Menu
Cerny: 'Mijn eerste hattrick voor Ajax, die telt'

Cerny: 'Mijn eerste hattrick voor Ajax, die telt'

Vaclav Cerny draaide er vrijdagavond niet om heen op de Toekomst. ,,Dit had ik echt nodig”, sprak de Tsjech na de met 5-2 gewonnen wedstrijd van Jong Ajax tegen FC Den Bosch. Met drie goals was de vleugelaanvaller de absolute uitblinker. ,,Een goed resultaat, maar voor mezelf ook mooi. Mijn eerste hattrick voor Ajax, die telt.”

Het is vlak na de wedstrijd als Cerny in de catacomben zonder twijfel op een cameraploeg afloopt. De Tsjech denkt door Ajax TV geïnterviewd te gaan worden en nestelt zich als een volleerd acteur voor de camera. Dan blijft het even stil. Twijfel alom bij de cameravrouw.

Als Cerny vervolgens wordt meegedeeld dat het niet Ajax' tv-zender is, maar die van FC Den Bosch, wordt er even hard gelachen. Ook Cerny zelf ziet er de humor wel van in. ,,Ik zie deze setting altijd bij wedstrijden van Jong Ajax, dus ik dacht dat het Ajax TV was. Maar ik vind interviews voor de camera toch nooit echt heel leuk. Dit is prettiger”, vertelt Cerny, doelend op het interview voor de website. Het gesprek wordt op een recorder opgenomen.

'Goede impuls'
Dat Cerny een heerlijke wedstrijd heeft gespeeld, doet zijn humeur goed. ,,Ik heb altijd goals en assists nodig, maar nu extra. Ik zit momenteel niet helemaal lekker in mijn vel. Dit zou wel eens een goede impuls kunnen zijn.”

Eerder op de dag was de situatie van Cerny nog aan bod gekomen tijdens de persconferentie van Peter Bosz. De coach van Ajax 1 had zich afgevraagd of te Tsjech zou gaan 'vechten of vluchten'. Met andere woorden: probeert Cerny zich terug in de basis te knokken of zet hij het op een lopen?

Geconfronteerd met die woorden moet Cerny lachen. ,,Ik denk dat ik het antwoord wel heb gegeven”, vertelt hij. ,,Eerlijk gezegd had ik dit niet gelezen of gehoord. Jij bent de eerste die het mij vertelt. Daarom is het misschien nog wel mooier, ondanks dat ik het niet wist, dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld.”

Beroepsernst
Cerny is er de persoon ook niet naar om er met de pet naar te gooien. De aanvaller is leergierig en kent beroepsernst. Daarom klaagt hij niet als hij op een regenachtige vrijdagavond acte de présence moet geven tegen FC Den Bosch. ,,Natuurlijk zit ik liever bij Ajax 1, dat is duidelijk. Maar als dat niet kan, wil ik mezelf bij Jong laten zien. Als ik positief kijk, heb ik negentig minuten gespeeld op een goed niveau als de Jupiler League. Het is opnieuw gelukt mezelf te laten zien. Daarmee wil ik de trainers tonen dat ik in Ajax 1 wil spelen.”

Cerny scoorde uiteindelijk drie keer: twee keer met links en het schitterende slotakkoord verzorgde hij met zijn rechter. Hij bleef knap op de been en mikte de bal met uiterste precisie in de bovenhoek. De vraag of hij hiermee bewees dat hij ook met rechts uit de voeten kan, schuift Cerny resoluut terzijde. ,,,Volgens mij heb ik in Ajax 1 twee keer gescoord met rechts”, daarbij doelend op zijn goals tegen Celtic en FC Twente. ,,Ik ben zeker beter met links, maar met rechts kan ik ook prima uit de voeten.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe