Menu

Chivu fit voor topper tegen PSV

Cristian Chivu is fit. De aanvoerder van Ajax kan spelen in de topper tegen PSV. ,,Als er geen gekke dingen gebeuren", houdt Ronald Koeman een slag om de arm. Voor Hatem Trabelsi, Joey Didulica en Rafael van der Vaart komt de wedstrijd te vroeg.

Koeman weet dat de wedstrijd tegen PSV van belang is, maar een voorschot op het kampioenschap kan zondag niet worden genomen. ,,Het duel is belangrijk, omdat je bij winst vier punten afstand neemt van PSV. Maar je wordt geen kampioen als je van PSV wint. Dat word je wel van winst bij clubs als De Graafschap. Dus winst zondag is niet bepalend voor het kampioenschap, maar natuurlijk wel een goede stap op weg daar naartoe."

Wel kan Feyenoord op een behoorlijke achterstand worden gezet. Koeman: ,,Omdat er een Champions-Leagueplaats minder is en alleen de nummer twee voorronde speelt, is een aardige afstand ten opzichte van Feyenoord natuurlijk goed. Feyenoord is niet fantastisch en zullen de achterstand waarschijnlijk niet wegwerken als wij zo door gaan als we nu doen. We moeten proberen voor februari/maart afstand te hebben genomen." In die drukke Champions-Leaguemaanden voorziet de trainer moeilijkheden vooral op het gebied van belasting bij de spelers, die in een maand tijd alleen al vier Champions-Leaguewedstrijden spelen.

Koeman schat de kwaliteiten van zijn team hoger in dan die van PSV. ,,Wij hebben het voordeel dat we over meer individuele kwaliteiten beschikken. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de topscorerslijst. Kezman heeft er zeventien gemaakt, daarna komt er een hele tijd niemand van PSV. Bij ons kunnen meer spelers scoren. Wij zijn als elftal gegroeid. Dat heeft te maken met de Champions League, met het winnen van de dubbel en we zijn in het voordeel omdat we van de laatste drie duels tegen PSV er twee wonnen en een gelijkspeelden. Wij hebben meer klasse. Ik heb ook geen moeite gehad deze week om de spelers bij de les te houden. Iedereen beseft hoe belangrijk deze wedstrijd is."

,,Daarnaast is het vertrouwen groot en zijn de spelers hongerig. Dat is prima, zolang het niet overslaat naar de gedachte dat we er al zijn."

PSV heeft voor de competitie nog nooit verloren bij Ajax in de Arena. ,,Maar ik heb thuis nog nooit tegen PSV gespeeld", reageert Koeman. ,,Ik denk dat de beleving bij PSV ook veranderd is. Er was een tijd dat PSV zich altijd lekker voelde in de Arena. Maar ik denk niet dat dat nog zo is. Ajax is gegroeid, voelt ook geen angst voor PSV."

Na PSV wacht nog de uitwedstrijd tegen Excelsior, een verraderlijke wedstrijd. ,,Excelsior is een satellietclub van Feyenoord dus die zal er alles aan willen doen om ons beentje te lichten. Maar na PSV hebben we een hele week om ons daar op voor te bereiden."