Menu

Chinese remise voor Ajax

De Ajax-trip is bijna ten einde, want woensdag keren de Ajacieden terug op eigen bodem. De tweede voetbalwedstrijd in China, tegen Beijing Guan, eindigde in 1-1. De Amsterdammers toonden in het Beijing Workers-stadion hun koelbloedigheid in de beslissende strafschoppenserie door met 5-4 te winnen. Matchwinnaar was keeper Joe Didulica die een penalty van de Chinese opponent uit zijn doel kon houden.

Beijing Guan is in zijn bestaan een keer landskampioen geweest, maar doet het in de Chinese hoogste divisie minder goed dan Long Xin, de ploeg waar Ajax donderdag in Chongqing van verloor. Wamberto opende de score na ruim een half uur spelen. Richard Witschge nam een vrije trap, Frank Verlaat legde vervolgens de bal terug op Wamberto die op zijn beurt de keeper kansloos liet. Die stand bleef tot diep in de tweede helft ongewijzigd.

Toch kwamen de Chinezen elf minuten voor tijd op gelijke hoogte. Vanuit een 'onmogelijke' hoek verschalkte Nan Fang Didulica, waardoor de laatste wedstrijd van het seizoen in 1-1 eindigde.

Als afsluiting werkten beide formaties een strafschoppenserie af. Frank Verlaat benutte de eerste voor Ajax en hij zag Pascal Heije, Jan van Halst en Dani succesvol volgen. Richard Witschge stond klaar voor de beslissende vijfde penalty. De Amsterdammer zou ongetwijfeld nog even hebben terug gedacht aan zijn vorige strafschop tegen Long Xin. Toen legde hij de bal breed, maar zag zijn opzet finaal mislukken. Nu liet hij voetbalgrappen achterwege en schoot onberispelijk binnen.

De Australische doelman Joe Didulica, die waarschijnlijk zijn land zal verdedigen tijdens de Olympische Spelen, ontpopte zich tot held van de avond door de belangrijkste penalty van Guan te keren.

Voor interim-trainer Hans Westerhof is er na de China-trip een einde gekomen aan de begeleiding van het eerste team. De directeur opleidingen kan zich weer volledig richten op zijn taak op De Toekomst. Lang zal dat niet zijn, want Westerhof begint in juli aan het hoofdtrainerschap bij Willem II.

De Ajacieden kregen dinsdagavond vrijaf. Morgenochtend vliegen ze terug naar Nederland en kunnen ze zich in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen dat op 5 juli begint.