Menu
Cerny loopt niet weg voor verantwoordelijkheid

Cerny loopt niet weg voor verantwoordelijkheid

Nee, het is zeker niet tegen wil en dank. Vaclav Cerny ziet het als zijn plicht, maar zeker ook als een voorrecht om Ajax A1 bij de hand te nemen. Woensdagmiddag gaat de Tsjech voorop in de strijd als de Ajacieden met Olympique Lyon de degens kruisen in de achtste finale van de UEFA Youth League. ,,Ik wil een leider zijn in het veld."

Sommige voetballers vinden het helemaal niets: (vlieg)reizen. Maar voor Cerny is het juist ontspannend. Koptelefoon op, hier en daar een babbeltje, en af en toe een foto voor Snapchat of Instagram. Zo komt de Tsjech de tijd wel door. ,,Ik ben natuurlijk gewend aan het reizen en dit soort wedstrijden. Zo’n dag hoort bij het voetbal en ik vind het prima. Ik luister lekker naar mijn muziek en ben gefocust.”

Eigen ding doen
Voor Cerny is een buitenlandse trip naar eigen zeggen zowel ‘spannend als ontspannend’. ,,We reizen natuurlijk met het team, maar je kunt ook je eigen ding doen. Dat is relaxt. Toch is het ook spannend, omdat je weet waarom we hier zijn. We komen om een resultaat te boeken. Daar moet alles voor wijken.”

Cerny beseft dat de ogen op hem en Donny van de Beek gericht zijn. Van de twee spelers met ervaring in het eerste elftal wordt een voortrekkersrol verwacht. ,,Uiteindelijk weet iedereen dat dat moet gebeuren”, vertelt Cerny. ,,Ik wil het goed doen en een leider in het veld zijn. Natuurlijk voel ik daardoor wat extra druk, maar ik ben iemand die goed met spanning om kan gaan. Ik heb vooral veel zin in de wedstrijd.”

Leren
De aanvaller weet dat een leider zich zowel binnen als buiten de lijnen manifesteert. ,,Het gaat erom hoe je jezelf gedraagt, wat je doet buiten het veld is ook belangrijk.” Veel spelers van de A1 proberen te leren van de ervaringen van Cerny en vooral Van de Beek bij het eerste elftal. ,,We praten veel en de boys vragen af en toe hoe dingen bij het eerste en Jong Ajax gaan. Dat is prima en hoort erbij. Zelf vroeg ik de jongens van 1 ook veel.”

Eén ding moge duidelijk zijn: Cerny is gretig en vastberaden om zichzelf te laten zien op Franse bodem. Belangrijk is dat hij niet overenthousiast wordt en daarmee zichzelf voorbij loopt, zoals een beetje tegen Sevilla in de vorige ronde gebeurde.

,,Ik deed na een lange tijd weer eens mee en wilde het team graag helpen. Ik had toen niet mijn beste periode. Weliswaar veel minuutjes gemaakt in Jong, maar mijn productiviteit was niet zo goed. Uiteindelijk wonnen we en daar was ik blij mee. Maar het klopt dat ik misschien iets te graag wilde. Ik weet nu beter hoe dat moet. Ik moet betere keuzes maken bij bepaalde acties en daar een goede balans in vinden.”

Topniveau
Cerny ziet de Youth League als een prachtig toernooi om Ajax en zichzelf in de etalage te zetten. ,,Ik vind het hartstikke leuk om met deze jongens te spelen, in zo’n mooie wedstrijd bovendien. Dit is topniveau in mijn eigen leeftijdscategorie. Waarom zou ik dat als een stap terugzien? Ik vind het juist wel goed voor mij.”

De verwachting is dat Ajax aan de bak moet tegen Olympique Lyon. ,,Zij hebben een sterke ploeg, met veel grote jongens”, weet de Tsjechische jeugdinternational. ,,Als het hoofdveld in dezelfde staat verkeert als het veld waarop we trainden, dan wordt het zwaar. Zij zullen gaan vechten, maar wij gaan onze voetballende kwaliteiten tonen. En dan gaat het goedkomen.”

Cerny twijfelt niet aan een goede afloop. ,,Alles kan natuurlijk gebeuren in voetbal”, stelt hij. ,,Maar wij hebben zo’n goede ploeg, met zoveel kwaliteit. Bovendien is de sfeer top. Het gaat gewoon gebeuren tegen Lyon.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees