Menu
Chelsea stilt honger naar prijzen

Chelsea stilt honger naar prijzen

Ajax krijgt vrijdag hoog bezoek uit Engeland. Chelsea komt, tot besluit van de Ajax Open Dag, naar de Amsterdam ArenA. Vanaf 18.00 uur neemt de kampioen en bekerwinnaar van Engeland het op tegen de Nederlandse bekerwinnaar. In aanloop naar Ajax – Chelsea nemen we The Blues onder de loep.

Hoewel Chelsea al ruim honderd jaar bestaat, is de prijzenkast relatief gezien nog aardig leeg. In vergelijking met de andere grote clubs uit Engeland hebben The Blues een bescheiden eregalerij. Sinds 2004 is de club uit Londen echter aan een indrukwekkende opmars bezig.

Op sportief gebied hebben de Engelsen de afgelopen zes jaar een inhaalslag gemaakt. Het leverde drie landstitels op, waarmee het enige kampioenschap uit 1955 de afgelopen seizoenen eindelijk gezelschap kreeg. Tot dan toe waren die enige landstitel, een aantal FA Cups en twee eindzeges in de Europa Cup II (1971 en 1998) de grootste successen uit de clubhistorie.

Dat er sinds 2004 een flinke opmars in het westen van Londen gaande is, is geen toeval. Een jaar eerder werd de Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj eigenaar van Chelsea. Hij stak een vermogen in de club, op jacht naar prijzen. Met trainer José Mourinho (2004 – 2007) liet de club zich een aantal jaren nadrukkelijk gelden in de Champions League. De Portugees reikte met Chelsea drie keer tot de halve finale van het miljoenenbal. De landstitels (2005 en 2006) en FA Cup (2007) waren de mooiste tastbare prijzen onder zijn bewind.

De Engelse internationals Terry en Lampard zijn al jaren gezichtsbepalende spelers bij Chelsea. De Engelse internationals Terry en Lampard zijn al jaren gezichtsbepalende spelers bij Chelsea.

Na het vertrek van Mourinho bleef Chelsea de nieuwe status waarmaken. Sinds 2004 eindigde de club van Stamford Bridge steevast in de topdrie van de Premier League. Bovendien werd in 2008 voor het eerst de finale van de Champions League gehaald. Na strafschoppen verloor Chelsea hierin van Manchester United. Een jaar later toonden de blauwen opnieuw aan geen eendagsvlieg te zijn, want voor de vijfde keer in zes jaar tijd reikte Chelsea ook in 2009 tot de laatste vier van Europa.

Sinds de zomer van 2009 is Carlo Ancelotti de eindverantwoordelijke bij Chelsea. De voormalig trainer van AC Milan - waarmee hij twee keer de Champions League won - moet honger naar (Europees) succes verder stillen. Zijn start was direct succesvol. Zo won hij afgelopen seizoen met Chelsea de Premier League, FA Cup en het Community Shield. Enige tegenvaller was de vroege uitschakeling in de Champions League. In de achtste finale gingen de Engelsen eruit tegen de uiteindelijke winnaar Inter.

Met internationale sterren als Frank Lampard, John Terry en Didier Drogba, die al jarenlang gezichtsbepalend zijn voor Chelsea, gaat de club ook dit jaar voor alle prijzen. Ondanks de opmars de laatste jaren is er immers nog ruimte genoeg in de prijzenkast.

Historie Ajax – Chelsea

Ajax en Chelsea troffen elkaar in het verleden vijf keer eerder. Drie keer in Nederland en de laatste twee keer in Engeland. Alle keren speelden ze in vriendschappelijk verband tegen elkaar.

18-08-1957 Ajax – Chelsea 2-4
16-08-1959 Ajax – Chelsea 2-3
26-07-1970 Ajax – Chelsea 1-1
31-07-1993 Chelsea – Ajax 1-1
04-08-1996 Chelsea – Ajax 2-0

Ajax – Chelsea begint vrijdag om 18.00 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Chelsea FC (boven) en ProShots (midden)

Koop nu je kaarten voor Ajax - Chelsea!