Menu

Cedric van der Gun heeft leren bikkelen

Steeds meer raakt men overtuigd van de nieuwe weg die Adriaanse is ingeslagen. De trainer doet dat bij voorkeur met eigen jeugd. En opeens lijkt er een Van der-generatie te zijn. Van der Vaart, Van der Meyde en Van der Gun. De laatste leek vorig jaar nog kansloos geparkeerd bij degradant in wording FC Den Bosch, maar is nu een van de openbaringen van de jaargang.

door Raymond Bouwman

In de jeugd wisten alle aanwezigen het altijd luid en duidelijk te vertellen: dat wordt er eentje. Maar zoals meestal stokte de doorstroming van de kweekvijver naar het open water. Een enkele uitzondering daargelaten - Van der Vaart als modernste voorbeeld -, blijkt de stap van Ajax A1 naar Ajax 1 te groot voor jonge benen. Velen zijn een belofte; hangen ertegenaan en komen er net niet.

Dat Cedric van der Gun nu wel kan doorbreken heeft behalve met zijn eigen kwaliteiten ook alles met het technische beleid te maken. Op korte termijn kon er niets worden verwacht. Een van de eerste vijf plaatsen, naar meer kon niet gestreefd worden.

Van der Gun: 'In de selectie ben ik nu een volwaardige speler. Dat is wel gebleken. Ik weet alleen niet of ik ook zoveel in de basis had gestaan als iedereen fit was geweest. Waarschijnlijk niet. Knopper heeft zich natuurlijk al lang bewezen en ook Pius Ikedia deed het goed tot hij geblesseerd raakte. Maar op het moment dat je er zelf in staat, doet dat er allemaal niet meer toe.'

Inmiddels speelt Van der Gun in het eerste alsof hij nooit anders heeft gedaan. Niet dat alles goed gaat, maar op zijn leeftijd hoeft dat ook niet. In veel van zijn acties zit naast rendement ook een enorme belofte. Zo lyrisch als men in de jeugd over hem was, zo lyrisch is men nu bij vlagen.

Van der Gun: 'Ik ben niet echt verbaasd. Niet sinds ik terug ben bij Ajax. Alhoewel, op zich had Adriaanse me gezegd dat ik genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank. Ik had me daar ook op ingesteld; dat ik af en toe wat speelminuten zou krijgen. Maar nu blijkt dat ik al acht, negen wedstrijden in de basis heb gestaan. Ik had het geluk dat er plaatsen vrijkwamen.'

Van der Gun kwam in het eerste terecht via een ommetje langs FC Den Bosch: 'Bij Ajax zat er geen vooruitgang meer in. Ik had het totaal niet meer naar m'n zin in het tweede. Toen ik wist dat er belangstelling was van Den Bosch heb ik er zelf heel erg op aangedrongen om te worden verhuurd. Dat leek me een goede stap vooruit. Ik wilde gewoon voetballen. Hoe het verder zou uitpakken, wist ik niet. In ieder geval zou ik kunnen laten zien wat ik kon. En of ik nou bij Ajax terug zou kunnen komen of niet, daar ging het helemaal niet om. Hoewel het natuurlijk wel mijn doel was om in het eerste te spelen, ooit. Maar dat is hoe dan ook iets dat je enerzijds moet afdwingen en waar je anderzijds toch ook geluk bij nodig hebt.

Bij Den Bosch ging het goed. In zoverre dwong ik het zelf af. Qua niveau zit er een wereld van verschil tussen het tweede van Ajax en het eerste van Den Bosch. Dat merkte je aan alles. De handelingssnelheid was veel hoger; je moest meer nadenken. Dat kwam ook al doordat ik in plaats van de jonge jongens in Ajax 2 nu opeens met allemaal heel ervaren jongens speelde. Fred van den Hoorn, Arnold Scholten, Harry van der Laan, Henk Vos, daar kon je veel van leren.

Maar ook qua voetbalvermogen was het veel beter. Ik had ook nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld natuurlijk. Verder dan de bank was ik niet gekomen. Ik stond er echt wel even van te kijken hoe het er toeging. Iedere wedstrijd moest op leven en dood worden gevochten, en dat leer je natuurlijk niet in de Ajax-jeugd. Ik was bij Den Bosch controlerende middenvelder, dus ik liep het grootste deel van de wedstrijd achter mijn directe tegenstander aan. Dat heeft me geen kwaad gedaan.'

Ajax Magazine

Dit fragment van het interview met Cedric van der Gun is afkomstig uit Ajax Magazine no. 5. Ajax Magazine is het officiële clubblad van Ajax en verschijnt 9 keer per jaar (inclusief de presentatiegids) tijdens het voetbalseizoen. In dit magazine vinden voetbal en human interest elkaar. Naast een aantal vaste rubrieken (bijvoorbeeld de column van David Endt, Museumstukken, Fanshopping), is er elk nummer een diepte interview met iemand van de selectie en worden uiteenlopende onderwerpen uitgebreid behandeld. Dit Magazine ligt vanaf vrijdag 9 februari in de kiosken voor 8,95 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Magazine