Menu

Charisteas: 'Natuurlijk kan Ajax kampioen worden'

De nieuwe Griekse spits Angelos Charisteas kende een drukke week als beginnend Ajacied. Hij werd van het ene interview naar het andere gesleept en maakte uiteraard ook nog tijd voor de supporters van zijn nieuwe club. Jullie hadden massaal vragen ingestuurd. Lees snel of jouw vraag aan hem is voorgelegd.

Waarom ben je zo snel weggegaan bij Werder terwijl ze nog Champions League spelen? Het is toch een droom om zo hoog mogelijk te voetballen?
Mupana Eindhoven

,,Dat is waar. Werder Bremen is een ronde verder in de Champions League, maar voor mijn carrière is het belangrijker dat ik inging op het aanbod van Ajax. Ik gaf mezelf voorrang. Hier kan ik ook titels winnen en succes hebben."

Heb je met je Griekse voorgangers over Ajax gesproken? Yannis en Machlas?
Jakob Kist Groningen

,,Ik heb met Yannis over van alles gesproken voordat ik naar Ajax kwam. Over de mentaliteit, over het leven hier, over het elftal. Wat hij zei, stemde mij tevreden. Toen Nikos nog bij Ajax speelde, heb ik hem ook wel eens over de club gesproken. Dat heb ik allemaal onthouden. Ik weet dat ik de derde Griek ben bij Ajax. Voor het Griekse voetbal is dat heel goed."

Hoeveel spelers uit de selectie kende jij al voor je naar Ajax kwam?
Rick Geerlof

,,Ik heb Ajax zien spelen in de Champions League en ik ken spelers zoals Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Tomás Galásek via hun nationale ploeg. Deze spelers hebben al vaak hun kwaliteiten laten zien. Ik weet ook dat door de voetbalschool bij Ajax er altijd veel jonge spelers zijn."

Hoe ontvingen je teamgenoten je? Wat was je eerste indruk?
Matthijs Brooimans, Oisterwijk

,,Perfect! Er was een goede sfeer in de kleedkamer en op het veld. Dat is belangrijk voor mij. Tevens is het een pluspunt natuurlijk dat Yannis hier is. Ik kan hem alles vragen."

Hoi Angelos,
Vind je de trainingen bij Ajax zwaarder of is het bij Werder nog zwaarder?

Stefan

,,Het is heel anders. In Duitsland lopen we meer op de training en gaat het er veel fysieker aan toe, hier is het meer technisch. Dan train je meer op passing en controle."

Wat vind je er zelf van dat Ajax jou ziet als een oplossing van het spitsenprobleem? En denk je dat je aan de verwachtingen van de kritische Ajax-supporters kan voldoen?
Remco Hek, Wijk bij Duurstede

,,Ik denk meer dat een oplossing vanuit de toevoer naar de spits moet komen. Ik heb Ajax in de Champions League gezien en ik vond dat ze niet heel veel kansen kregen. Ze hebben moeite om naar voren te spelen. Als dat goed gaat, kunnen we langzaam proberen goed voetbal te laten zien."

Ten eerste wil ik u heel veel succes wensen bij Ajax, ten tweede mijn vraag: Bent u een spits die er meteen staat, of eerst tijd nodig heeft om goed te functioneren bij Ajax ?
Leroy Degener Venlo

,,Ik heb niet veel tijd om er te staan. Dat krijg je als je in december naar een club komt. In de zomer is er veel meer tijd, zijn er meer oefenwedstrijden waarin je aan elkaar kunt wennen. Nu zijn er maar drie. Ik moet snel leren en hard werken op het trainingsveld, dan moet ik klaar zijn als de eerste wedstrijd, uit tegen FC Utrecht, wordt gespeeld. Het moet snel. Maar ik weet dat ik er op de 23ste klaar voor ben."

Wie is als spits uw grote voorbeeld?
Johan Inan, Enschede

,,Dat was Marco van Basten. Ik keek voor het eerst naar een voetbalwedstrijd op televisie toen ik acht jaar was. Hij speelde voor Nederland op het EK en de allereerste wedstrijd die ik zag was Nederland tegen Rusland. Ik ben blij dat ik nu in het land speel waar hij vandaan komt."

Mooi dat je voor Ajax gekozen hebt, zegt de Nederlandse competitie je iets?
Michiel, Heesch

,,Nou ja, nog niet heel veel. Ik weet wel dat er elk jaar maar drie of vier clubs voor de titel strijden. In Duitsland zijn dat er wel meer."

