Menu
'Champions League hoort bij Ajax'

'Champions League hoort bij Ajax'

Een uitverkochte Amsterdam ArenA zal woensdagavond het decor zijn voor de allesbeslissende return tegen Dinamo Kiev in de play-offs van de Champions League. Na de 1-1 in de Oekraïne moet Ajax in eigen huis de groepsfase van de Champions League zien veilig te stellen. Martin Jol en Demy de Zeeuw blikten dinsdagmiddag vooruit.

Terwijl de ArenA inmiddels al geheel in de bekende huisstijl van de Champions League is omgetoverd, kwamen de pers, Jol en De Zeeuw op sportcomplex de Toekomst samen. Zeven camera’s registreerden de bespiegelingen op de aanstaande belangrijke wedstrijd. De uitkomst van het duel zal bepalen of Ajax zich voor het eerst sinds 2005 weer plaatst voor het hoofdtoernooi van het miljoenenbal.

Richting het einde van de persconferentie kwam Jol nog maar eens terug op de woorden die De Zeeuw aan de aftrap van de bijeenkomst sprak. ,,De Champions League hoort bij een club als Ajax’', zei de middenvelder, die net als veel van zijn teamgenoten een blanco sheet moet overleggen als het gaat om optredens in de hoogste Europese clubcompetitie. Bij zijn vorige club AZ en Ajax verzamelde hij bij elkaar 33 duels in de Europa League. Opgeteld bij de dubbel met PAOK en de heenwedstrijd tegen Dinamo Kiev kan De Zeeuw woensdagavond zijn 37e Europese duel bijschrijven. Toch wil hij ook eindelijk eens een ‘echt’ CL-duel op zijn palmares zetten. Juist bij Ajax. ,,Bij AZ voelde het bereiken van de Champions League vooral als een bekroning voor de landstitel. Bij Ajax is dat heel anders. De hele club is op de Champions League ingericht.”

Een volle perszaal dinsdagmiddag tijdens de 'pre-match' persconferentie van Ajax. Een volle perszaal dinsdagmiddag tijdens de 'pre-match' persconferentie van Ajax.

Ook voor Jol zou plaatsing voor de groepsfase van de Champions League een mijlpaal zijn. ,,De Europa League was met Ajax en mijn andere clubs een leuke ervaring. Bovendien heb ik daar als coach veel duels gewonnen. Datzelfde hoop ik in de Champions League te bereiken. Het zou een geweldige ervaring zijn. Zeker ook voor onze jonge spelersgroep. Dergelijke wedstrijden zullen enorm leerzaam zijn. En los van de sportieve ambities is deelname aan de Champions League voor Ajax ook financieel van groot belang.”

Voor het eerst in de geschiedenis neemt Ajax het in Amsterdam op tegen een tegenstander uit de Oekraïne. André Ooijer heeft wat dat betreft meer ervaring tegen Ajax’ opponent. De verdediger, die afgelopen zaterdag op 36-jarige leeftijd zijn debuut in Ajax 1 maakte, speelde in 2000 twee keer met PSV tegen Dinamo Kiev. Bovendien scoorde hij destijds in de uitwedstrijd de enige goal. Of de ervaring van Ooijer woensdag gebruikt zal worden, liet Jol in het midden. In de verdediging mist Jol alleen de geschorste Vurnon Anita. ,,Gelukkig hebben we de tijd om Ooijer conditioneel helemaal op het juiste niveau te brengen. Bovendien hebben we ook nog andere spelers die beschikbaar zijn. Maar als het moet, dan moet het.”

Over Ajax’ uitgangspositie tegen de nummer drie van de Oekraïense competitie waren zowel Jol als De Zeeuw duidelijk. Jol: ,,De 1-1 in Kiev is een heel goed resultaat. Behalve het eerste kwartier speelden we de rest van de wedstrijd heel goed. We kregen nog vier goede kansen op meer, daar hadden we er eigenlijk minimaal één van moeten scoren. Dan hadden we met het oog op de return helemaal een fantastisch resultaat behaald.” De Zeeuw: ,,We ploeterden te hele wedstrijd om een goal te maken en dan blijft het jammer dat je uiteindelijk zo gemakkelijk een goal weggeeft. We waren dicht bij de 0-2. In dat geval hadden we morgenavond waarschijnlijk toch een heel andere wedstrijd gespeeld.”

Het gegeven dat Dinamo Kiev buitenshuis doorgaans beter presteert dan in eigen stadion zei Jol niet zoveel. ,,Dat lijkt zo. Wij hebben vorig seizoen in uitwedstrijden ook nauwelijks verloren. En vergeet niet: wij hebben morgenavond ruim 50.000 supporters in de ArenA achter ons staan en zij slechts een paar honderd. Dat geeft ons toch een enorme steun in de rug.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Ajax – Dinamo Kiev is uitverkocht. Kom daarom woensdag vroeg naar de ArenA.

De Zeeuw: 'de Champions League hoort bij een club als Ajax' De Zeeuw: 'de Champions League hoort bij een club als Ajax'
Jol: 'de uitverkochte ArenA geeft ons een enorme steun in de rug' Jol: 'de uitverkochte ArenA geeft ons een enorme steun in de rug'