Menu
Castillion hoopt op ArenA-debuut

Castillion hoopt op ArenA-debuut

De kans is meer dan reëel dat Geoffrey Castillion zondagmiddag voor het eerst aantreedt in de Amsterdam ArenA. De 21-jarige aanvaller, die onlangs de optie in zijn contract tot 2014 door Ajax zag worden gelicht, komt dan met zijn huidige ploeg Heracles Almelo op bezoek voor de 29ste competitieronde. ,,Ik heb alleen met Jong Ajax een keer in de ArenA gespeeld.”

Castillion gold jarenlang als een grote belofte in de jeugdopleiding van Ajax, waar hij als C-junior binnenkwam. Kenners zagen in hem zelfs de opvolger van Patrick Kluivert, die tussen 1994 en 1997 als laatste centrumspits uit eigen gelederen furore maakte in het eerste elftal. Het liep echter anders en de verwachte doorbraak bleef uit. Na een eenmalig optreden in het met 3-2-verloren uitduel bij ADO Den Haag werd Castillion aan de vooravond van het seizoen 2011-2012 verhuurd aan RKC Waalwijk. Deze jaargang hengelden de Almeloërs hem op huurbasis binnen.

De lange spits doet bij Heracles kostbare Eredivisie-ervaring op. ,,Ik speel de laatste tijd steeds meer, dus ik hoop dat ik de laatste zes wedstrijden ook mag spelen.” Te beginnen met het treffen van zondag tegen zijn werkgever. ,,Daar kijk ik wel naar uit. Ook omdat ik nog nooit een eredivisiewedstrijd in de ArenA heb gespeeld, alleen een keer met Jong Ajax.” Over belangstelling van familie en vrienden heeft Castillion dezer dagen niks te klagen. ,,Iedereen zit er zondag. Vooral omdat de meesten uit Amsterdam komen. Ik hoop op een leuke wedstrijd en dat ik me kan laten gelden.”


Mede door het vertrek van Samuel Armenteros, die Heracles in de winterstop verruilde voor Anderlecht, komt Castillion de laatste weken meer aan spelen toe. Daarvoor kende zijn seizoen een ietwat grillig verloop. ,,Aanvankelijk speelde ik weinig”, bekent de huurling. ,,Daarna kwam ik in het team als rechtsbuiten, maar raakte ik geblesseerd. Vervolgens speelde Marko Vejinovic in de spits, maar heb ik me weer teruggeknokt.”

Met drie treffers tot nu toe blijft alleen de doelpuntenproductie van Castillion achter bij de verwachtingen. ,,Met de doelpunten wil het inderdaad nog niet vlotten. Ik moet daarom zo snel mogelijk in een ‘flow’ zien te komen. Dan krijg je meer vertrouwen en gaat het vaak ook beter. Gelukkig zegt de trainer dat ik goed bezig ben.”

Hoewel Heracles-coach Peter Bosz meer smaken tot zijn beschikking heeft, lijkt de kans groot dat hij tegen Ajax opnieuw kiest voor Castillion. ,,Ik kan in elk geval nog redelijk slapen”, zegt de voormalige Ajacied als hij wordt geconfronteerd met dat vooruitzicht. ,,Misschien dat ik voor de wedstrijd een beetje zenuwachtig ben, maar nu nog niet. Spelen in een vol stadion geeft sowieso altijd een kick.”

Over de vraag hoe Ajax moet worden bestreden, heeft Castillion ook al nagedacht. ,,We moeten weinig weggeven en ze niet aan voetballen laten toekomen. En dan maar hopen op een counter. Ik ben aardig snel, dus vraag vaak ballen in de diepte. Het zou mooi zijn als we zo kunnen toeslaan. Maar het zal niet meevallen. Ajax is thuis altijd sterk, zeker met het publiek erachter.”
Eerder dit seizoen eindigde de heenwedstrijd nog in een remise (3-3). ,,En daar waren we bij Heracles heel blij mee”, aldus de jeugdinternational die vijf minuten voor tijd Willie Overtoom afloste. ,,Ik dacht namelijk echt dat we een verloren wedstrijd speelden toen Ajax al na 25 minuten met 0-2 voorstond.”

Hoewel Ajax enige weken geleden de optie in zijn contract lichtte, rekent Castillion er niet op dat hij op korte termijn terugkeert naar de hoofdstad. ,,Ik hoop gewoon dat het er een keer uitkomt en alles een keer meezit. Ik ben nu bezig aan mijn tweede seizoen in de Eredivisie en wil me graag verder ontwikkelen. Gelukkig leiden er meer wegen naar Rome. Als je goed speelt, kom je vanzelf weer in de picture. Ik ben bovenal een echte Amsterdammer en altijd voor Ajax geweest.” Bang dat hij zondag de verkeerde kleedkamer inloopt is hij echter niet. ,,Als ik het me goed herinner is de kleedkamer van Ajax heel groot met veel rood en wit. Ik moet dus de andere deur nemen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst