Menu
Celta de Vigo vraagteken voor Bosz

Celta de Vigo vraagteken voor Bosz

Peter Bosz vindt het lastig in te schatten hoe de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo gaat verlopen. ,,Ik weet niet zo goed wat we kunnen verwachten. Celta wisselt bijna iedere wedstrijd van team, zowel in de competitie als Europees. We gaan gewoon van onze eigen kracht uit.”

Volgens Bosz zal de doorslag geven welke van de twee ploegen 'het best in zijn eigen spel komt'. ,,Wij zijn op een bepaalde manier met de ontwikkeling van ons spel bezig. Daar zit een stijgende lijn in. En bij een tegenslag hoop je er vervolgens weer twee vooruit te maken. Ik vind Celta een sterke ploeg, maar ze hebben ook wel degelijk zwaktes. Tegen Barcelona deden ze het erg goed. Toen kwamen ze snel met 3-0 voor. Hetzelfde gebeurde zondag tegen Las Palmas. Dat geeft de kracht van Celta aan. Aan de andere kant: in beide duels kregen ze ook drie goals tegen.”

Aan de betere hand
Wat betreft Ajax' prestaties in Europa ziet Bosz een stijgende lijn. ,,Ik vind dat er een parallel is met hoe we in de Eredivisie spelen. Aan het begin van de competitie waren de resultaten niet goed, ook Europees niet met de uitschakeling tegen Rostov. Maar het voetbal wordt geleidelijk beter en daarmee ook de uitslagen. Over de resultaten hebben we de laatste tijd niet te klagen.”

Bosz: ,,De echt grote clubs groeien financieel door. Daar kunnen wij niet tegenop.''
Bosz: ,,De echt grote clubs groeien financieel door. Daar kunnen wij niet tegenop.''

De laatste jaren is de Europa League – het tweede Europese clubtoernooi na de Champions League – het domein van de Nederlandse clubs geworden. Bosz heeft daar wel een verklaring voor. ,,De echt grote clubs groeien financieel door. Daar kunnen wij niet tegenop. Kijk alleen al naar de televisiegelden in de grote Europese competities. De kloof en de afstand worden steeds groter. Dat is de realiteit. Onze spelers stappen ook op steeds jongere leeftijd over naar het buitenland.”

Bosz: ,,Celta is een goede ploeg, maar heeft ook wel degelijk zwaktes. De sleutel zal zijn wie het best in zijn spel komt." #UEL #ajacel

— AFC Ajax (@AFCAjax) 2 november 2016

De voorganger van Bosz, Frank de Boer, sprak vorig seizoen uit de Europa League te willen winnen. Ajax draait vooralsnog prima in de groepsfase en kan zich bij een overwinning verzekeren van Europese overwintering. Gevraagd naar zijn (Europese) ambities hield Bosz zich op de vlakte. ,,We willen gewoon zoveel mogelijk punten pakken en wedstrijden winnen. Verder kijken we niet. Je weet helemaal nog niet wat voor tegenstanders je bij een eventueel vervolg gaat treffen.”

'Snel oude niveau halen'
Bosz werd ook gevraagd wat hij vindt van de houding en het gedrag van Bertrand Traoré. De aanvaller uit Burkina Faso heeft nog niet alle Ajax-fans kunnen overtuigen. ,,Met zijn houding is niets mis, maar de vorm is niet goed”, antwoordde Bosz. ,,Ik weet dat hij veel beter kan, dat heeft hij in zijn beginperiode bij Ajax laten zien. Maar sinds de laatste interlandperiode haalt hij niet meer het niveau van daardoor. Het is zaak dat hij die zo snel mogelijk weer terug krijgt.”

Bosz: ,,Ik begrijp dat spelers teleurgesteld zijn als ze niet spelen.''
Bosz: ,,Ik begrijp dat spelers teleurgesteld zijn als ze niet spelen.''

Tijdens de persconferentie ging het ook over de straf van Anwar El Ghazi, die op disciplinaire gronden een maand is teruggezet naar Jong Ajax. Bosz gaf kort tekst en uitleg. ,,Ik begrijp dat spelers teleurgesteld zijn als ze niet spelen. Daar moeten ze op een bepaalde manier mee omgaan en El Ghazi heeft dat op de verkeerde manier gedaan. Ik vind dat hij daarvoor op gepaste wijze is gestraft. Punt. De focus ligt volledig op Celta.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst