Menu

Chivu fit, Trabelsi nog onzeker

Ajax is in trainingskamp in Hoenderloo om zich voor te bereiden op het UEFA-Cupduel tegen Kopenhagen. Woensdagochtend werkte de selectie daar een training af, die toegankelijk was voor publiek. Ajax Internet was erbij en zag dat Cristian Chivu weer fit is. Hatem Trabelsi blijft een twijfelgeval.

Voordat iedereen het veld betrad, was Chivu al rondjes aan het lopen. De Roemeen blesseerde zich op de zaterdagtraining voor het competitieduel tegen Willem II, maar is inmiddels volledig hersteld. Hij trainde voluit met de groep en speelt donderdagavond waarschijnlijk weer in het hart van de verdediging.

Ruud Kras is evenals Anthony Obodai opgenomen in de selectie. De spelers van Jong Ajax werden opgeroepen omdat Yakubu en Van der Vaart niet van de partij zijn, en de inzetbaarheid van Trabelsi twijfelachtig is.

De training begon met een warming-up in de vorm van een aantal spelletjes. De Ajacieden dienden op de middencirkel te dribbelen met de bal aan de voet. Op het fluitsignaal van Adriaanse moesten de spelers de andere kant op dribbelen. Op een ander teken moesten ze de bal met een tikje op de middenstip zien te plaatsen. Degene die het dichtst bij de middenstip kwam verdiende een punt. De speler die als eerste drie punten had verzameld, kreeg een midweek-arrangement in het hotel aangeboden. Maar niemand won.

Bij een volgende variant op het spelletje lagen alle ballen in de middencirkel en liepen de spelers op de rand. Bij het fluitsignaal moest iedereen drie ballen met de hand aanraken. De speler die dit als laatste volbracht diende een midweek-arrangement te betalen. Door de wirwar van benen en ballen was de verliezer niet te achterhalen en was niemand de klos.

Na de warming-up werden hesjes uitgedeeld en werd scenario twee weer geoefend, net als op de training van dinsdag. Nu was het alleen niet zes tegen zeven, maar negen tegen tien. Van de drie keer dat het werd geprobeerd, lukte het alleen de eerste keer.

"Het lukte maar een keer, maar nu in 10 minuten. In de wedstrijd hebben ze negen keer zoveel tijd. Of ik code A of code B ga spelen weet ik nog niet. Daar moet ik nog over nadenken. Ook wil ik het graag met de spelers bespreken, want zij moeten het tenslotte uitvoeren. Ik vermoed echter dat de spelers kiezen voor de meest aanvallende variant", herhaalde Adriaanse zijn woorden van de persconferentie.

Na bijna een uur verscheen Trabelsi met fysiotherapeut Van Dord op het veld. De Tunesiër liep in een rustig tempo rondjes om het veld en deed wat rek- en strekoefeningen. 's Middags en 's avonds wordt hij nog met bal getest. Adriaanse: "Als Trabelsi fit wordt bevonden, speelt hij in de basis. Zo niet, dan zit hij zelfs niet op de reservebank."

Na de training moest iedereen, behalve de keepers, nog een penalty nemen. Opvallend was dat spitsen Machlas en Zlatan beiden misten. Adriaanse maakte zich daar niet druk over. Hij verklaarde dat penalties meestal beter worden genomen door defensieve spelers dan door offensieve spelers. De opstelling mag dan nog niet duidelijk zijn, de penaltynemers heeft de trainer waarschijnlijk al wel in gedachten. Mocht het zover komen.