Beste Angelos, bij Werder Bremen had je veel concurentie, hoe denk je die bij Ajax te hebben?
Renaldo Jongejans, Purmerend

,,Bij Werder waren Valdez en Klöse mijn voornaamste concurrenten en hier bij Ajax zijn er ook meer goede spitsen: Yannis, Babel en Sonck. Dat er meer goede spelers zijn, is goed voor het elftal. Ik zal er voor moeten en gáán vechten."

Wat zijn jouw pluspunten op het veld? Kun je goed een speler voorbij komen?
Koen van Limpt, Reusel

,,Dat moet ik op het veld laten zien, hè. Niet nu al zeggen. Maar ik ben snel en kan goed koppen. Ik probeer altijd in een een-tegen-eensituatie met de keeper te komen en dan scoor ik meestal. In Duitsland ga je niet zo vaak een duel aan met een verdediger, dan wordt de bal meestal wel diepgespeeld."

Wat is je voornaamste doel aankomend seizoen?
Maarten Metz, Steensel

,,Kampioen worden en dat is mogelijk. Vijf punten is niets. Wij moeten dan natuurlijk wel elke wedstrijd winnen."

Hallo Angelos, super dat je bij Ajax hebt getekend! Mijn vraag is: Hoe en waarom ben je profvoetballer geworden?
Jordy Hermans Nederweert

,,Vroeger werd gezegd dat ik talent had. Maar een voetbalschool had je nog niet in Griekenland. Ik was dan ook al dertien toen ik in mijn woonplaats naar een club kon. Daar heb ik drie jaar gezeten. Vervolgens kwam ik bij Aris Saloniki terecht en daarna bij Panathinaikos. Van die club ging ik naar Werder Bremen. Ik voetbal dus eigenlijk pas elf jaar in clubverband. Het is snel gegaan, want vorig jaar werd ik kampioen, bekerwinnaar en Europees kampioen met Griekenland!"


Hoe kom je aan je bijnaam Harry?
Veel succes bij Ajax!

Jorit Vlugt, Bergen

,,Harry lijkt op Chari - steas. Maar vanaf de eerste dag bij Werder Bremen hebben ze er Harry van gemaakt. Dat roept veel makkelijker dat Charisteas of Angelos."


Wat vind je van het Nederlandse voetbal?
Miriam, Amstelveen

,,Het is technisch en snel, offensief. Maar de Nederlandse clubs hebben op Europees niveau meer nodig dan dat. Voor succes moet er ook verdedigd worden, slim worden gevoetbald en niet alles blindelings op de aanval."

Denk je dat er veel verschil zit tussen de Duitse Bundesliga en de Nederlandse Holland Casino Eredivisie?
Jop Bijlholt, Groningen

,,Behalve dat er in Duitsland dus veel meer teams kampioen kunnen worden dan in Nederland het geval is, denk ik dat het in de wedstrijd zelf in Duitsland fysieker is dan hier."

Welke verdediger ontliep je het meeste op het EK en waarom?
Teun Castelijns Asten

,,Lilian Thuram van Frankrijk. Een erg goede verdediger."

Hoi Angelos,
Wat ging er door je heen toen je het winnende doelpunt had gescoord in de finale van het Europees kampioenschap?

Melvin Caljouw Middelburg

,,Dat was het beste moment uit mijn carrière tot nu toe. Ongelooflijk. Ik was zeer gelukkig. Mijn grote voorbeeld Marco van Basten had zoiets gedaan en nu ikzelf! Ik deed mijn shirt over mijn hoofd en op het ondershirt stond het zoontje van mijn zus."

Was de EK-finalegoal je mooiste uit je carrière?
Thierry Möhle

,,Nee, eigenlijk was dat het doelpunt in de kwartfinale tegen Frankrijk. De bal kwam van rechts van Zagorakis en ik kopte hem binnen."

Waren de supporters van Werder anders in de omgang met je dan de Ajax-supporters?
Menno Meijer, Uithoorn

,,Werder Bremen is een goede club. Ajax is een topclub. Je voelt dat ook aan het respect dat supporters hebben voor de spelers."

Angelos als eerste hartelijk welkom en veel succes! Mijn vraag aan jou is wat is je favoriete Griekse gerecht?
Hermans D., Nederweert

,,Dat is pasticio (een macaroni, gehaktschotel)."

Hoe denk je Ajax kampioen te maken?
Cees Sonke, Breda

,,Mijn ervaring van vorig jaar is dat we kampioen worden door in elk geval thuis alles te winnen en in een vast ritme te komen. Zodat je thuis en uit op dezelfde manier gaat spelen."

Mijn vraag is wat heb je van het Duitse voetbal geleerd?
Bastiaan Liefting, Haaksbergen

,,Ik heb geleerd om mij heel goed te concentreren en een winnaarsmentaliteit te krijgen. Ook in de trainingen."