Menu

Charisteas scoort en valt uit bij debuut

Ajax is het nieuwe jaar begonnen met een 0-5 zege bij hoofdklasser Spakenburg. Met twee goals van aanvoerder Johnny Heitinga, eentje van Yannis Anastasiou, een zeer fraaie van Ryan Babel en de eerste van nieuwe aanwinst Angelos Charisteas viel er voor de 4500 toeschouwers aan sportpark Westmaat in Spakenburg genoeg te genieten. Door het fysieke spel van de thuisploeg vielen Nigel de Jong en Charisteas geblesseerd uit.

Trainer Ronald Koeman heeft er geen moeite mee als de tegenstander zich laat gelden in de duels. ,,Maar het wordt een ander verhaal als er geen bal in de buurt is, zoals een keer voor de dug-out bij ons met Wesley Sneijder." Tegenstander Niels Creutzburg was inderdaad hard op de middenvelder, die in de tweede helft Rafael van der Vaart verving, ingekomen. Dat deed hij trouwens vaker deze middag op het eigen sportpark. Voor de overtreding op Sneijder kreeg hij overigens terecht de gele kaart van scheidsrechter Gerritsen.

Ajax verscheen in een bekende opstelling op het veld, maar in plaats van Hans Vonk stond Maarten Stekelenburg op doel in de eerste helft. ,,Maar daar mag je verder geen conclusies aan verbinden", gaf trainer Ronald Koeman na afloop aan. In de spits begon Yannis Anastasiou en Ryan Babel was als rechtsbuiten geposteerd. Johnny Heitinga nam de rol van Tomás Galásek over en was direct ook aanvoerder. ,,Dat is niet vreemd", verklaarde Koeman. ,,De volgorde was altijd al Van der Vaart, Galásek, Heitinga." Dus nu Van der Vaart de band is ontzegd en Galásek geblesseerd is, neemt Heitinga - mits opgesteld - de band over. Tevens was er een nieuwe rol voor de jonge Hoofddorper. Koeman: ,,Ik heb het met Johnny nog niet gehad over deze positie. Maar hier heeft hij vaker gespeeld, ook toen hij na zijn blessure zijn rentree maakte in de thuiswedstrijd tegen Volendam. En ik ben tevreden over het centrum Grygera/Escudé."

De aanvoerder zelf was al blij dat hij 90 minuten in het veld stond. ,,Dat was positief", vond Heitinga. ,,Ik moet nu laten zien dat ik kan wat ik vorig jaar ook heb laten zien." Met twee goals deed hij ook een aardige duit in het zakje wat de productie betreft. Die treffers kwamen in de tweede helft, nadat Yannis Anastasiou in de 23ste minuut bij de eerste paal de bal achter Khalid Benlahsen tikte na een vrije trap van Rafael van der Vaart. Makkelijk voetballen was het niet met de harde wind, het hobbelige veld en een defensief ingesteld Spakenburg. Daarom bleef het bij rust ook bij die 0-1 stand.

In de tweede helft wisselde Koeman liefst zeven man. Vonk verving Stekelenburg, Rasmus Lindgren kwam voor Trabelsi, Nigel de Jong verving voor iets meer dan tien minuten Maxwell (maar moest er in de 56ste minuut geblesseerd uit), Anthony Obodai ging naar de kant ten faveure van Steven Pienaar maar keerde terug na het uitvallen van De Jong, Wesley Sneijder kwam voor Van der Vaart, Nicolae Mitea voor Nourdin Boukhari en waar iedereen op wachtte: Angelos Charisteas kwam voor Yannis Anastasiou.

De eerste actie van de Griek leek verdacht veel op de slalom waarmee Zlatan Ibrahimovic zijn vertrek inluidde. Charisteas passeerde halve achterhoede van Spakenburg, maar mocht de actie niet met een doelpunt bekronen, want toen was hij al onderuit gehaald. Scheidsrechter Gerritsen gaf echter geen strafschop. Na 64 minuten verdubbelde Ajax de marge door een prachtige goal van Ryan Babel die met rechts hard binnenschoot. Het mooie voorbereidende werk kwam van Steven Pienaar. Een kwartier voor tijd schoot Johnny Heitinga de bal uit de corner van Sneijder langs reservedoelman Ben Kauling, die een minuut later van dicht bij werd gepasseerd door Charisteas. Aan het optreden van de Griek kwam een einde toen hij een schop tegen zijn enkel kreeg. Het stond toen al 0-5 na een knappe kopbal van Heitinga (weer op aangeven van Sneijder uit een vrije trap). ,,Het is jammer dat hij door middel van een overtreding uit moest vallen", treurde Koeman. ,,De blessure valt mee, maar dit is niet het moment om risico te nemen met hem. Het waren hier moeilijke omstandigheden en je kon wel merken dat Angelos nog aan zijn medespelers moet wennen en andersom. Hij is een andere spits dan we hadden, maar het gaat wel lopen. Ik kijk positief terug op zijn spel. ik zag een aantal momenten waarmee we verder kunnen."

Het bestuur van SV Spakenburg kon na afloop melden dat van de opbrengst van het duel tegen Ajax vijfduizend euro wordt overgemaakt op giro 555, voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië.