Menu
Charisteas: 'Ik had bij Ajax moeten blijven'

Charisteas: 'Ik had bij Ajax moeten blijven'

Angelos Charisteas speelde Klassiekers in zowel het shirt van Ajax als dat van Feyenoord. De 37-jarige Griek is trots dat hij voor beide clubs heeft gevoetbald, maar zijn hart ligt duidelijk in Amsterdam. ‘Achteraf beschouwd, had ik de overstap naar Feyenoord nooit moeten maken.’

Het gaat misschien een beetje ver om hem een rasechte Amsterdammer te noemen, maar Angelos Charisteas is goed op weg. De voormalig spits woont in het centrum van de stad met zijn gezin en is mede-eigenaar van een bar/restaurant in de Berenstraat: Libertine Comptoir de Cuisine. ,,Ik ben heel gelukkig in Amsterdam. Mijn dochters gaan hier naar school, ik fiets de hele dag de stad door. Mijn Nederlands is goed - ik versta 70-80 procent - maar het moet nog beter, dus ik ga extra lessen nemen. Donderdag is ons restaurant geopend. We zitten midden in het centrum. Heel leuk, spannend ook. Ik ga er alles aan doen om er een succes van te maken.”

Spits bij Lucky Ajax
Zijn band met Ajax is warm. Hij bezoekt regelmatig wedstrijden en heeft ook de overgang van de Australische jeugdspeler Sebastian Pasquali begeleid. ,,Ik ben Ajax-supporter, that’s clear”, vertelt hij in hartje Amsterdam aan de bar van zijn restaurant. ,,Ik voel me heel welkom bij de club, speel regelmatig mee met Lucky Ajax, onder leiding van Sjaak Swart. Prachtig om te voetballen met jongens als Frank de Boer en Kiki Musampa. Ik wil eigenlijk aan Sjaak voorstellen om meer wedstrijden te gaan spelen. Het is zo leuk en er komt echt veel publiek op af. Hoe het met mijn skills staat? Ik ben nooit een échte killer geweest, hè? Ik was vooral ook een heel goed aanspeelpunt, maar voor Lucky Ajax heb ik in alle duels nog gescoord.”

'Ik ben Ajax-supporter, that's clear'

Angelos Charisteas komt halverwege het seizoen 2004-2005 naar Ajax. Held in Griekenland vanwege zijn winnende treffer in de finale van het EK 2004, maar geen magistrale cijfers als clubvoetballer. In Amsterdam lukt het hem niet zich in het rijtje Van Basten, Bergkamp, Zlatan te spelen. Anderhalf jaar Ajax, 15 doelpunten. Het eerste half jaar is afzien, in seizoen 2005-2006 gaat het beter. Nog altijd niet onomstreden, maar mede dankzij een paar heel belangrijke goals dwingt hij wel langzaam respect af bij het Amsterdamse publiek.

Angelos Charisteas achter de bar van zijn eigen eetgelegenheid.
Angelos Charisteas achter de bar van zijn eigen eetgelegenheid.
Charisteas: 'Ik ben heel gelukkig in Amsterdam.
Charisteas: 'Ik ben heel gelukkig in Amsterdam.
Trotse eigenaar van Libertine Comptoir de Cuisine.
Trotse eigenaar van Libertine Comptoir de Cuisine.

Klassieker-goal
Charisteas maakt dat seizoen ook zijn eerste Klassieker-treffer. ,,Ja, dat herinner ik me heel goed. We speelden thuis. 0-2 achter en met nog 10 minuten te gaan maakte ik de 1-2. Alles op alles gezet om nog gelijk te maken, maar dat lukte niet meer. De Klassiekers zijn heel speciaal, natuurlijk staan die wedstrijden nog op mijn netvlies. Jongens als Wesley Sneijder liepen iedereen in de kleedkamer gek te maken. ‘Wat er ook gebeurt, deze moeten we winnen.’ Bij iedereen – de spelers, de trainer – was de spanning intens. Vooral bij de Nederlandse jongens voor wie de Klassieker nog meer lading heeft.”

