Menu
Cerny leidt sterk Jong Ajax naar ruime zege

Cerny leidt sterk Jong Ajax naar ruime zege

,,We hebben de juiste spirit te pakken. En met onze kwaliteiten komen we dan altijd tot doelpunten”, sprak een tevreden Jong Ajax-trainer Marcel Keizer. Zijn ploeg had zojuist FC Den Bosch met 5-2 verslagen. ,,Voetbal is een teamsport. Dat hebben we vandaag laten zien.”

Voor Jong Ajax was het de tweede zege op rij met drie goals verschil. Een week geleden werd Almere City al met 1-4 verslagen. Vaclav Cerny was ditmaal met drie treffers de grote man voor de huidige nummer twee van de Jupiler League. Ook Abdel Nouri speelde een belangrijke rol. De middenvelder scoorde vanaf de penaltystyip en zag bij de 4-2 zijn voorzet in eigen doel gewerkt worden.

Kwaliteitrijk
Jong Ajax deed tegen FC Den Bosch letterlijk zijn naam eer aan. Keizer stuurde een bijzonder jeugdig, maar tevens talentvol en kwaliteitsrijk elftal de wei in. Het middenveld werd gevormd door Frenkie de Jong, Nouri en Carel Eiting. Stuk voor stuk geen fysieke spelers, maar wel bijzonder vaardig aan de bal. Links voorin was een plek ingeruimd voor Vince Gino Dekker, terwijl het centrale duo op zijn minst ook opvallend genoemd mocht worden. De net 17-jarige Matthijs de Ligt speelde aan de zijde van de zestien jaar oudere Heiko Westermann.

Onder de lat stond Norbert Alblas, die zijn eerste wedstrijd in twintig maanden speelde. ,,Dat is voor hem genieten”, stelde Keizer. ,,Wij als staf zijn ook tevreden. Uiteraard moet hij nog stappen maken, maar dat moet de rest ook.”

Heerlijk om mijn rentree weer gemaakt te hebben sinds 8 december 2014. Puur genieten! Super trots ����

— Norbert Alblas (@NorbertAlblas) 19 augustus 2016

Het was voor Alblas wel zuur dat het eerste gevaar van Den Bosch gelijk een treffer opleverde. Een corner werd in de zevende minuut verlengd en bij de tweede paal binnengewerkt door Ben Santermans; 0-1.

Vaclav Cerny was niet te stuiten door Den Bosch.
Vaclav Cerny was niet te stuiten door Den Bosch.

Het antwoord van Jong Ajax volgde vrijwel direct. Iets meer dan een minuut later schoot Cerny met zijn favoriete linker de 1-1 binnen. De Ajacieden hadden vervolgens het betere van het spel en stevig de regie in handen. Rechtsback Deyovaisio Zeefuik was tot tweemaal toe dicht bij een treffer, maar zag eerst zijn inzet gekeerd worden door goalie Kees Heemskerk en kopte in de daaropvolgende corner over.

Buitenkansje
Halverwege de eerste helft kreeg Jong Ajax alsnog loon naar werken. De bedrijvige Dekker liet zijn directe tegenstander zijn hielen zijn en werd vervolgens in de vijandelijke zestien gevloerd. Nouri wist wel raad met het buitenkansje en stuurde Heemskerk de verkeerde hoek in: 2-1.

In het tweede bedrijf voerde Den Bosch de druk op en had Jong Ajax het een fase lastig. Spits Romero Regales gaf een waarschuwing af met een gevaarlijke kopbal. Jong Ajax ontsnapte aan de gelijkmaker, maar moest er even later toch aan geloven. Regales schoot de bal schitterend in de linkerbovenhoek.

Den Bosch wilde doordrukken, maar tijdig was Jong Ajax weer bij de les. Cerny schoot de thuisploeg op 3-2 en meteen hadden de Ajacieden het momentum weer in handen. Toen even later ook nog de 4-2 viel, was de strijd gestreden. Een voorzet van Nouri werd in eigen doel gewerkt door Heymans. De buit was binnen, maar het mooiste doelpunt van de avond moest toen nog komen. Cerny bleef in een vol strafschopgebied knap op de been en mikte de bal met rechts prachtig in de bovenhoek.

Scoreverloop: 7. Santermans 0-1, 9. Cerny 1-1, 22. Nouri 2-1 (strafschop), 68. Regales 2-2, 71. Cerny 3-2, 75. Heymans 4-2 (eigen doelpunt), 86. Cerny 5-2

Jong Ajax: Alblas, Zeefuik, De Ligt, Westermann, Lartey Sanniez (63. Savastano), De Jong, Nouri, Eiting (82. Dankerlui), Cerny, Clement, Dekker (82. Bay)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Proshots/Jasper Ruhe