Menu
Cerny bezorgt Ajax A1 punt in extra tijd

Cerny bezorgt Ajax A1 punt in extra tijd

Ajax A1 moest zaterdag, op bezoek bij de leeftijdgenoten van FC Utrecht, genoegen nemen met een gelijkspel. In de Domstad bogen de Ajacieden in de slotminuten een 2-0-achterstand om naar een 2-2-gelijkspel. Vaclav Cerny (archieffoto) bezorgde Ajax in de blessuretijd alsnog een punt.

Het was de tweede wedstrijd van dit seizoen voor de Ajacieden uit de A1. Ruim tweeënhalve week terug opende de regerend kampioen de Eredivisie voor A-junioren met een 3-1-thuisoverwinning op NEC/FC Oss A1. In dat duel namen de Amsterdammers een vroege voorsprong na treffers van Vaclav Cerny en Zakaria El Azzouzi. Ottar Karlsson besliste het thuisduel op de Toekomst definitief in Amsterdams voordeel.

De Ajacieden van trainer Gery Vink begonnen minder goed aan het duel in de Domstad. Na een fout van keeper Stan van Bladeren maakte Utrechter Karim Loukili er na negen minuten 1-0 van. In het vervolg kreeg onder meer Vaclav Cerny royale kansen op de gelijkmaker. Ook Ezra Walian miste voor het Utrechtse doel. De Ajacieden dicteerden grote delen van de eerste helft het spel, maar waren bij vlagen ook slordig. Van Bladeren voorkwam met een fraaie redding dat de thuisploeg de voorsprong kon verdubbelen.

Na rust kreeg Adham El Idrissi zijn voet niet goed tegen de bal, waardoor ook hij Ajax niet naast de Utrechters bracht. Utrecht A1 behield daarmee zijn voorsprong en bleef loeren op een nieuwe kans. Dik twintig minuten voor tijd leken de Ajacieden definitief in het Utrechtse mes te lopen. Ex-Ajacied Sem Witteveen tekende van dichtbij voor de 2-0. Ajax toonde veerkracht. Adham El Idrissi bewees met zijn treffer, zeven minuten voor tijd, dat de gasten de strijd nog lang niet hadden opgegeven. Die instelling leverde de talenten van Vink in de blessuretijd alsnog een punt op. Cerny bepaalde de stand in de slotseconde op 2-2.

,,We waren het hele duel heer en meester. Alleen vergaten we goals te maken'', keek Ajax-trainer Gery Vink terug. ,,Dat kwam ook doordat we slordig waren. We kregen heel veel kansen. Gelukkig zijn we ook na de 2-0 blijven voetballen. En kregen we de beloning. Ik ben daarom zeer tevreden over ons spel en de mentale weerbaarheid die is getoond. Ajax heeft alsnog zijn tanden laten zien.''

Scoreverloop: 9. Loukili 1-0, 68. Witteveen 2-0, 83. El Idrissi 2-1, 90. Cerny 2-2.

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren; Shaquill Sno (46. Nathan Leyder), Damon Mirani, Terry Lartey-Sanhieze, Mauro Savastano (Damil Dankerlui), Abdelhak Nouri, Achraf El Mahdioui (46. James Efmorfidis), Donny van de Beek, Vaclav Cerny, Ezra Walian (Adham El Idrissi) en Gino Dekker.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst