Menu
Chinese bondscoach op bezoek bij Ajax

Chinese bondscoach op bezoek bij Ajax

Ajax heeft deze week de Chinese bondscoach op bezoek. Gao Hongbo verblijft momenteel in Amsterdam omdat Ajax de officiële opleidingspartner van de Chinese voetbalbond is. Er staan onder meer ontmoetingen met Martin Jol en de Ajax-jeugdtrainers op het programma.

Als voormalig spits van de nationale voetbalploeg van China voelt Gao Hongbo zich op zijn plaats bij Ajax. ,,Ajax is wereldberoemd om zijn jeugdopleiding, maar ook om zijn spitsen en aanvallend voetbal. Iedereen in China kent de club”, vertelt hij in de Koninklijke loge van de Amsterdam ArenA. Terwijl hij over het veld uitkijkt vertelt de 44-jarige bondscoach van China over zijn eerste ervaringen op bezoek bij Ajax. ,,Ik ben erg onder de indruk. Zowel van de faciliteiten als van de trainingen. Het is een voorrecht om hier te kunnen zijn vanwege de samenwerking tussen Ajax en de Chinese bond.”

Zijn visite aan Nederland brengt hem deze week naast Amsterdam ook in Zeist (KNVB) en Waalwijk, waar hij zondag getuige zal zijn van RKC – Ajax. De keuzeheer van China hoopt tijdens zijn bezoek veel te leren bij Ajax. ,,De mogelijkheid om met Martin Jol en de jeugdtrainers te spreken geeft me een goed inzicht in hoe Ajax werkt. Die ervaring en kennis kan ik mooi meenemen naar China en overdragen aan onze andere trainers. Het is belangrijk dat onze jeugdtrainers goed worden opgeleid, zodat zij de spelers op hun beurt weer goed kunnen leren voetballen. De samenwerking met Ajax is dus zowel voor de ontwikkeling van onze coaches als onze spelers belangrijk.”

In die ontwikkeling past ook de deelname aan jeugdtoernooien in Europa. Begin april is China U-17 te gast tijdens de AEGON Future Cup op Sportcomplex de Toekomst. ,,Het is geweldig dat we daar met onze nationale jeugdselectie tegen teams als Ajax, Bayern München, FC Barcelona en AC Milan kunnen spelen. We zijn erg blij met de uitnodiging voor zo’n sterk bezet toernooi.”

Al pratende over Ajax en de aanvallende voetbalstijl klinkt ineens ‘Huntelaar’ tussen de Chinese woorden door. Al snel gevolgd door de namen Van Basten en Cruijff. ,,Ajax heeft veel goede spitsen. Altijd al gehad”, weet de man die in 2007 kampioen van China werd met Changchun Yatai. ,,Ook daarom is het voor mij interessant om hier te zijn. Ik wil, zeker als voormalig spits, ‘het geheim’ leren. Hoe leidt je zulke goede spitsen op? Het zou mooi zijn als ik daar tijdens mijn verblijf een antwoord op krijg.”

Vanaf woensdag 24 maart zie je op Ajax TV meer over het bezoek van de Chinese bondscoach.

Tekst en foto's: Ajax.nl

De Chinese bondscoach op de Koninklijke loge van de ArenA. De Chinese bondscoach op de Koninklijke loge van de ArenA.
Gao Hongbo voor de microfoon van Ajax TV. Gao Hongbo voor de microfoon van Ajax TV.