Menu
Chivu heeft Ajax in zijn hart gesloten

Chivu heeft Ajax in zijn hart gesloten

Hij noemde zijn terugkeer in Amsterdam geweldig, maar ook emotioneel. Cristian Chivu (34) heeft nog altijd warme herinneringen aan zijn periode bij Ajax, tussen 1999 en 2003. Maandag tijdens de Open Dag was de Roemeen als eregast aanwezig, samen met Stefan Pettersson. ,,Ajax is heel belangrijk geweest voor mijn carrière en heeft een speciale plek in mijn hart. Ik wil de club bedanken voor de uitnodiging en het denken aan mij.”

Chivu speelde niet eens zo heel lang bij Ajax, vier seizoenen dus, maar het was genoeg om een onuitwisbare indruk achter te laten. Niet alleen als voetballer, maar ook als persoon. Chivu kreeg een warm welkom en maakte veel mensen zichtbaar blij met zijn (kortstondige) terugkeer. De oud-verdediger nam voor iedereen de tijd. Het kenmerkt zijn karakter.

De bescheiden Chivu deed een poging om zijn populariteit te verklaren. ,,Tijdens mijn carrière heb ik mijzelf altijd op de tweede plaats gezet. Ik dacht altijd eerst aan de club, het team, en het helpen van anderen. Dat is hoe ik ben. Op gegeven moment veranderen er dingen: je krijgt een familie en hebt eigenlijk alles. Maar nog altijd speelde ik met mijn hart.”

Chivu legde in zijn Ajax-periode beslag op alle Nederlandse clubprijzen. De Roemeen maakte deel uit van een prachtige lichting met onder meer Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Chivu werd later bij Internazionale, de club waarmee hij internationale successen boekte, herenigd met de eerste drie.

Niet overtuigd
In januari 2014 beëindigde Chivu in Milaan zijn loopbaan. Anderhalf jaar eerder was hij nog dichtbij een rentree in Amsterdam geweest. Om voor Chivu nog altijd onverklaarbare redenen ging het uiteindelijk niet door. ,,Ik weet het niet eigenlijk”, vertelt de Roemeen. ,,We hadden contact en waren met elkaar in gesprek. Toen deed Inter mij een aanbod voor twee jaar en stopte het eigenlijk. Misschien waren we toch niet zo overtuigd, zowel Ajax als ik.”
,,Ik heb altijd gehoopt dat ik misschien de mogelijkheid zou krijgen om mijn loopbaan bij Ajax af te sluiten”, vervolgt Chivu. ,,Het is zonde dat het uiteindelijk niet zover is gekomen, maar life goes on. Je moet het nemen zoals het komt. Ik koester nog altijd de prachtige momenten die ik hier heb gehad.”

John Heitinga keerde terug bij Ajax, ook Chivu was dicht bij een rentree in Amsterdam.
John Heitinga keerde terug bij Ajax, ook Chivu was dicht bij een rentree in Amsterdam.

Chivu woont inmiddels (weer) in Boekarest, maar overweegt terug te gaan naar Italië. Het leven zonder voetbal bevalt hem vooralsnog goed. ,,Het is geweldig. Ik heb meer tijd om aan mijn gezin en kinderen te besteden. Ik geniet ervan, omdat ik een zware tijd heb gehad, met veel wedstrijden in Italië – zowel nationaal als Europees – en het nationale team.”

De kleedkamer
Wellicht dat Chivu ooit weer terug in de schijnwerpers komt, maar dan als coach. Het begint voorzichtig te kriebelen bij de Roemeen. ,,Op dit moment heb ik er nog niet serieus over nagedacht, maar het komt steeds meer. Een aantal jaar geleden had ik nooit coach willen worden. Maar nu ik uit het voetbal ben, zijn er toch dingen die ik mis: de trainingen, de teamspirit en de kleedkamer. Niets kan dat vervangen. Wellicht word ik ooit coach.”

Zijn afscheid op de velden betekent niet dat Chivu in zijn luie stoel achterover zit. Hij maakt een afgetrainde indruk. Zijn geheim? ,,Ik eet niet veel”, grijnsde Chivu. ,,Nee, ik tennis veel en voetbal af en toe nog met vrienden. Soms heb ik nog wedstrijden, zoals vanmiddag met Lucky Ajax en oud-Inter. Het blijft leuk om te doen. Als je zoals ik je hele leven met voetbal bezig bent geweest, blijf je betrokken.”

Chivu volgt Ajax nog altijd op de voet. ,,Ik was net als ieder ander blij met de vier titels op rij”, vertelt hij. ,,Frank de Boer heeft het geweldig gedaan. Het is moeilijk om elk jaar aan de top te blijven, met de druk en de hoge verwachtingen. Ik weet dat als geen ander. Het afgelopen seizoen was niet wat iedereen ervan had verwacht. Daarom wacht Ajax nu een uitdaging. Er moet bewezen worden hoe belangrijk deze club is.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots (kopfoto) & Ajax.nl/Louis van de Vuurst (foto midden)