Menu
Castillion bijna klaar voor laatste stap

Castillion bijna klaar voor laatste stap

Geoffrey Castillion (19) is letterlijk de spits van de Toekomst. Of hij ook figuurlijk de spits van de toekomst is, zal de komende tijd blijken. De boomlange aanvaller van Jong Ajax heeft er zelf in ieder geval veel vertrouwen in. Aan de hand van vijf stellingen legt Castillion uit hoe zijn ontwikkeling ervoor staat.

Nog dit seizoen maak ik mijn debuut in Ajax 1.

,,Daar ga ik wel voor. Het zou mooi zijn. Inmiddels zit ik alweer zo’n anderhalve maand bij Jong Ajax. Ik ben redelijk ver, maar het kost natuurlijk wel wat tijd om de tien maanden die ik eruit heb gelegen met mijn knieblessure in te halen. Over een maand zit ik denk ik weer helemaal op het juiste niveau. Vervolgens zal het dan allemaal in de goede volgorde moeten gaan. Eerst meetrainen met Ajax 1, dan bij de wedstrijdselectie en dan als uiteindelijke doel mijn debuut. Het seizoen duurt nog even, dus de kans zit erin dat ik een vervelend jaar alsnog met iets fantastisch kan afsluiten.”

Ik word moe van de vergelijkingen met Patrick Kluivert. Ik ben niet de nieuwe Kluivert, maar gewoon de nieuwe Castillion.

,,Eerlijk gezegd volg ik die discussie niet echt. Van vrienden en familie hoor ik wel eens dat ik in de media met hem wordt vergeleken. Dat vind ik zeker niet vervelend. In tegendeel zelfs: ik vind het een eer. Kluivert is een van de beste Nederlandse spitsen. Van dat soort vergelijkingen word ik dus zeker niet moe. Toch is Kluivert niet mijn grootste voorbeeld. Dat is Thierry Henry. Zeker in zijn jaren bij Arsenal was hij fantastisch. Soms kijk ik nog wel eens oude filmpjes terug. Ongelofelijk wat Henry toen allemaal kon.”

Geoffrey Castillion is aan zijn zesde seizoen bij Ajax bezig. Geoffrey Castillion is aan zijn zesde seizoen bij Ajax bezig.

Het is een nadeel dat ik bij Ajax relatief weinig concurrentie in de spits heb. Daardoor noemt iedereen mijn naam.

,,Op sommige punten is het misschien wel een nadeel. Maar het biedt me natuurlijk ook kansen. Als er minder concurrentie is, kan het snel gaan. Dan kan het zomaar gebeuren dat je ineens de kans krijgt. Toch denk ik niet dat meer concurrentie goed voor me zou zijn. Nu ik bij Jong Ajax zit voel ik die druk ook wel. Zowel binnen als buiten de club wordt er meer op me gelet. Dat zorgt er automatisch voor dat je scherper wordt en meer gefocust raakt. Nu gaat het er echt om. Daarnaast is een groot voordeel dat Frank de Boer nu trainer van Ajax 1 is. Hij geeft jeugd de kans en is zelf ook uit de jeugdopleiding afkomstig. Bij de A1 heb ik goed met hem samengewerkt. Hij kent mijn sterke en zwakke punten, dus daar kunnen we aan werken.”

Met mijn lengte zou mijn kopkracht eigenlijk mijn voornaamste wapen moeten zijn.

,,Eigenlijk wel. Maar ik ben nu eenmaal niet bepaald de beste kopper. Natuurlijk klinkt het wat onlogisch voor iemand van mijn lengte (1.91 m, red.), maar ik ben sterker met mijn voeten. Samen met Yannis Anastasiou (assistent-trainer Jong Ajax, red.) werk ik nu aan mijn kopkracht. Een paar keer per week trainen we samen en daar heb ik veel profijt van. Anastasiou was vroeger een spits die zijn kracht juist wel bij het koppen had liggen. Door veel te oefenen merk ik dat het steeds beter gaat. Mijn afzet en timing zijn vooruit gegaan. Het aanvallend koppen is nog het lastigst, maar daar heeft Anastasiou goede foefjes voor.”

Mijn carrière is alleen geslaagd als ik het bij Ajax red.

,,Nee, dat vind ik niet. En wat er ook gebeurt, Ajax is en blijft mijn jeugdliefde. Het is de club waar ik altijd wilde spelen. Toen ik zes jaar geleden uiteindelijk in de C1 mocht komen spelen, kwam er al een droom van me uit. Vanzelfsprekend wil ik bij Ajax slagen. Het liefst in één keer. Maar er zijn ook heel veel spelers uit de eigen opleiding die het net niet hebben gered. In veel gevallen komen ze dan bij een andere club in het betaald voetbal terecht. En ook daarvandaan kun je uiteindelijk nog Ajax 1 halen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Dat heeft de geschiedenis wel aangetoond.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Castillion ging vorig jaar samen met Christian Eriksen als 'stagiair' mee naar Portugal. Castillion ging vorig jaar samen met Christian Eriksen als 'stagiair' mee naar Portugal.