Menu
Cardiff City FC - Ajax eindigt in 0-0

Cardiff City FC - Ajax eindigt in 0-0

Ajax heeft zijn eerste oefenwedstrijd op Britse bodem gelijkgespeeld. Tegen Cardiff City FC werd niet gescoord: 0-0. Toch waren er vrijdagavond verschillende lichtpuntjes te ontdekken op Ninian Park.

Op het met 11.400 toeschouwers halfgevulde Ninian Park gunde trainer Marco van Basten veel van zijn Ajacieden speeltijd. In het eerste uur opereerde de Amsterdamse ploeg in een vrijwel vaste samenstelling. Van Basten voerde de meeste wisselingen door in het resterende halfuur.

De Ajacieden hadden de thuisploeg de hele wedstrijd aardig in de tang. Doelpunten leverde het veldoverwicht niet op. De Welshmen kwamen er een enkele keer puntig uit. Ajax wist in de meeste gevallen wel raad met de counters van de thuisploeg. Bij Cardiff City was overigens een Nederlander van de partij. Glenn Loovens stuurde de verdediging aan van de thuisploeg.

Oleguer Presas Renom was de opvallendste naam in de basisploeg van Van Basten. De nieuwste aanwinst kan terugzien op een geslaagd (officieus) debuut. Op het kletsnatte veld van Ninian Park mat de ervaren verdediger zich vanaf de aftrap direct een leidende rol aan. Opererend vanuit het defensieve hart, en een hecht koppel vormend met Vurnon Anita, behield Oleguer altijd het overzicht. Fysieke stevige ingrepen werden vaak afgewisseld met op maat verstuurde crosspasses. In zijn eerste wedstrijd als Ajacied kwam Oleguer vooral robuust voor de dag. De rust die hij uitstraalde was een extra toevoegende waarde.

De ‘nieuwe Jaap Stam’ werd na een dik uur gewisseld. Robbert Schilder nam Oleguers’ plek over, invaller Donovan Slijngard was de nieuwe linksback. Met Slijngard, Schilder en Anita in de laatste lijn, speelde Ajax de wedstrijd uit met een bijzonder jonge verdediging. Rechtsback George Ogararu (later vervangen door Bruno Silva) haalde de gemiddelde leeftijd van de verdedigers nog iets omhoog.

Een handjevol Ajacieden, waaronder Gabri en Luis Suarez, werd rust gegund. Anderen kregen daardoor ruim baan. Zo sloot Albert Luque een periode van twee weken blessureleed af met een basisplek als linkeraanvaller. De Spaanse aanvaller speelde in Cardiff een vrij anonieme wedstrijd.

Maarten Stekelenburg keerde weer terug onder de lat. De doelman uit Limmen maakte vrijdag zijn eerste speelminuten in de voorbereiding. De Noord-Hollander lijkt zijn goede vorm uit het voorbije seizoen te hebben behouden. ‘Steek’ nam een handvol prima reddingen voor zijn rekening.

Een kleine week na afscheidswedstrijd van Jaap Stam bracht Klaas Jan Huntelaar de eerste helft ditmaal wél tot een goed einde. De aanvoerder zag zijn eerste optreden zaterdag nog letterlijk in het water vallen. De wolkbreuk boven oostelijk Nederland maakte vorig weekeinde een voortijdig einde aan de eerste speelhelft van het treffen met Team Jaap Stam. In Zwolle en in Cardiff was de spits telkens een helft van de partij. In de hoofdstad van Wales bleef het evenmin droog, maar stond Huntelaar dit keer wel een een volledige speelhelft in het veld. De spits was tweemaal dicht bij een treffer, maar had weinig geluk in de afronding. Nadat Huntelaar in de rust was gewisseld, vervolgde Stekelenburg de wedstrijd als captain. Leonardo vervolgde de wedstrijd in de punt van de aanval.

Ondanks het gemis aan treffers was de voetbalavond wat de experimenten betrof in elk geval wel geslaagd te noemen. De selectie groeit richting het nieuwe seizoen. Zondag kunnen nieuwe ervaringen worden opgedaan tegen Sunderland.

Basisopstelling Ajax:
Stekelenburg; Ogararu (68. Silva), Oleguer (63. Slijngard), Anita, Schilder; Lindgren (46. Kennedy), Perez (71. De Jong), Aissati (63. Sarpong, 70. Donald); Rommedahl, Huntelaar (46. Leonardo) en Luque (70. Martina).
Wissels: Gentenaar, Silva, Kennedy, De Jong, Leonardo, Sarpong, Donald, Slijngard, Martina.

Basis Cardiff City FC:
Tom Heaton; Kevin McNaughton, Mark Kennedy, Glenn Loovens, Roger Johnson, Gavin Rae, Steve McPhail, Steve Thompson (55. Paul Parry), Ross McCormack, Joe Ledley, Peter Whittingham (83. Miguel Comminges).
Wissels:Peter Enckelman, Darren Purse, Riccy Scimeca, Miguel Comminges, Darcy Blake, Paul Parry, Darren Dennehy, Jon Brown.