Menu
Celtic voor tweede keer naar ArenA

Celtic voor tweede keer naar ArenA

Ajax neemt het zaterdag in de ArenA op tegen Celtic. De ontmoeting met de Schotse kampioen begint om 19:00 uur en is het enige duel in de voorbereiding dat de Amsterdammers afwerken voor eigen publiek. Elf jaar geleden kwam de kampioen van Schotland voor laatst naar de ArenA. In de voorronde van de UEFA Champions League ging Ajax destijds met 1-3 onderuit.

De laatste keer dat Ajax en Celtic elkaar troffen in een officieel duel was aan het begin van het seizoen 2001-2002. Op 8 augustus 2001 nam Ajax het in de derde voorronde van de UEFA Champions League tegen de Schotten op. Over twee ontmoetingen dolf Ajax uiteindelijk het onderspit. Met name de zeer aanvallende tactiek die toenmalig coach Co Adriaanse hanteerde in de thuiswedstrijd speelde de Schotten in de kaart. Al na twintig minuten spelen leidden de bezoekers dan ook al met 0-2 door treffers van de Nederlander Bobby Petta en Didier Agathe. Hoewel Shota Arveladze vlak voor rust nog iets terugdeed was het Chris Sutton die tien minuten na rust de marge weer op twee doelpunten bracht: 1-3. Wat verder die avond opviel was dat Ajax met slechts twee Nederlanders aan de aftrap verscheen: Fred Grim en Rafael van der Vaart.

In tegenstelling tot het treffen in Amsterdam koos Adriaanse twee weken later voor de returnwedstrijd in Glasgow voor een defensieve opstelling. Zo zag doelman Grim op Celtic Park een vijf-mans-verdediging voor zich bestaande uit Cristian Chivu, Hatem Trabelsi, Ferdi Vierklau, André Bergdolmo en Maxwell. Abubakari Yakubu en Van der Vaart bevolkten het middenveld en de voorhoede bestond uit het trio Arveladze – Nikos Machlas – Wamberto.

Hoewel laatstgenoemde na een halfuur de score opende bleef het mirakel van Glasgow uit. Niettemin had Ajax met de 0-1-zege de schande van de heenwedstrijd uitgewist. Celtic ging vervolgens door naar het hoofdtoernooi van de Champions League, waarin het in een groep met Juventus, FC Porto en Rosenborg BK terechtkwam. Voor Ajax was het UEFA Cup-toernooi een pleister op de wonde.

Ajax - Celtic begint zaterdag om 19:00 uur in de Amsterdam ArenA. Bestel je kaarten via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - Celtic