Overstap naar Feyenoord verkeerde keuze
Langzaam vindt hij zijn draai bij Ajax, maar toch komt het avontuur in Amsterdam in de zomer van 2006 tot een einde. ,,Huntelaar en Rosenberg zouden de voorkeur krijgen, zei Henk ten Cate, die toen net was aangesteld als hoofdcoach. Hij wilde met één spits spelen en vond het zonde om me alleen maar op de bank te zetten. Vlak voor het einde van de transferdeadline, hoorde ik van de interesse van Feyenoord. Ik was met het Griekse team in Moldavië voor een interland, zat in een hotel. Ik moest snel beslissen en tekende. Ik had niet door wat voor impact het zou hebben. Het moment dat ik terugkwam in Nederland, wist ik dat ik een bad decision had gemaakt.”

'Het moment dat ik terugkwam in Nederland, wist ik dat ik een bad decision had gemaakt.'

,,Ik ben nu bijna 38 jaar en kijk met een goed gevoel terug op mijn carrière. Ik heb wel een paar verkeerde keuzes gemaakt, en de overstap naar Feyenoord was er één van. Ik had te weinig tijd om er goed over na te denken, had niemand om het echt mee te bespreken. Ik denk dat ik mezelf meer tijd bij Ajax had moeten geven, me toch onder Ten Cate in het elftal had moeten proberen te vechten. Maar dat is achteraf. Bij Feyenoord had ik het moeilijk. Jongens als Pierre van Hooijdonk probeerden me wel te helpen, maar het heeft nooit geklikt. Na een jaar ging ik naar Nürnberg.”

Scoren tegen Ajax
In zijn tijd als Feyenoorder speelt hij ook twee Klassiekers, scoort in februari 2007 zelfs tegen Ajax in de ArenA. Met deze eretreffer (Ajax wint met 4-1) komt hij in een rijtje met onder andere Johan Cruijff, Ruud Geels en Ronald Koeman: spelers die zowel voor als tegen Ajax scoorden in de Klassieker. ,,Dat is toch geen verkeerd rijtje. Begrijp me goed, ik ben er ook trots op dat ik voor de twee grootste clubs van Nederland heb gespeeld.”

Zijn eerste Klassieker als Feyenoorder staat hem ook nog goed voor de geest. ,,Ajax won met 0-4 in De Kuip. Het publiek was woedend. Maar ik herinner me vooral dat duel omdat ik na afloop shirtje wisselde met Jaap Stam. Hij was die zomer naar Ajax gekomen, ik had de voorbereiding nog met hem meegemaakt. Mijn respect voor Japie is enorm, een fantastische speler. In de catacomben vertelde hij me dat hij het jammer vond dat ik niet meer in zijn team zat. Dat raakte me enorm.”

Zondag op de tribune
Charisteas zit zondag op de tribune in de ArenA. ,,Ajax had het in het begin van het seizoen moeilijk, mede door het vertrek van spelers als Klaassen. Maar nu staat het weer goed. De komst van Klaas Jan Huntelaar, met wie ik ook nog heb gespeeld, vind ik heel belangrijk. Hij is een ervaren kracht met een echte winnaarsmentaliteit. Spelers als Kluivert, Neres en Dolberg kunnen zich aan hem optrekken. Over Neres ben ik heel enthousiast, hij zorgt voor heel veel aanvoer naar de spitsen. Justin Kluivert is ook top, een echte Ajax-speler.”

,,Wie er zondag wint? Het is een Klassieker, dat zijn altijd aparte wedstrijden. Normaal gesproken is het 50/50, maar omdat het in de ArenA is en Ajax iets beter in vorm, geef ik ons 60 procent kans op een zege. Ik hoop dat de spanning niet te veel wordt opgevoerd. Buitenlandse spelers hebben misschien iets minder gevoel bij de Klassieker en dat is alleen maar goed. Je moet het uiteindelijk gewoon proberen te zien als een wedstrijd en er alles aan doen om als winnaar van het veld te stappen.”

Lees ook: Geels: 'Ik wist niet eens wie de scheidsrechter was'
Bekijk ook: Top 10 goals Griekse Ajacieden

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst