ben. Ik zit dicht tegen het eerste aan. De kans kan ieder moment komen en dan kan het snel gaan. Ik ben er klaar voor.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots